Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
İran'da yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori ismi Haşimi Rafsancani, olumlu adım attığı takdirde Amerika ile ilişkilerde yeni bir sayfa açabileceği sinyalini verdi. ABD Kongresi ise, İran'a petrol ambargosu için atağa geçti.
İran'da yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adaylardan eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin iç politikadan çok Washington'a yönelik vaatleri sürüyor. CNN'e verdiği demeçte veren İran'ın ABD ile ilişkilerinde 'yeni bir sayfa' açmak için zamanın uygun olduğunu düşündüğünü söyleyen Rafsancani, "gerilimi azaltma ve ılımlılık siyaseti izleyeceğim ve bu siyaseti ABD'ye karşı da uygulayacağım. ABD'liler, İran ile işbirliğinde ve çalışmada ciddilerse, ABD ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmak için zamanın uygun olduğunu düşünüyorum'' dedi. ABD'nin İran'a yönelik kısıtlamaları ve düşmanlığını sürdürmesi durumunda mevcut koşulların süreceğini söyleyen Cumhurbaşkanı adayı Rafsancani, "İran halkının güvenini kazanabilmek için Amerikalıların yeni bir siyaset, yeni bir yol izlemek ve iyi niyet işaretleri gibi yeni bir şeyler yaptıklarını göstermeleri gerekiyor. Bunlar yapılırsa ABD ile konuşmakta herhangi bir sorun görmüyorum'' diye konuştu. Rafsancani, ABD yönetiminin, İran'ın, Dünya Ticaret Örgütü'ne girişi ve AB'nin nükleer programından vazgeçmeye ikna etme girişiminin bir parçası olarak ABD yapımı uçak parçaları satın almasına muhalefetinden vazgeçmesini 'doğru yönde atılmış adımlar' olarak nitelendirdi.
"Hatemi'yi din adamları engelledi"
İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin eski yardımcısı Ali Abtahi, Hatemi'nin, ABD ile İran arasındaki buzları eritmeyi umduğunu, ancak rejime hakim din adamlarının engellemesiyle karşılaştığını söyledi. Abtahi, ''Hatemi, 1990'lı yıllarda diyaloğun yeniden başlamasında bazı fırsatların ele geçtiğini gördü, ancak 1979 yılındaki İslam Devrimi'nden bu yana İran'ı yöneten seçilmemiş güçlü teokrasi tarafından engellendi'' dedi. Abtahi, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in iki ülkenin ilişkilerinin düzeltilmesi girişimlerine izin vermeyeceğini söyledi.
İranlı Kürtlerle polis çatıştı
İran'ın Mahabad kentinde, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani'nin Kürt parlamentosu tarafından ''Kürdistan Bölgesi Başkanı'' seçilmesini kutlayan yaklaşık 300 Kürde polisin müdahale etmesi çatışmaya yol açtı. Öte yandan, İran güvenlik güçlerinin Doğu Kürdistan eyaletinde PJAK gerillalarına karşı düzenlediği saldırılar ve bölge halkına yönelik baskıları şiddetlenerek sürüyor. Merivan halkı üzerinde PJAK gerillalarına yardım ettiği gerekçesiyle baskı uygulayan İran güvenlik güçlerinin tehditlerde bulunduğu öğrenildi. Sine kentinde de polisin İran cumhurbaşkanının resminin olduğu seçim afişlerini tahrip ettiği gerekçesi bir Kürt gencini tutuklamak istemesi kentte gerginlik yarattı. Polis 12 Kürdü tutkladı. TAHRAN İran'da etnik oy avı
İran'da 17 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan aday, 70 milyon nüfuslu, etnik ve dini olarak çok farklı grupları bünyesinde barındıran bir ülkenin başına geçecek. Görev süresinin sonuna yaklaşan Cumhurbaşkanı Muhammad Hatemi, anadil haklarını genişleterek bazı grupların desteğini sağlamıştı. Şimdi cumhurbaşkanı adayları da etnik azınlıkların oyunun peşinde. Reformcu kanadın en tanınmış adayı Mustafa Muin Kürdistan eyaletine yaptığı son ziyarette, kabinesine azınlıklar ve dinsel çevrelerden alacağı isimleri belirlemek üzere görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. İran'da azınlıkların nüfusu düşünüldüğünde, cumhurbaşkanlığı adaylarının bu kesime hoş görünmeye çalışması sürpriz değil. Çoğu Şii olan Pers kökenliler nüfusun yarısından biraz fazlasını oluşturuyor; nüfusun dörtte biri Azeri, yüzde yedi kadarı da Kürt. Ülkenin güney batısındaki Araplar, kuzeyindeki Türkmenler ve Pakistan sınırı yakınında yaşayan Beluciler diğer önde gelen etnik gruplar. Tahran nisan ayında Huzistan eyaletinde patlak veren ayrılıkçı şiddet olaylarının dış güçlerin oyunu olduğunu söylüyor.
MOİN'DEN ÇEKİLME TEHDİDİ
Reformcu aday Mustafa Moin, çekilme tehdidinde bulundu. İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesine konuşan eski Eğitim Bakanı Moin, "yandaşlarına yapılan saldırılar ve patlayan bombaların durumunu gözden geçirmeye zorladığını'' söyledi. Moin, "olayların bu şekilde devam etmesi halinde, destekçilerinin durum değerlendirmesi için acilen toplanacağını ve seçime katılımlarını gözden geçireceklerini'' belirtti. İran'da pazar ve pazartesi günü üç kentte düzenlenen bombalı saldırılarda 9 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Yetkililer, saldırılardan, İranlıların oy vermesini önlemeye çalışmakla suçladığı rejim karşıtı grupları sorumlu tutmuştu. Reform yanlıları ise patlamaların arkasında reformculara desteği zayıflatmak isteyen muhafazakarların bulunduğunu savunuyor.
|
|