Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Bilimsel atıf endekslerine giren yayınlara göre Türkiye, sosyal bilimler alanında sınıfta kaldı. Üniversitelerin ürettiği 12 bin 57 bilimsel yayından sadece 382'si sosyaldan çıktı.
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA
29 üniversite '0' çekti Sosyalde en başarılı üniversite Bilkent olurken, üniversiteden atıf endekslerine giren toplam 213 bilimsel makaleden 56'sı sosyal bilimlerden çıktı. İkinci sırada 48 makaleyle ODTÜ, üçüncü sırada ise 36'şar makaleyle İstanbul ve Ankara üniversiteleri yer aldı. 13 üniversite sosyal alanda 1 bilimsel makale yayınlarken, tam 29 üniversite '0' çekti. 0 çeken 'anti-sosyal' üniversiteler ise şöyle sıralandı: Atatürk, Fırat, Süleyman Demirel, Yüzüncü Yıl, Dicle, Osmangazi, Ondokuz Mayıs, Kocaeli, Pamukkale, Harran, Kafkas, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Maltepe, Muğla, Atılım, Bahçeşehir, Çağ, Haliç, İstanbul Ticaret, İzmir Ekonomi, Okan, Ufuk, Yaşar, Balıkesir, Galatasaray, Gazi Osman Paşa, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Niğde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar. Fen bilimlerinde şampiyon ODTÜ
Fen bilimleri alanında ise en başarılı üniversite ODTÜ oldu. Endekslere giren 5 bin 973 eserden 538'i ODTÜ'den çıktı. İkinci sırada 483 bilimsel makeleyle İstanbul Üniversitesi gelirken, sosyalde '0' çeken Atatürk Üniversitesi 332 makaleyle üçüncülüğe yerleşti. Fen alanında en kötü performansı gösteren üniversiteler ise Maltepe, Haliç, Okan, Ufuk ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar oldu. Bu üniversiteler fen bilimlerinde '0' çekerken, Çağ, İstanbul Ticaret ve Yaşar üniversiteleri de sadece 1'er bi-limsel makaleyle endekslere girebildi-ler. Sağlık alanında en iyi performansı gösteren üniversite, atıf endekslerine giren toplam 5 bin 468 bilimsel makaleden 616'sını üreten İstanbul Üniversitesi oldu. Hacettepe Üniversitesi 556 makaleyle ikinci, Ankara Üniversitesi 446 makaleyle ikinciliği elde etti. Bu alanda '0' çeken üniversite bulunmazken, son sıraları paylaşan üniversiteler ise 12 makaleyle Yeditepe, 9 makaleyle Maltepe ve 6 makaleyle Anadolu olarak sıralandı.
|
|