Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
cazibe merkezi yapılacak Avrupa Komisyonu'nun 12 milyon avro hibe verdiği 9 ildeki 32 projeyle bölge turizmi gelişecek ve istihdam yaratılacak. Proje Direktörü Michael Jay "Bölgenin eşsiz tarihi değerleri, turizmi harekete geçirecek" dedi.
GAP bölgesi, turizmin cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu tarafından, GAP Bölgesi Kültürel Mirası Geliştirme Projesi kapsamında, Gaziantep, Diyarbakır, Şırnak, Kilis, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da 12 milyon avro hibe sağlanan 32 proje ile bölge turizmi harekete geçirilecek. Ekonomiye katkı sağlamanın yanı sıra özellikle kadınlara da istihdam olanağı yaratılacak. GAP Bölgesi Kültürel Mirası Geliştirme Projesi Teknik Yardım Ekibi Proje Direktörü Michael Jay, projenin hedefleri arasında, bölge insanının sosyal ve ekonomik durumunu yükseltmek için bölgedeki kültürel mirasın geliştirilmesini desteklemenin, turizmin gelişimini sağlamanın bulunduğunu söyledi. Jay, hibe alan projelerin seçiminde, kültürel mirası korumaya, turizmi geliştirmeye ve istihdam sağlamaya yönelik olması, tarihi binaların onarım ve yenilenmesi, el sanatları üretimi gibi kriterleri dikkate aldıklarını anlattı. Jay, GAP projesinin özgün üç unsurunun kültür, miras ve turizm olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu bölgedeki benzersiz miras, çok uzun zamandan bu yana (çok iyi saklanmış bir sır) gibi ve dış dünya bununla ilgili çok az bilgi sahibi. Hibe programından yararlanacak 32 proje, hem kültürel miras hem de turizm sektörlerinin birçok yönünü kapsıyor. Ayrıca bu projeler kendilerinden sonra başka projelerin oluşturulmasına da yol açacak." Bölgenin etkin bir biçimde pazarlanması ve tanıtımının yanısıra eşsiz tarihi değerlerinin turizmi harekete geçireceğini vurgulayan Jay, turizmin emek yoğun bir sektör olduğuna, döviz girdisini teşvik ettiğine ve yerel ekonomiye katkı sağladığına dikkati çekti. Jay, "Bunların tamamı da bölgede yaşayan insanların refah düzeyinde artış meydana getirir" dedi. GAP tarihi ve turizm mirası, AB koruması altında Avrupa Komisyonu'nun hibe sağladığı 32 proje, butik otel onarımından tarihi kahvehanelerin ve hamamların restore edilmesine, yöreye özgü şal-şepik ve tiftik dokumacılığın yaşatılmasından tarihi mağaraların korunmasına, rehber yetiştirilmesine kadar birçok önemli konuyu içeriyor. 9 ilde uygulanacak projelere, 30 bin ila 650 bin avro arasında destek verilecek. Projeler, kontratlar imzalandıktan sonra en geç 24 ay içerisinde tamamlanacak. n GAZİANTEP 121 başvuru arasından seçilen 32 projeden bazıları şunlar:
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kahvehane Düzenlemesi: Gaziantep Kalesi ve çevresinde tarihi kahvehanenin restore edilerek, yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getirilmesi öngörülüyor.
Gaziantep Ticaret Odası, Zeugma, Halfeti ve Rumkale'nin Turizm Potansiyelinin Artırılması: Bölgenin kültürel ve tarihi mirasını tanıtmayı amaçlıyor.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Geleneksel El Sanatlarının Desteklenmesi: İldeki el sanatlarını desteklemeyi ve bu yolla özellikle kadınlar için istihdam yaratılmasını hedefliyor.
Şırnak İli ve İlçelerini Geliştirme Vakfı, Şırnak El Sanatlarının Yaşatılması ve Geliştirilmesi: Şırnak'a özgü şal şepik dokumacılığını yaşatıp geliştirmeyi amaçlıyor.
Kilis Valiliği, Eski bir evin restorasyonu ve geleneksel yerel mutfağın tanıtımı: 150 yıllık tarihi bir taş konağın restore edilerek, yöreye ait mutfak kültürünün tanıtılmasını amaçlıyor.
Siirt İlim, Spor, Kültür Araştırma Vakfı, Siirt'te Has Tiftik Dokumacılığının Geliştirilmesi: Yok olmak üzere olan Siirt'e özgü tiftik dokumacılığını canlandırmayı hedefliyor.
Siirt Valiliği, Veysel Karani Külliyesi'nin Kentsel Renovasyonu ve Tanıtımı Projesi.
Midyat Süryani Kültür Derneği, Anadolu Kültür Bileşenleri İçinde Süryani Yaşam Biçiminin Sosyo Ekonomik ve Kültürel Açıdan İncelenmesi: Süryani kültürünün gelecek nesillere aktarılması.
|
|