Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Fransa ve Hollanda'nın AB Anayasası'nı reddiyle başlayan siyasi kriz İngiltere'nin anayasa referandumunu rafa kaldırmasıyla derinleşti. Blair'in sözcüsü, "Onay sürecine devam etmenin bir anlamı yok" dedi.
Fransa ve Hollanda'nın AB Anayasası'nı reddetmesinin ardından İngiltere yönetimi AB Anayasası'nı referanduma sunmayacağını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw dün Avam Kamarası'nda, İngiltere'de gelecek yıl yapılması planlanan Avrupa Anayasası referandumunun askıya alındığını açıkladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ofisinden yapılan açıklamada, Fransa ve Hollanda'daki referandum sonuçlarının 16-17 Haziran'daki Avrupa Birliği zirvesinde tartışılması gerektiği belirtildi. Blair'in sözcüsü, "Bu sonuçlara bakılırsa, onay sürecine devam etmenin bir anlamı yok" dedi. İngiltere, AB Anayasası konusunda gelecek yıl başlarında referandum düzenlemeyi planlıyordu. AB Anayasası'nın yürürlüğe girebilmesi için 1 Kasım 2006'dan önce Birliğe üye 25 ülkenin tümünde onaylanması gerekiyordu. Fransa ve Hollanda'da yapılan referandumlarda anayasanın reddedilmesiyle AB Konseyi'nin anayasa anlaşmasını ''ölü'' ilan etme olasılığı bulunuyor. İngiliz Pazar gazetelerinin bazıları, hükümetin bu kararını, anlaşmadan tamamen vazgeçtiği şeklinde yorumladı, ancak İngiltere Başbakanlığı, bu iddiaları derhal yalanladı. Anlaşma konusunda hükümet içinde farklı görüşler olsa da, muhafazakar kanattaki en güçlü Euro destekçilerinden Kenneth Clarke dahi, anayasanın sonuçsuz kaldığı görüşünü savundu. Bir Fransız sözcü ise İngiltere'nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı 1 Temmuz'da devralacağı için birlik içindeki krize çözüm konusunda büyük bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi. BBC siyaset uzmanı Gutto Hari'ye göre Avrupa Birliği içindeki son kriz, İngiltere'den kaynaklanmıyor, ancak İngiliz bakanlar buna karşı son derece temkinli davranıyorlar. LONDRA YEDİ ÜLKEDE DAHA OYLAMA
14 ülke, henüz AB Anayasası'nı onaydan geçirmedi. Bunlardan sekizinde onay süreci referandum yoluyla yapılacak. Bu ülkeler ve referandum tarihleri şöyle: Lüksemburg (10 temmuz 2005), Danimarka (27 eylül 2005), Portekiz (aralık 2005), İngiltere (2006 başları), Çek Cumhuriyeti (2006 ortası), İrlanda (tarih belirlenmedi), Polonya (tarih belirlenmedi). Belgeyi ilerleyen tarihlerde parlamento yoluyla onay sürecine sokacak olanlar ise Belçika, Estonya, Letonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Finlandiya ve İsveç.
|
|