Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Suriye'de 40 yıldır iktidardaki Baas Partisi, 5 yıl aradan sonra ilk kongresini yapıyor. AB ve bölge ülkeleri kongrede önemli reform kararlarının alınacağı beklentisi içinde. Ancak, birçok muhalifin 'Baasçı yöntemlerle' susturulması reform umutlarını zayıflatıyor.
Suriye'de iktidardaki Baas Partisi 5 yıl sonra ilk kongresini düzenliyor. Yurt içinde ve yurt dışında reform taleplerinin arttığı bir dönemde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad yaptı. Demokratikleşme yolunda bazı reform önerilerinin kabul edilmesi beklenen kongre, uluslararası toplumca da yakından izleniyor. Esad, iktidardaki Baas Partisi'nin kongresinde, ekonominin canlandırılması ve yolsuzlukla mücadele konularına odaklanılmasını istedi. Esad, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, parti üyelerinden, ekonomide reform yapılmasına ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik tanımalarını istedi. Ekonomik durumun ve yaşam standartlarının geliştirilmesinin, kendileri için bir önceliği temsil ettiğini söyleyen Esad, ''Yolsuzluk sosyal ve ahlaki bir sorundur'' dedi. Kongreye katılan yaklaşık 1150 delegeye hitap eden Esad, Baas partisinin, geçen yıllar içindeki icraatlarını değerlendirmesi gerektiğini de söyledi. Yetkililer toplantının, Lübnan'ın Suriye karşıtı eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesi üzerine artan uluslararası baskılar ile bir ilgisi olmadığını dile getiriyor. Olağanüstü hal yasaları değişecek 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4 günlük kongrede Baas üyelerinin, dini veya etnik temele dayanmamak şartıyla yeni siyasi partilerin kurulmasına ve 2007'de özgür yerel seçimlerin yapılmasına onay vermesi beklenirken ancak yine bu konularda bazı kısıtlamalar getirilecek. 1963 yılından bu yana Suriye'de iktidarda olan Baas partisinin 2000 yılındaki son kongresinde, Hafız Esad'ın ölümünün ardından oğlu Beşşar Esad liderliğe seçilmişti. Partinin kongrede, diğer partilerin önünün açılması, serbest pazar reformlarının devlet ekonomisinde uygulanması, merkezi denetimin hafifletilmesi ve 1963'ten bu yana yürürlükte bulunan olağanüstü hal yasalarında değişiklik yapması bekleniyor. Arapça "Dirilme" anlamına gelen Baas Partisi, Arap milliyetçiliği ve Arap birliği fikirleri üzerine kurulmuştu. Baas'ın,'susturma' politikası
İngiliz Sunday Telegraph, 'Baas muhalifleri kurultay öncesinde ortadan kaldırıldı' diye yazdı. Telegraph'ın Şam'dan bildiren muhabirine göre, kritik kurultay öncesinde Suriye'nin korkulu gizli servisi en az 14 muhalif siyasetçiyi tutukladı ve 2 muhalifi de öldürdü. Gazete ilk cinayet olarak, önde gelen muhalif Kürt lider Muhammed Maşuk el Haznevi'nin 10 Mayıs'ta Suriye istihbaratı tarfından gözaltına alındıktan üç hafta sonra işkence edilmiş cesedinin 30 Mayıs'ta (geçen çarşamba günü) sokak ortasında bulunmasını örnek olarak verdi. İkinci cinayet olarak da Lübnan'da yaşayan Suriye karşıtı meşhur bir gazetecinin öldürülmesini dile getirdi. Her iki cinayet de Şam'daki kurultay hazırlığı ile bağlantılandırıldı.
|
|