Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
ortaklığı kafaları karıştırdı RTÜK Kanunu'na göre, bir radyo ve televizyon kuruluşunda yabancı sermayenin payı yüzde 25'i geçemiyor ve bir kuruluşa ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka kuruluşa ortak olamıyor.
KANAL D ve CNN Türk'ün yüzde 98'ine sahip olan Doğan TV'nin yüzde 20 hissesinin Deutsche Bank'a satışı kafaları karıştırdı. Deutsche Bank'ın aldığı hisseyle, iki kanala ortak olup olmadığı tartışılıyor.
Kanal D ve CNN'e ortak mı? RTÜK yasasına göre, Doğan TV A.Ş'nin, oranı ne olursa olsun hisselerinin Deutsche Bank'a ya da herhangi bir bankaya satılmasının, sözkonusu kanalı hukuki açıdan tartışmalı hale getirebileceği kaydedildi. Doğan Yayın Holding'in CNN-Türk ve Kanal D'nin de yüzde 98'ine sahip olan Doğan TV. A.Ş'nin yüzde 20'sine yakın hissesini 150 milyon dolar karşılığında Deutsche Bank'a satması çetrefilli soruları beraberinde getiriyor. İlgili kanunun arkasından dolaşılması suretiyle delindiğini belirten uzmanlara göre, bu durumda Deutsche Bank, CNN Türk ve Kanal D'nin bütüne yakın hisselerini kontrol eden Doğan TV A.Ş üzerinden bu iki kanalın da ortağı oluyor. Doğan TV AŞ'nin satışıyla ilgili görüşmeler 14 Nisan 2005 günü İMKB'ye bildirildi. Ancak ne bu bildirimden sonra ne de geçtiğimiz günlerde satışın gerçekleştiği açıklanmasına rağmen İKMB, SPK ve RTÜK yetkililerinin sözkonusu satışın RTÜK Yasası'na uygun olup olmadığı hakkında henüz bir uyarıda bulunmamaları dikkat çekici bulundu. Yayın izinlerinin durumu Doğan Yayın Holding ve Deutsche Bank AG. arasında varılan anlaşmaya göre Doğan TV A. Ş'nin 7 kişilik yönetim kurulunun bir üyesi Deutsche Bank tarafından atanacak. Satışın gerçekleşmesiyle Doğan TV A.Ş, Doğan Yayın Holding bünyesindeki CNN Türk ve Kanal D'nin yanısıra 2 ulusal kanal, Dream TV müzik kanalının da içinde yer aldığı 4 kablolu Tv, 3 radyo kanalı ve ANS prodüksiyon şirketiyle birlikte, Türkiye'deki Tv-radyo ve reklam pazarının yüzde 29'una sahip iştiraki olacağı kaydedildi. Doğan TV'nin yüzde yirmi hissesinin Deutsche Bank AG'ye satışı nedeniyle söz konusu kanalların yayın izinleri bakımından sorun doğurabileceği öne sürülüyor. Yabancı şirketlerin ortaklığı için şartlar
|
|