Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Türkiye rekabet edemez Türkiye'de sanayici yüksek tarifeden elektrik kullanıyor. Dünyada elektrik enerjisi sanayiye ortalama 5 5.5 cent/kilovat saat ile verilirken, Türkiye'de sanayinin kullandığı enerjinin fiyatı 8.6 cent/kilovat saat civarında dolaşıyor
Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin sanayide kullandığı elektrik enerjisi fiyatının OECD ülkeleri fiyatının oldukça üzerinde bulunduğunu belirterek, "Bu fiyat farkı ortadan kaldırılmadıkça, sanayicilerimizin üretim maliyetleri yönünden yurt dışındaki rakipleriyle rekabette zorlanacakları tabiidir" dedi. Bu yıl 4.'sü düzenlenen "Rekabet Edilebilir Bir Sanayi İçin Enerjide Yenilikler" konulu Türkiye Enerji Forumu'nun açılışında konuşan Coşkun, yurt içi kaynaklı elektrik enerjisinde üretim maliyetlerinin dünya ortalamalarının üzerinde bulunduğunu kaydetti. Coşkun, dünyada elektrik enerjisi sanayiye ortalama 5 5.5 cent/kilovat saat ile verilirken, Türkiye'de sanayinin kullandığı enerjinin fiyatının 8.6 cent/kilovat saat civarında olduğuna dikkat çekti. İspanya'dan yüzde 73 pahalıyız Türkiye'nin seramik sektörünün başlıca rakipleri olan İtalya ve İspanya'da enerji fiyatlarının nispeten düşük olmasının Türk seramik sanayicilerini olumsuz etkilediğini belirten Coşkun, Türk üreticilerin elektriği İtalya'dan yüzde 47, İspanya'dan da yüzde 73 pahalı kullandıklarını söyledi. Coşkun, artık kalori dengesine göre fiyatların belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de 2010 yılına kadar hidroelektrik potansiyeli kullanım oranının yüzde 65'e, 2020 yılında da yüzde 80'e çıkarılmasının tasarlandığını belirten Coşkun, "Ancak burada da girişimcinin önünde birçok engel bulunmaktadır. Yap İşlet Devret'te Hazine garanti vermediği için birçok yatırımcı kendi ülkesine dönmektedir" diye konuştu. Bakan Coşkun hükümetin önerji politikasına ilişkin de, linyit, hidrolik gibi yerli kaynaklara öncelik tanınacağını özellikle rüzgar enerjisi konusunda önemli adımlar atıldığını kaydetti.
İş dünyası yüksek enerji maliyetlerinden rahatsız Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. Başkanı Recai Berber de enerji maliyetlerini düşürecek istikrarlı bir enerji kaynağına ulaşılamaması durumunda, sektörün ciddi bir risk altında bulunduğunu söyledi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çağlar da "Enerji ithalatında tek ülke bağımlılığı giderilmelidir ve enerjide dışa bağımlılık kabul edilebilir bir seviyede tutulmalıdır" dedi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkan Yardımcısı Erkut Yücaoğlu ise Türkiye'de nükleer enerji konusunda bitmeyen bir tartışma yaşandığına işaret etti. Yücaoğlu, "50 yıllık bir vizyon içinde bakarsanız Türkiye'nin nükleer enerji ihtiyacından kaçması imkansızdır. Nükleer enerji ile akılcı bir yolda buluşmak zorundayız" diye konuştu.
|
|