Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
AB ile müzakere sürecinde bayrağı Başmüzakereci Ali Babacan alıyor. 20 Ekim'de tarama süreci başlayacak. 9 Kasım'da da İlerleme Raporu var
Müzakerelerin başlaması için önce Türkiye ile AB mevzuatının karşılaştırılacağı ve eksiklerin belirleneceği "tarama süreci" başlayacak.
20 Ekim'de başlaması planlanan tarama sürecinin ardından, 35 konu başlığı altında müzakerelere geçilecek. Bu konu başlıklarından, Türkiye'nin en hazır olduğu bazılarının tarama süreci içinde müzakereye açılabileceği belirtiliyor. Brüksel'deki ağırlıklı görüş, "Bilim ve Araştırma" ile "Eğitim ve Kültür" gibi kolay başlıklardan müzakerelere başlanması yönünde. Bilim ve Araştırma, Eğitim ve Kültür, İstatistik,Tarım, Rekabet Politikası ve Hizmetlerin Serbest Dolaşımı ilk 5 madde arasında yer alıyor. AB daha önceki katılımlarda müzakerelere, adayların AB mevzuatına en uyumlu konularından başlamıştı. Tarama süreci devam ederken, Türkiye'nin yaptığı reformlar ve AB müktesebatına yönelik düzenlemelerin değerlendirileceği bir "ilerleme raporu" daha yayınlanacak. 9 Kasım'da açıklanması beklenen ilerleme raporu, müzakerelere hangi başlıklardan başlanacağı konusunda da aydınlatıcı olacak. Ocak 2006'da AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olan Avusturya'nın diplomatları da, müzakere başlıkların açılmasının ilerleme raporuna bağlı olduğunu kaydediyorlar. Müzakerelerde 35 maddenin sıralamasının "standart" olmadığını belirten diplomatlar, ilerleme raporu ve Türkiye ile yapılacak görüşmeler sonunda, müzakere başlıklarının açılma sırasının belirleneceğini vurguluyorlar. Bir kritik nokta da, bir müzakere başlığının kapanmadan, diğerine geçilmeyeceği" kuralı. AB kaynakları, Avusturya'nın dönem başkanlığında Türkiye'nin fazla sayıda müzakere başlığı açamayacağına vurgu yapıyorlar.
|
|