|
|
KOSGEB'in projesi İslâm
ülkelerine örnek olacak
Türkiye'de 40 bin küçük ve orta ölçekli işletmenin veri bankasını oluşturarak bu bilgileri dünyaya açan KOSGEB'in bu projesi İslâm ülkeleri için de model olacak
YAKUP KOCAMAN /CİDDE
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde iki gündür devam eden 9. IBF Kongresi sona erdi. IBF Başkanı Erol Yarar ve MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat ile Cidde Ticaret Odası Başkanı Gassan El Süleyman basın toplantısında 9 maddeden oluşan bildiriyi açıkladı. 15 ülkeden 700 işadamının katıldığı forumun son gününde Cidde Ticaret Odası Tarafından Suudi işadamları ile Türk işadamlarının ikili görüşme yapmalarına zemin hazırlandı.
IBF Başkanı Erol Yarar Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin 1990'lı yıllarda sekteye uğradığını 11 Eylül ve Irak savaşının ardından ortaya çıkan konjonktürel gelişmelere bağlı olarak iki ülkenin birbirine daha fazla yakınlaştığını söyledi. Yarar, petrol fiyat artışına bağlı olarak Suud ekonomisindeki canlanmanın beklenenden çok daha fazla olduğuna tanıklık ettiklerini kaydetti. Toplantıdan çıkan somuç sonuçlar şunlar oldu:
-İslam Kalkınma Bankası Türk müteahhitlerinden istenen teminat mektupları konusunda işadamlarını rahatlatmak üzere bir çalışma başlatacak.
Türkiye'de 40 bin küçük ve orta ölçekli işletmenin veri bankasını oluşturarak bu bilgileri dünyaya açan KOSGEB'in bu projesi İslam ülkeleri için de model olarak benimsenecek.
Cidde Ticaret Odası ve MÜSİAD İstanbul'da ve Cidde'de işletmelerin ortak bulma konusunda eşleştirme projesi geliştirmek üzere birer ofis açacak.
İslam Kalkınma Bankası İslam ülkeleri arasındaki firmaların birbirleri hakkında net bilgiler elde etmeleri için elektronik ortamdan ulaşılabilecek bir B2B (Bussiness to bussiness) projesine start verdi.
Suudi Arabistan hükümeti Cidde 'de inşa edeceği yeni bir binada yıl boyunca açık kalacak bir fuar merkezi kuracak. Bu bina halen geçici bir binada bulunan İKÖ'nün de yeni merkezi olacak.
10. Uluslar arası iş forumu 22-25 Kasım 2006 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak.
IBF, işbirliği platformu haline geldi
1995 yılında Pakistan'ın Lahor kentinde kurulan ve o günden bugüne Türkiye'de MÜSİAD'ın ev sahipliğinde yapılan IBF, Müslüman Milletler arasındaki ticaret ve işbirliği bağlarının kuvvetlendirilmesi konusundaki hedeflerine ulaşmada ciddi ilerleme kaydetti. Forum aynı zamanda üye ülkelerin iktisadi ve sosyal kalkınmalarında da katkıda bulundu.
En pahalı
serbest bölge Türkiye'de
Dünya'da en pahalı serbest bölgenin Türkiye'de bulunduğunu belirten Bakan Kürşad Tüzmen, bu yargıyı yıkmak için yeni kanunun kanunlaşması için çalışacaklarını kaydetti.
Özel sektöre destek artacak
Fayda sağlanan konferans ve fuarların oluşturulması çabalarının sürdürülmesi.
Staretejik araştırma eğitim, insan kaynaklarına yapılacak yatırımlara fikir ve telif haklarının sağlanması.
Tarife dışı, çifte vergilendirme, doğrudan ve dolaylı nakliye, kurumsal yetersizlikler, vizede yaşanan sıkıntılar, ülke mevzuatlarından kaynaklanan sıkıntıların çözülmesi için yapılacak çalışmaların desteklenmesi.
Finans ve bankacılık kurumlarının acil bir şekilde ticaret ve üretim başta olmak üzere iş dünyasının taleplerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi. Ticaret ve finansman enstrümanlarının oluşturulması. Para transferlerinin kolaylaştırılması.
Büyümenin hızlandırılması. Küresel rekabet, yerel kaynakların atıllıktan kurtarılması, KOBİ'lerin desteklenmesi.
Teknoloji merkezli pazarlarda iz bırakabilmek için iş dünyasının büyük projelerinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi.
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Üyesi ülkelerin kolektif olarak ortak pazar planlarının geliştirilmesinin desteklenmesi.
İslam Kalkınma Bankası'nın özel sektörlerle iş yapmasının üye ülkelerce desteklenmesi.
Fakirliğin kaldırılması, sosyal adalet, çevre konularının iş dünyası tarafından önemsenmesi, insan gelişimi ve iyileşmesine katkı sağlaması.
|
|
|