AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
59 milyon dolar yatırım Daha az tonerle daha kaliteli baskı sağlayan kimyasal toneri yaygınlaştırmak için Xerox, 59 milyon dolarlık bir yatırımla 120 bin metrekarelik alanda, 6 katlı bir üretim tesisi açıyor.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, yaklaşık üç yıl önce yeni bir buluş olarak duyurduğu kimyasal tonerin üretimi için New York Webster'da fabrika kurma kararı aldığını açıkladı. 2007 yılında tamamlanması planlanan fabrikada, baskı makinelerinde daha az toner harcanarak daha kaliteli baskı elde edilmesini sağlayan kimyasal toner üretilecek. Xerox, kurulacak fabrikanın devreye girmesiyle kimyasal toner üretimini yılda yüzde 175 oranında artırmayı hedefliyor. Birçok kişiye yeni iş imkanı sağlayacak ve 120 bin metrekarelik alana kurulacak olan 6 katlı üretim tesisi için Xerox, 59 milyon dolarlık yatırım yapacak. Xerox yaklaşık üç yıl önce ortalama 9 mikron çapına kadar küçültülebilen toner parçacıklarını yuvarlak veya patates formlarında 3 ile 5 mikron çaplarına kadar küçültmeyi başardığını açıklamıştı. Küçük toner parçacıkları, daha az toner harcanarak çok daha canlı görüntüler alınmasını ve sayfa başı baskı maliyetlerinin azalmasını sağlıyor. Örneğin 5 mikron çapına kadar küçültülen toner parçacıkları ile basılan görüntüler, mevcut 9 mikron çaplı tonerlerle basılan görüntülere göre yaklaşık yüzde 40 daha az toner kullanılmasını sağlıyor. Xerox, AR-GE çalışmalarına yılda yaklaşık 1 milyar dolar ayırıyor. Dünya çapında ABD, Kanada ve Avrupa'da faaliyet gösteren toplam 6 AR-GE merkezinde baskı, renk bilimi, bilgisayar, dijital görüntüleme, yeni materyaller ve diğer teknoloji konuları üzerinde çalışmalar yapıyor.
YENİ YÖNTEM İÇİN YÜZDEN FAZLA PATENT ALINDI
Yeni teknolojinin kullanılma yöntemi "Emulsion Aggregation" (Emülsiyon Kümeleme), yani kısaca EA olarak adlandırılıyor. Üzerinde 100'den fazla patent bulunan kimyasal toner, baskı için daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor ve daha az atık üretiyor. Kimyasal toner yazıcıların uyku modundan baskı yapma moduna geçme süresini de azaltıyor.
|
|