AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Kargoda rekabet kızıştı

Kargo pazarında kıyasıya rekabet başladı. MNG Kargo'nun pervaneli 4 Rus Antonov 26 (AN 26) uçaklarıyla pazara girmesinin ardından, diğer kargo şirketleri de atak yapmak için hazırlıklarına başladı.

Türkiye'nin en dinamik sektörleri arasında yer alan kargo pazarında kavga kızıştı. MNG Kargo'nun pervaneli 4 Rus Antonov 26 (AN 26) uçaklarıyla pazara girmesinin ardından, sıkıntılı dönem yaşayan ve kargo pazarının büyük bölümünü MNG'ye kaptıran diğer kargo şirketleri de atağa kalktı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne MNG'den sonra ilk başvuruyu Yurtiçi Kargo yaptı. MNG'nin kullandığı pervaneli AN 26 tipi uçakla hizmet vermeyi amaçlayan Yurtiçi Kargo, pazara girmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün izin vermesini bekliyor.

6 aylık süre aldı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, MNG kargo şirketine AN 26 uçakları için 6 aylık izin vermişti. Haziran ayında uçakla kargo taşımacığına başlayan MNG'nin Aralık ayında izin süresi bitiyor. MNG'nin Aralık ayında ek süre talep etmesi bekleniyor. Yurtiçi kargo da 6 aylık bir süre içinde bu uçaklarla hizmet vermek istediğini Genel Müdürlüğe bildirdi. Genel Müdürlüğün bu başvuruya olumlu yanıt vermesi durumunda Yurtiçi Kargo da uçaklarla kargo pazarına girmiş olacak.

MNG Kargo, pazarı kaptı

MNG Kargo, araç filosuna kattığı 4 yeni uçakla birlikte Türkiye içinde kargo teslim süresini 24 saate indirdi. MNG Kargo, 3 Haziran 2004 tarihinde başlayan bu atakla kargo pazarının önemli bölümünü ele geçirmiş oldu. İşte bu atağa, karşı atakla cevap vermeye çalışan diğer kargo şirketlerinden Yurtiçi Kargo da kargo teslim süresini 24 saate çekebilmek için uçak kiralama yöntemine gitmeye karar verdi. MNG Kargo'nun 300'ü aşkın şube ve 2 bin 500 personelle hizmet veriyor.

Yurtiçi'den, müşteriye 3 alternatif

GeoPost (Central Europe) şirketi ile ortaklık kuran Yurtiçi Kargo'nun kısa zamanda gerçekleştirmeyi amaçladı hedefler ise şöyle sıralandı:

Air Express: Pazar lideri şirketlerden daha uygun fiyatlı uçak yolu ile hızlı gönderi servisi vermeyi amaçlayan Yurtiçi kargo, Türkiye piyasasının yüzde 86'sının sadece üç şirkete ait olması göz önüne alarak pazarda rekabetin artması sağlamayı amaçlıyor.

Air To Road: Air-to-road servisinde, kargo taşımacılığının bir kısmının hava, diğer kısmının ise kara yolu ile yapılması planlanırken, uzun bir sürede ancak daha ucuza kargo teslimatları gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Bu yöntemle, müşterilerin acil olmayan uluslararası gönderilerinin daha uygun fiyatla yerine ulaştırılması sağlanması planlanıyor.

Road To Road: Yurtiçi kargonun üçüncü yol olarak ise kullanacağı bu yöntem, kargo taşımacılığının tümünün kara yolu taşımacılığı ile yapılacak. Bu yöntem biraz daha uzun bir sürede kargonun ulaşmasını sağlayacak ancak çok daha ucuza kargo teslimatları gerçekleştirilecek. Bu sayede, aciliyeti bulunmayan, olağan uluslararası gönderilerinin bu alternatif yol ile çok daha uygun fiyatla yerine ulaştırılması sağlanması öngörülüyor.

  • ÖZGÜR AKBAŞ / ANKARA



  • 23 Ağustos 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED