AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Halk gerilim istemiyor

Türkiye'de en büyük sorunun geçim sıkıntısı ve işsizlik olduğu görüşünde birleşen vatandaşlar, MGK'da tüm gerilimlerin bitmesini istiyor ve ekliyor: "Gerilimin faturası yine halka çıkar."

Türk halkı bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında gerginlik yaşanmasını istemiyor; aksine ülkeyi germeye çalışanlara "uyum" mesajı verilmesini istiyor. Ülkede en büyük sorunun geçim sıkıntısı ve işsizlik olduğunu, MGK'da yaşanacak muhtemel bir krizin yine dar gelirli halka fatura edileceğini vurgulayan vatandaşlar, "Bizim sorunumuz işsizlik ve geçim sıkıntısı. Devleti yönetenler buna çözüm bulsunlar. Biz artık kriz istemiyoruz" dediler. İşte Ankara sokaklarından vatandaş görüşleri:

Anayasa krizi vurmuştu

Adem Ceren (23 yaşında, öğrenci): Türkiye'nin en büyük sorunu eğitim. Yöneticilerin yanlışlarının nedeni de eğitim sistemi. Biz başkasının seçtiği insanları seçmek zorunda kalıyoruz. Türkiye'de laikliğin tehlikede olduğunu düşünmüyorum. Bence bunları öne sürerek daha değişik işlerin görülmesi engellenmek isteniyor. MGK'da gerginlik olmamalı, Anayasa fırlatıldı ülkenin ne hale geldiğini gördük.

Laiklik tehlikede değil

Nazmi Kaya (42 yaşında, makina mühendisi): Türkiye'nin en büyük sorunu devlet adamlarının yalan söylemesi. MGK'yı basın yönlendiriyor, Türkiye'de laiklik tehlikede değil. Bir referandum yapsanız şeriat isteyenlerin sayısı 5 bini geçmez; bakmayın yollara çıkıp slogan atanlara. MGK'da bir gerginlik yaşanırsa borsa düşer, ekonomi çöker, sorunlar artar.

Sezer yanlış yaptı

Şevket Bozdemir (62 yaşında emekli memur): Türkiye'nin en öncelikli sorunu işsizlik. Hükümet böyle giderse iyi. Cumhurbaşkanı resepsiyona katılmalıydı, orası babasının malı değil, görevini yapmalı. Türkiye'nin laiklik diye bir sorunu yoktur. MGK'da gerginlik yaşanırsa yine faturayı millet öder.

Erdoğan ülkeyi düşünüyor

Hasan Güngör (48 yaşında, esnaf): Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik ve ekonomi. Yaşlı siyasetçileri ve bürokratları emekli etmek, genç beyinlerin önünü açmak gerekir. Türkiye bugün Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş gibi eski siyasetçilerin faturasını ödüyor. Ben Erdoğan'a çok güveniyorum. Menderes ve Özal'dan sonra ülkeyi düşünen üçüncü siyasetçi bence. Türkiye'de laiklikle ilgili sorunu yok. Başbakanın, bakanların eşlerinin başörtülü olmasının hiç bir mahzuru yok. Halkın oyuyla gelmiş güçlü bir iktidara kimsenin söyleyecek bir sözü olamaz. Erdoğan'ın katıldığı bir MGK'da gerilimin olacağını sanmıyorum.

MGK güvenlikle ilgilensin

Nülifer Aydın (23 yaşında, üniversite mezunu, işsiz): Ben işsizim. Bence en büyük sorun işsizlik ve ekonomik kriz. Ben hâlâ bu hükümetten umutluyum. Rejimin tehlikede olduğunu sanmıyorum. MGK'da kriz olursa ekonomi daha kötüye gider. MGK'nın güvenlik sorunlarını görüşmesi gerekir.

MGK eğitimi tartışsın

Betül Mutlu (21 yaşında, öğrenci): En önemli sorun eğitim. İyi bir eğitim verilmiş olsa, işsizlik de ortadan kalkar. Sadece başörtülüler değil, hepimiz özgür değiliz. MGK'da gerginlik olmamalı. Tartışma olacaksa eğitim sorunu tartışılmalı.

Devlet büyükleri kavga etmemeli

Abdullah Akkaya (29 yaşında, simitçi): Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik. Ben de bir fabrikada çalışıyordum, işten çıkartıldım. Hükümetteki insanlar temiz insanlar ama sanki bir tutarsızlık var. Geldikleri zamanki gibi değil. Devlet büyükleri kavga etmemeli. MGK'da bir tartışma olursa Türkiye büyük zarar görür ve daha geriye gider. Laiklik tehlikede değil. MGK bence işsizliğin giderilmesiyle ilgili bir karar almalı.

'Tartışma işsizliği daha çok arttırır'

Hanife Kabakçı (23 yaşında, üniversite mezunu, işsiz): Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik bence. AK Parti'nin işsizlik sorununu çözeceğini düşünmüştüm ama hayal kırıklığına uğradım. Bence Cumhurbaşkanı resepsiyona katılmalıydı, yanlış yaptı. Laikliğin tehlikede olduğunu düşünmüyorum. MGK'da gerilim olmasını istemiyoruz, eğer bir gerilim olursa zaten en büyük sorun olan işsizlik daha da artar.

  • HAMDİ ATEŞ, ANKARA



  • 30 Nisan 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED