|
|
Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen "mini zirvede", AB savunması konusunu ele alan Belçika, Fransa, Almanya ve Lüksemburg, Avrupa savunmasının yapılandırılması için yeni bir aşamaya geçilmesi zamanının geldiğini belirttiler. Brüksel'de 2 saat süren zirvenin ardından yayımlanan ortak bildiride, 4 ülkenin 2004'e kadar NATO'nun dahil olmadığı Avrupa ortak operasyonları için çokuluslu güç karargahı oluşturulmasını teklif ettikleri kaydedildi. Bildiride, diğer AB üyelerine de açık olabilecek bir "Avrupa acil müdahale gücü" oluşturulmasının kabul edildiği belirtildi. Irak krizi çerçevesinde izledikleri ortak tavır nedeniyle "NATO'nun muhalif kanadı" olarak nitelendirilen Fransa, Almanya ve Belçika'nın, Lüksemburg'u da aralarına alarak düzenledikleri zirve, davet edilmeyen İngiltere, İspanya ve İtalya tarafından eleştirildi.
ABD-İngiliz cephesi öfkeli
Avrupa'nın savunması ve NATO ile ilişkilerin ele alındığı zirve, Avrupa Birliği içinde tartışmalara yolaçtı. Irak savaşında Washington'a destek veren İngiltere, İtalya, Hollanda ve İspanya, Brüksel'deki zirveye sert eleştiriler yöneltti. Sözkonusu ülkeler, zirvede, NATO ve Avrupa Birliği içindeki bölünmüşlüğü daha da derinleştirecek kararlar alınmaması yönünde uyarıda bulundu. Fransa, Almanya, Belçika ve Lüksemburg ise, toplantının NATO veya ABD'ye karşı olmadığını, güçlü bir Avrupa savunmasının, daha dengeli ve güçlü bir NATO anlamına geleceğini savunuyor.
Bu arada Alman Birlik partilerinin savunma politikası sözcüsü Christian Schmidt, Brüksel'deki dörtlü zirvenin, Irak savaşından önce Türkiye'ye güvenlik önlemlerinin sağlanmasının reddedilmesini haklı göstermeye yönelik olduğunu savundu.
|
|