AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

'Demokrasi hiç bu kadar iyi işlememişti'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak savaşıyla ilgili süreçte, kararların son derece demokratik bir şekilde alındığını belirterek, "Başka konularda belki Türkiye'de demokrasi bu kadar iyi işlememiştir" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak savaşıyla ilgili süreçte, kararların son derece demokratik bir şekilde alındığını belirterek, "Başka konularda belki Türkiye'de demokrasi bu kadar iyi işlememiştir" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün "Hükümetle orkestra gibi uyum içindeyiz" şeklindeki sözlerinden sonra Dışişleri bakanı Abdullah Gül de TSK'nın siyasi iradeye son derece saygılı davrandığını belirterek, "TSK, siyasi iradeye olan saygısını ve bağlılığını her zeminde açıkça söyledi. Biz de çok açık bir istişare içinde olduk. Böyle çok önemli kararları biz siyasetçiler kendimiz vereceğiz demedik" diye konuştu.

Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan Gül, Irak krizinin başlangıcından savaşın bittiği bu güne kadar yaşananları şöyle anlattı:

Neden 'koalisyondayız' dedim?

ABD, Koalisyon içinde yer alan 40'a yakın ülkenin ismini dünyaya duyurdu. Türkiye de bu ülkelerden biri. TBMM hava sahasını açmadı mı? Bizim hava sahamızdan Amerikan ve İngiliz uçakları geçti. Dolayısıyla bu konuda kara verecek merci TBMM'ydi. TBMM, müttefiki ABD ile daha geniş kapsamlı bir işbirliği yerine daha daraltılmış bir işbirliği içinde oldu. Benim 'koalisyondayız' derken söylediğim buydu.

ABD askeri ve silahı bizden gitmedi

Yoksa herkes biliyor ki biz savaşın içinde değiliz. Türk havaalanlarından yabancı bir devletin savaş uçağı havalanıp Irak'ı bombalamadı. Türkiye'ye herhangi bir yabancı asker gelmedi. Türkiye'den Irak'a dönük herhangi bir askeri malzeme, mühimmat veya savaş malzemesi geçmedi. Hatta tam tersi oldu. Savaş öncesi Türkiye'den kalkan uçaklar, Irak'ı bombalıyordu. "Çekiç Güç", 54. hükümet döneminde "Keşif Güç"e dönüştürülmüştü. Bunların operasyonlarına son verildi. Powell geldiğinde insani amaçlı işbirliği istedi. Biz de ona "evet" dedik. Gıda, ilaç ve yakıt istendi.

Sürekli istişare halinde olduk

Kararlar son derece demokratik bir şekilde alındı. TSK, siyasi iradeye olan saygısını ve bağlılığını her zeminde açıkça söyledi. Biz de çok açık bir istişare içinde olduk. "Böyle çok önemli kararları biz siyasetçiler kendimiz vereceğiz" demedik. İşin geçmişini de çok iyi bilen, sahayı çok iyi bilen, savaş ortamı da söz konusu olduğundan Silahlı Kuvvetler, Dışişleri, bu süre içinde çok yoğun çalıştı. Sayın Cumhurbaşkanı aynı şekilde istişarelerimiz içinde oldu. O açıdan her şey bir demokratik ülkede nasıl oluyorsa öyle oldu. Başka konularda belki Türkiye'de demokrasi bu kadar iyi işlememiştir. TBMM'den de kararlar aynı olgunluk içinde çıktı.

Irak'ı Iraklılar yönetmeli

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ta savaş sonrası yeniden yapılanmanın, ülkenin gerçeklerini göz önünde bulundurarak oluşturulması gerektiğini söyledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, Irak'ta savaş sonrasıyla ilgili sorular üzerine, Irak'ın demokratik olmayan bir otoriteyle yönetildiğini hatırlatarak, "Bizim rejime karşı sempatimiz söz konusu değildi. Artık geleceğe bakmak lazım. Yeniden yapılanmanın Irak'ın gerçeklerini dikkate alarak oluşması gerekir. Türkiye, üzerine düşenleri yapmaktadır. Irak bağımsız bir ülkedir ve Iraklılar tarafından idare edilecektir. Yönetimde Irak'ın tüm asli unsurları temsil edilmelidir" dedi.

Daha sonra Kanal 7 televizyonunda canlı yayına katılan Abdullah Gül, savaş nedeniyle devleti küçültmek ve köklü reformlar konusunda gecikmeler yaşandığını belirterek, "Reel faizlerin düşmesi için uluslararası finans kuruluşları ile mutabakat gerekiyor. Faizler emirle düşmüyor. Süratli bir şekilde şimdi sıra reel faizlerin düşmesinde'' diye konuştu.

Annan Planı'nı Rumlar da reddetti

"Kıbrıs sorunu Lahey'de çözülemedi. Annan planını yalnızca Türk tarafı değil, Rum tarafı da reddetti. Onlar da referanduma gitmeyi kabul etmedi. Ama Türk tarafı giderken bunu ilan ettiği için Türk tarafına mal edilmiş oldu. Ayın 16'sında Rum kesimi AB'ye tek taraflı üye oluyor. Bunu bizim önlememiz mümkün değil. Ayrıca 16 Nisan her şeyin sonu da değil. Rumlar 2004 yılında tam üye olacaklar. Bu süre içinde Kıbrıs'ta kabul edilebilecek bir çözümü bulmak için Türkiye bütün gayretini gösterecektir. Ancak çözeceğiz diye de empoze edilen herşeye evet diyeceğimiz anlamı çıkartılmamalıdır. Annan planı referans olabilir. Ama kabul edilebilecek duruma getirilmesi lazım. Planda bizim için bazı kaygılar var. 16 Nisan'da Atina'ya gidip gitmeyeceğimiz belli değil. Ayrıca Atina'ya gitmemizden de Kıbrıs'ı tanıyıp tanımayacağımız anlamı çıkartılmamalıdır. Rumların üyeliğini önleyemeyeceğimize göre, "siz Rum kesimini alıyorsanız, biz de AB ile ilişkileri kapatıyoruz" demek Türkiye'nin çıkarına değil ki.

 
Baykal: Rumlarla uğraşmayalım KKTC'ye bakalım
Musul ve Kerkük'ün kayıtları çıkarılıyor
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı arşivlerinde, Musul ve Kerkük başta olmak üzere Irak'taki Türk varlığı ile ilgili araştırma başlattı
Bakanlıklar birleşiyor
Kültür ve Turizm bakanlıklarının birleştirilmesine ilişkin tasarının TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta yasalaşması bekleniyor. TBMM, 20 Nisan'dan itibaren de 23 Nisan haftasını kutlayacak
'Profesyonel tercümanım başkanlığa talibim'
İsrail Dışişleri Bakanı Türkiye'de
Erbakan: Biz herkesle görüşürüz
SP İzmir İl Teşkilatı'nın 1. Olağan Genel Kurulu toplantısına katılan kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan, hükümeti eleştirdi. Kongrede konuşan Erbakan, "5 ay geçti hiçbir şey yaptıkları yok. Birisi bir şey yapmak istese de hemen ağzını kapatıyorlar" dedi. Erbakan, gazetecilerin, Başbakan Erdoğan'ın, kendisiyle aynı uçakta yer almamak amacıyla başka bir uçağa bindiği iddiası ile ilgili sorularına ise "Gerçek olduğunu zannetmiyorum. Biz herkesle görüşürüz" dedi. SP Genel Başkanı Recai Kutan ise, konuşmasında Irak'ta ABD'li askerler nezaretinde tam bir yağma düzeninin sürdüğünü söyledi. ABD'nin amacının İslam alemini yüzde yüz kontrol altına almak olduğunu kaydeden Kutan, "Sıra Suriye'ye ve diğer İslam ülkelerine gelecek" dedi. Kongrede Şerafettin Kılıç, İzmir İl Başkanlığına seçildi.
Denktaş bugün Bursa'ya geliyor
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Vali Oğuz Kaan Köksal'ın davetlisi olarak bugün Bursa'ya gelecek. Denktaş, Bursa'da restorasyonu tamamlanan Osmangazi Türbesi'nin açılışını yapacak ve Uludağ Üniversitesi'nde bir konferans verecek. Akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs konusunda temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs Rum kesimine gelerek ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston ile bir görüşme yapacak.
İki belediye başkanı daha AK Parti'de
Kayseri'nin Bünyan İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz ve Bünyan'a bağlı Güllüce Beldesi Belediye Başkanı Hacı Navruz AK Parti'ye katıldı. AK Parti'nin Kayseri'de 13 olan belediye başkanlığı sayısı böylece 15'e yükseldi. AK Parti Bünyan İlçe Başkanı Mehmet Bediz, partiye olan ilgiden dolayı memnun olduklarını ifade ederek, "Bu iki başkanımız AK Parti camiasına mensup olmak istediklerini belirttiler. İlçe yönetimi de konuyu il yönetimine getirdi. Sonuç olarak iki başkanın talepleri kabul edildi. Katılımların Bünyan İlçesi'ne güç katacağı inancındayız" dedi.
14 Nisan 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED