AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Rekorluk işkence davası

1991'de, gözaltındayken hayatını kaybeden Birtan Altınbaş'ın "gözaltında işkenceyle ölüm" davası zaman aşımına doğru gidiyor. 12 yıl 9 aydır devam eden dava, Türkiye'nin en uzun işkence davası olma özelliğini taşıyor.

1991'de gözaltındayken hayatını kaybeden Birtan Altınbaş'ın "gözaltında işkenceyle ölüm" davası zaman aşımına doğru gidiyor. 12 yıl 9 aydır devam eden dava, Türkiye'nin en uzun işkence davası. Altınbaş davasında uzun yargılamalardan sonra dört polis hapse mahkum edildi ancak karar Yargıtay'da usulden bozuldu. Yeniden görülen davanın duruşmaları ise kayıp polislere tebligat yapılamadığı için arka arkaya erteleniyor!..

Birtan Altınbaş davasının ilginç yönlerinden biri de davanın avukatlarından Ender Büyükçulha'nın, onunla aynı anda aynı yerde gözaltında olması ve işkence çığlıklarına tanıklık etmesi. Hukuk fakültesinde öğrenciyken, Altınbaş'la aynı günlerde gözaltına alınan Büyükçulha, avukatlığa başladıktan sonra bizzat tanıklık ettiği işkence vakasının peşini bırakmamış.

'Devlet, polisini bulamıyor!'

Birtan davasının avantajının çok sayıda tanığı olması olduğunu kaydeden Büyükçulha, şunları dile getirdi: "Bizatihi Birtan'a işkence yapıldığını gören 5 - 6 tane tanık ifade verdi. Bunların hepsi avukat. GATA raporu var, Adli Tıp raporu var. Uzun ve karışık bir süreçten sonra dava bitti, polisler 4'er yıl 5'er ay ceza da aldı. Yargıtay kararı usulden bozdu. Ondan sonra da polislere bir türlü tebligat yapılamamaya başlandı!.. Yani anladılar ki bu davadaki tanık durumu, kanıt durumu ceza almaları sonucunu doğuracak! Nasıl kurtulacaklar?! Davayı uzatarak, zaman aşımına uğratarak! Öyle ki, biz bulunamayan polislerin telefonunu 118'den alıyoruz, teyit için arayıp görüşüyoruz; sonra numarayı adresi mahkemeye veriyoruz, mahkeme emniyete gönderiyor, emniyet 'biz bulamadık' diyor!.."

Büyükçulha şöyle konuştu: "Bu dava, Türkiye'deki en uzun işkence davası, dünyada da rekora gidiyor. Af örgütü bu durumu araştırıyor şu anda. Davanın başta 10 sanığı vardı, 4 polis işkenceyle adam öldürmekten 4 yıl 5 ay hapis cezası aldı, 4 polis beraat etti, 2'si de kayboldu! Şimdi de ceza alan 4 polisten biri bulunamıyor!.."

Altınbaş'ın ölümü gizlendi

Altınbaş'ın 9 Ocak 1991'de gözaltına alındığını, 17 Ocak diye tahmin edilen bir tarihte de hayatını kaybettiğini belirten Büyükçulha: "Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne kaldırıldı. Otopsinin ardından cenazesi apar topar Tekirdağ'ın Malkara ilçesine götürüldü, jandarma nezaretinde gömüldü."

'Birtan'ın çığlıkları hâlâ kulaklarımda'

Aynı zamanda İHD Ankara Şube Başkanı olan Ender Büyükçulha, başından beri içinde olduğu Birtan Altınbaş davasıyla ilgili ilginç gelişmeleri anlattı. 1991 yılında çok hareketli, çalkantılı bir ortamda çok sayıda öğrenci ile birlikte gözaltına alındığını kaydeden Büyükçulha, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri öğrencisi Birtan Altınbaş'ın da aynı günlerde yasadışı örgüt faaliyetinde bulunduğu suçlamasıyla gözaltına alındığını söyledi. Büyükçulha, "Onunla beraber gözaltında kaldık. Ona yapılan işkencelere ve ölüm olayına tanıklık ettik" dedi. Birtan Altınbaş'ın gözaltındayken 24 saat çığlık attığını belirten Büyükçulha, "Öyle ki, gözaltındaki diğer kişiler bu çığlıklara dayanamayıp, 'yeter artık, ne istiyorsanız konuşacağım, yeter ki susturun' diyorlardı. Ben hala geceleri Birtan'ın çığlıklarını duyuyorum. 91'den beri onun çığlıkları kulaklarımda" dedi.

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA



  • 27 Ekim 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED