AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Kalkınmada Öncelikli Yörelerde Verilen Bir Kademe Uygulaması

Daha önce Bingöl'de öğretmenlik yaparken, başarılı geçen her iki yıl için bir kademe alıyordum. Ancak, askerliğimi yaptığım Kars'ta bir kademe uygulanmadı. Diğer taraftan şimdi Zonguldak'ta çalışıyorum. Burası da kalkınmada öncelikli bir yer ama, burada da bir kademe alamıyorum. Doğu görevimin Bingöl'de bittiği bu nedenle bu uygulamanın benim için artık geçerli olmayacağı söylenmektedir. Bir kademe alabilir miyim?

657 sayılı Kanunun 64'üncü maddesinde; belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan devlet memurlarından birinci derecede öncelikli yörelerde fiilen çalışanlara, başarılı geçirilen her yıl için ayrıca bir kademe uygulanacağı belirtilmiştir. Diğer taraftan, 150 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin 5'inci maddesinde "Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi ve kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu, istek v.b.) tercih eden personel, kurumunca hizmet ihtiyacı nedeniyle tercihi uygun görülerek atama yapılması halinde anılan madde hükmünden yararlandırılacaktır." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler arasında yer alan Zonguldak'da çalıştığınız her iki yılın karşılığında ilave bir kademe ilerlemesinden yararlanmanız gerekmektedir. Kurumunuza yukarıda belirtmiş olduğumuz hükümleri içeren bir dilekçe ile müracaat ederek bu haktan yararlanmanız mümkündür. Şayet kurumunuz olumsuz cevap verirse süresi içerisinde idari dava yoluna gitmenizi öneririz.

Öte yandan, "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğ"in Bölge Hizmetinden Sayılmayacak Süreleri düzenleyen 23'üncü maddesinde; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 108 inci maddesinin 1-4 üncü fıkraları uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler bölge hizmetinden sayılmaz." hükmüne yer verilmiştir. Bu hükme göre, askerlik süresi (memurlar askerlik süresince aylıksız izinli sayılır.) bölge hizmetinden sayılmamaktadır. Bu nedenle askerlik sürenizin dikkate alınmamasında bir yanlışlık bulunmamaktadır.

Yard. Doç'lar 12 Yıldan Fazla Görevlendirilebilir mi?

Ben, bir üniversitede Y. Doç. Dr. olarak çalışmaktayım. Bu ay sonunda, 12 yıllık sürem dolacak. Rektörlük, bundan sonra ancak öğretim görevlisi olarak atanabileceğimi bildirdi ve bir hafta içinde dilekçe vermemi istedi. Bazı üniversitelerde böyle bir özel durum olmasa da 12 sene sonunda tekrar süre uzatıldığını duyuyoruz. Bu mümkün mü?

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun Yardımcı Doçentliğe atamayı düzenleyen 23'üncü maddesinin ikinci fıkrasında; "Yardımcı doçentler bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer." hükmüne yer verilmiştir. Ancak, mezkur Kanuna, 2000 yılında Geçici 47'nci madde olarak eklenen yeni düzenlemede; "...Yardımcı doçentlik kadrosunda görev yapan öğretim elemanlarının çalışma sürelerindeki sınırlama kaldırılmıştır...."hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde, görevinize 12 yılı doldurduğunuz için son verilemez.

İşçilikte Geçen Süreler Derece ve Kademede Sayılır mı?

1978-1981 yılları arasında Yaprak Tütün İşletmelerinde (TEKEL) işçi olarak çalıştım. 1985 yılında Eğitim Fakültesi'ni bitirdim. 1988-1991yılları arasında özel bir sürücü kursunda müdür olarak çalıştım. 1991-1993 yılları arasında belediye'de işçi olarak çalıştım. 1993'ten bu yana öğretmen olarak görev yapıyorum. İşçilikte geçen sürelerimi derece ve kademe olarak sayabilir miyim?

Memuriyette, hangi sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirileceği 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde sayılmıştır. Bu madde de memuriyetten önceki bazı işçilik hizmet sürelerin Teknik ve Sağlık hizmetleri sınıfında değerlendirileceği belirtilmiştir. Keza özel okullarda öğretmen veya yönetici olarak geçen hizmet sürelerinin üçte ikisi derece ve kademe ilerlemesinde dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda, özel bir sürücü kursunda müdür olarak çalıştığınız sürelerin üçte ikisi kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde dikkate alınacaktır. Sürücü kurslarının da özel okul kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, bu kurslar da özel okullar gibi 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olarak açılmaktadır.

Diğer taraftan, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun Ek 18'inci maddesinde;"...Şu kadar ki, 18 nci yaşın ikmalinden önce veya iştirakçi oldukları tarihteki tahsil derecelerinden daha aşağı bir tahsil derecesinde sigorta primi ödemek suretiyle geçirdikleri süreler dikkate alınmaz"hükmü gereğince sigorta primi ödemek suretiyle geçirdiğiniz süreler (Yaprak Tütün İşletmelerinde (TEKEL) işçi olarak çalıştığınız süreler) dikkate alınarak emekliliğe esas derece ve kademeniz belirlenecektir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

25 Ekim 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED