|
|
Bakan Erkan Mumcu, Lozan Barış Antlaşması'nın, "Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası planda teyid ve tescil eden en önemli belgelerden biri" olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Lozan Barış Antlaşması'nın, "Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası planda teyid ve tescil eden en önemli belgelerden biri" olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu'nun işbirliğinde düzenlenen "80. Yılında 2003 Penceresinden Lozan" konulu sempozyum, Türk Tarih Kurumu salonunda başladı. Sempozyuma, TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal, eski bakanlardan Hikmet Uluğbay, Metin Bostancıoğlu ve İstemihan Talay, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, ünlü tarihçi Stanford Show ile davetliler katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Lozan gibi bir antlaşmanın dünyada çok az örneği bulunduğunu belirterek, "Lozan Antlaşması'nı önümüzdeki yıllarda da çeşitli perspektifleriyle anlamaya ve ona hayat vermeye devam edeceğiz" dedi. Lozan Antlaşması'nın, Türkiye'nin ulusal bağımsızlık ve bütünlük iradesinin uluslararası platformda teyid ve tescil edilmesi bakımından son derece önemli olduğuna işaret eden Mumcu, şunları kaydetti: "Elbette Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası planda teyid ve tescil eden en önemli belgelerden bir tanesidir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası ilişkilere bakış açısının da ayrıca bir perspektifidir. Aslolan şudur: Milli kurtuluş savaşı sürecinde inşa edilen bir milli ruh, ulusal bağımsızlık ve bütünlük iradesi, Sevr'de dayatılan bütün koşulların üstesinden gelmeyi başarmıştır ve kendi kurduğu gerçeği, bütün dünyaya telkin etmiş, kabul ettirmiş ve onu bugün 80. yaşına getirmiştir. Ben inanıyorum ki, bunu sonsuza kadar da yaşatacaktır." "Sevr'in rövanşı"
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da, Lozan Antlaşması'nın "Sevr'in rövanşı mahiyetinde" olduğunu söyledi. Lozan'da Türk heyetinin masa başında ikinci kurtuluş savaşını verdiğini belirten Prof. Dr. Halaçoğlu, "Özellikle Türkiye'deki Rum nüfusu ile ilgili alınan kararlar başta olmak üzere, Birinci Dünya Savaşı sırasında çeşitli yollarla yurtdışına göç etmiş Ermeniler'le ilgili kararlar, Türkiye'nin üniter bir devlet yapısına sahip olmasına ve bugünkü birlik ve beraberliğinde, birinci derecede önemli rol oynamıştır" dedi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Buluç ise Lozan'ın önemine işaret ettiği konuşmasında, "Lozan, ülkemiz için bir kuruluş, bölgemiz için bir düzen, dünya için ise bir barış belgesidir" dedi.
|
|