|
|
Saçlarınızı
güneşten koruyun
Yaz geldi, güneş pırıl pırıl. Ya saçlarınız? Kuru, yıpranmış, nemsiz ve mat mı? O halde saçınıza nem verin. Onu besleyin… Saç sorunlarınız bitmek bilmiyor. Kepek, yağlanma veya dökülme gibi başa çıkamadığınız sorunlarınız var. Peki bu sorunlara karşı ne tür önlemler almalı ve sağlıklı saçlara kavuşmak için neler yapılmalı? Dermatologların verdiği bilgilere göre, yaz aylarında güneşin yaydığı yakıcı ultraviole ışınları saçları olumsuz yönde etkiliyor. Kuruluk, yıpranma ve nem kaybına neden olan bu ışınların, deniz kumu ve tuzlu su ile birleşince saçın donuk ve mat görünmesine neden olduğunu belirten uzmanlar, bunun için özellikle boyalı saçlarda, yıpranmayı önleyen özel saç spreyleri kullanılması gerektiğini vurguluyor. ayrıca tuzlu suyun ve kumun saçta uzun süre kalması zararlı olduğu için, denizden çıktıktan sonra yumuşak bir suyla saçların yıkanması gerektiğini belirtiliyor.
Üç temel saç sorunu
Saç dökülmesi: Sıkıntı, stres ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan saç dökülmelerinin ardından, dökülenlerin yerine daha ince ve cansız saç telleri çıkıyor. Saç dökülmelerini önlemek için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek, protein, mineral ve vitamin içeren besinleri almak gerekiyor. Özellikle aşırı katı diyetlerden kaçınmalı ve diyetlerinizi vitamin ile desteklenmeli. Kepek: Yaz aylarında kepeklenmenin bir ölçüde azaldığı görülür. Kepeğin esas nedeni saç derisindeki yağ salgılarının fazla olmasıdır. Saç derisinin yenilenme hızının yavaş olmasından dolayı bu yağ salgıları saçta kepeklenmeye yol açar. Ayrıca bu yağ salgıları kepek dışında, kaşıntı, egzama ve mantara da neden olabilir. Yağlanma: Hormonel etkenlerden dolayı, özellikle erkeklik hormonlarının fazlalığı sebebiyle oluşan yağlanmanın azaltılması için uygun şampuanlar kullanılmalı. Çok sert şampuanlar değil, daha çok soft şampuanlar tercih edilmeli. Jöle, köpük, ya da sprey türü maddelerin saçta uzun süre kalması saça zarar vereceği gibi, saçların kirli ve bakımsız görünmesine neden olur. Bunun için jöleli ve spreyli saçların yatarken yıkanması daha uygundur. Saçı her gün yıkamak dermatologlar ve cilt uzmanları tarafından tavsiye edilmiyor. Çünkü, saç her gün yıkandığında, derideki yağ hücreleri normalden fazla çalışmaya başlıyor. Ancak soft şampuan yani aşırı kimyasal maddeler içermeyen, bitki özlü, provitamain B6'lı şampuanlar kullanıldığı takdirde saçı her gün yıkamanın çok fazla zararı yok. Saçları kuruturken ılık fön ve yumuşak bir fırça kullanmaya dikkat edilmesi gerek. Sert fırça veya aşırı sıcak fön kullanıldığı takdirde saçlar yıpranır ve dökülebilir. Yaz aylarında saç derisindeki zararlı etkileri azaltmak için geliştirilmiş güneş bakım şampuanları ve nem maskeleri vardır. Saçınızı güneş bakım şampuanı ile yıkadıktan sonra kullanacağınız nem maskesi, saçınızdaki kuruluğu ve yıpranmayı önleyerek canlı, parlak bir görünüm sağlar. Saçlarımız üzerinde zararlı etkiye sahip olan tek etken güneş değil. Aşırı saç bakımları, sık fön çekimi ve sık sık saçları boyatmak ile röfle ve perma da saçları yıpratan, cansız ve sağlıksız olmalarına neden olan diğer etkenlerden bazıları. Dermatologların önerilerine kulak vermek en doğrusu, saçlar her kadın için önemlidir değil mi?
Örme börek
6 Kişilik: Yarım kg milyöf hamuru, 3 adet orta patlıcan, 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı + yarım çay bardağı süt, 3 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet yumurtanın sarısı Yapılışı: Ön hazırlık olarak böreğin iç malzemesini hazırlayalım. Patlıcanları 7-8 yerinden kürdanla delerek, ocak ateşinde içleri yumuşayana dek çevirerek, közleyelim. Patlıcanlar sıcakken saplarından tutarak, bıçakla kabuklarını soyalım. Sap kısmını kestikten sonra patlıcanları ince kıyalım. Tereyağını eritip, unu ekleyelim. Unun rengi hafifçe dönene dek kavuralım. Patlıcanları ilave edelim. Sütü ağır ağır ve sürekli karıştırarak, ekleyelim. Tuzunu ayarlayalım. Üzeri göz göz olana dek pişirip, ateşten alalım. Çırpma teli ile karıştırarak, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim. Bir kenarda bekletelim. 2 adet milföy hamurunu birbirine kenarlarından yapıştıralım. Merdane ile enine ve boyuna açarak, dikdörtgen bir hamur elde edelim. Hamurun 4 köşesini birbuçuk parmak kalınlığında keselim. Hamurun uzun olan iki kenarından 5 tane kesik yapalım (iki tarafından da). Patlıcan beğendiyi uzun bir şekilde hamurun ortasına yerleştirelim. Milföy hamurunun keserek yaptığımız karşılıklı kanatlarını üst üste gelecek şekilde kapatalım. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizelim. Bütün milföy hamurlarını bu şekilde hazırlayalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altları ve üstleri kızarana dek pişirelim.
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv Bilişim | Dizi | Karikatür | Çocuk |
© ALL RIGHTS RESERVED |