T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Geç öğrenmek
zeka geriliği değil

Psikologlar, çocuklarda öğrenme güçlüğünün zeka geriliği veya hastalık olmadığını, farklı öğrenme şekli olduğu belirtti. Seda Özürlü Çocuklar Eğitim Merkezi'nden Psikolog Dr. Mesud Yalçın Güzel, öğrenme güçlüğünün okul çağındaki çocukların yüzde 3'ünde görülebildiğini ve okula başlamada kendini belli eden bu durumun yukarı sınıflarda daha belirgin halde kendini gösterebileceğini söyledi.

Öğrenme güçlüğü gösteren çocukların işitme ve görme algılamalarında da farklı değerlendirmeleri olduğunu belirten Güzel, "Harfleri kaydırabilir ve bazı şekilleri görmeyebilirler. İşitme açısından F, V, B, M harflerini tam algılayamazlar. Zaman kavramını zor öğrenirler. Bazen yön bulmada zorluk çekerler. Büyük bir çoğunluğu çok hareketlidir. Sık sık etrafındaki eşyalara zarar verirler. Dikkatini bir şey üzerine uzun zaman toplayamazlar. Bu yüzden algılamaları da kalıcı olmaz. El becerileri iyi gelişmemiştir. Top oyunu ve ip atlamada zorlanırlar. El yazıları çok kötüdür" diye konuştu.

Özel eğitim gerektiriyor

Psikolog Dr. Güzel, öğrenme güçlüğü olan bu çocuklara 'farklı öğrenen çocuklar' dendiğini ve tedavilerinin mümkün olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bunların beyinleri farklı şekilde algıladığından evvela özel testlerle bunların bilgiyi algılama şekli tespit edilir. Yazarken, okurken takıldıkları noktalar belirlenir. Çocuğun beyninin algılama şekli tespit edilip ona uygun bir eğitim programı çıkarılır. Görme, işitme, dokunma duyularının hepsinden istifade edilerek ayrıntılı olarak çocuğa bilgi sunulur. Öğretilecek bilgi bölümlere ayrılır ve her bölüm az az kesintisiz öğretilir. Kalabalık olmayan sınıflarda bireysel eğitime ağırlık verilir. Bu çocuklar için yapılacak sınavlara daha geniş zaman ayrılır. El becerilerini gerektiren işlerde daha fazla imkan tanınır. Başaramadığı veya kendini yetersiz hissettiği zaman ona güven telkin edilir."

Fast food basur yapıyormuş!

Fast food olarak adlandırılan ayaküstü yemek yeme alışkanlığının hemoroid ve kalın bağırsak kanserine yol açabileceği bildirildi. Kayseri Özel İbni Sina Sağlık Merkezi Genel Cerahi Uzmanı Dr. Metin Kaçmaz, vücut için en uygun beslenmenin lifli, posalı, sulu yemekler ile sebze ve meyvelerle sağlanabileceğini, ayaküstü ve hızlı beslenme tarzının ise birçok sağlık sorununa neden olabileceğini belirtti.

Fast food tarzı beslenmenin halk arasında basur veya mayasıl olarak bilinen hemoroid hastalığına ve kalın bağırsak kanserine yol açabileceğini kaydeden Kaçmaz, "Hemoroid ve kalın bağırsak kanseri, daha çok ayakta uzun süre kalma, uzun süre oturarak iş yapma, yanlış beslenme, ishal durumlarında ve kalıtımsal olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

 
Çağın vebası AİDS korkutuyor
15 bin delegenin katıldığı AİDS zirvesi İspanya'nın Barcelona şehrinde başladı. Dünyada 40 milyon AIDS hastası var. AİDS, dünyada hergün 8 bin 500 kişinin ölümüne neden oluyor.
'Şifalı bitkileri bilinçli vatandaşlar alıyor'
Samsun'da, 25 yıldır baharatçılık yapan Mustafa Aksu, şifalı bitkilerin her derde deva olduğunu belirterek, "Şifalı bitkileri bilinçli vatandaşlar alıyor. Doğal bitkilerin hem el yapımı ilaçlar gibi yan etkileri yok, hem de ekonomik" dedi. Şifalı bitkilerin bilinçli satıcılardan alınması gerektiğine dikkat çeken Aksu, "Vatandaşlar bize geliyor ve rahatsızlıklarını söylüyorlar. Biz rahatsızlıklarına göre onlara doğal bitkiler öneriyoruz. Müşterilerimiz arasında, kitaplardan, internetten araştırmalarını yaparak gelen vatandaşlar da var. Bunlar hangi rahatsızlık için, hangi bitkinin faydalı olduğunu bilerek, bilinçli bir şekilde tüketiyorlar. Doğal bitkilerin hem el yapımı ilaçlar gibi yan etkileri yok, hem de çok ekonomik" diye konuştu.
Güneş kemik erimesini önlüyor
Bingöl Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Abdülaziz Denli, kemik erimesine karşı güneşli havaların çok etkili olduğunu söyledi. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığının başta beslenme bozukluğu, kalsiyum ve D vitamininden fakir diyetle beslenme olmak üzere hareketsiz hayat tarzı, yaz aylarında çocukların sıkı giydirilmesi, sık doğumlar, doğum sonrası gerekli bakımın yapılmaması gibi birçok sebepten kaynaklandığını belirten Dr. Abdülaziz Denli, bu hastalığın önlenmesi için güneşin kıymetinin bilinmesi ve bol bol güneşten faydalanılması gerektiğini söyledi. Dr. Abdülaziz Denli, "İlerlemiş kemik erimelerinde başta kalça kırıkları olmak üzere birçok kemikte kırıklar kolayca gelişebilir. Kemik erimesi toplumun bütün bireyleri için ciddi bir risktir" dedi.
9 Temmuz 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED