|
|
Filistin Yönetimi, Filistin Devleti'nin anayasasının yürürlüğe girdiğini duyurdu. Açıklamada, yürürlüğe girdiği ilan edilen Anayasa'da devletin başkentini, dininin İslam ve dilinin Arapça olduğu belirtildi. Açıklamada, devletin çoğulcu rejim ve bağımsız yargı ilkesi temelindeki anayasada, İslam kanunlarının yasamaya temel oluşturduğu belirtilirken, "Devlet Başkanı Yaser Arafat tarafından Mayıs ayında çıkarılan ve ardından resmi gazetede yayımlanan Anayasa yürürlüğe girmiştir" denildi. Adalet Bakanı İbrahim Dughmeh, anayasanın, Filistin Yönetimi'nin görevlerini tanımladığını belirtirken, basına dağıtılan metne göre, anayasa, çoğulculuk, bağımsız yargı ve seçilmişlerden oluşan parlamentoya sahip demokratik iktidarı öngörüyor. Dughmeh, anayasanın başkanlık seçimleri ve hükümet üzerinde bir denetim rolü oynamasını öngördüğünü belirtti.
Güvenlik kaosu
Filistin lideri Yaser Arafat'ın ABD'nin baskısıyla güvenlik teşkilatında yaptığı yenilikler ise tepki topluyor. Batı Şeria güvenlik şefiyken görevine son verilen Cibril Racub, Arafat'ın büyük bir hata ettiğini söyledi. Arafat'ın Batı Şeria istihbarat şefi Tevfik Tiravi'yi de görevden aldığı yönünde haberler geliyor. Racub'un görevden alınmasını protesto eden bin kişi, El Halil'de gösteri yaptı. Racub, gösteriler konusunda ise, "Bunlar yanlış bir karara karşı gösterilen doğal tepkilerdir, başka birşey değil"dedi. Arafat, Cibril Racub'un yerine Cenin Valisi Zuhayir Manasra'yı atamıştı. Bu arada Arafat, Mısır istihbarat şefi General Ömer Süleyman ile Ramallah'ta biraraya geldi.
Arafat baskı altında
Arafat, Filistin kabinesinde, bürokraside ve güvenlik teşkilatlarında reform yapması için yoğun baskı altında. Arafat'ın Batı Şeria istihbarat şefi Tevfik Tiravi'yi görevden aldığı belirtiliyor. Filistin kaynakları, Arafat'ın Tiravi'nin görevinden alınmasına ilişkin bir kararnameyi imzaladığını belirttiler.
|
|