|
|
Hırvatların saldırılarıyla yıkılan Mostar Köprüsü'nün yeniden inşaası ihalesini kazanan Türk firması ER-BU, ihaleyi kaybetmekle karşı karşıya.
Suudi Arabistan'daki Ecyad Kalesi'nin yıkılmasına seyirci kalan Türkiye, Balkanlardaki aynı yöndeki girişimlere de ses çıkaramıyor. Hırvatların havan saldırıları sonucu yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nün yeniden onarımı için Bosna-Hersek Devleti'nin açtığı ihalede birinci gelen Türk firması ER-BU yalnız kaldı. Bosna-Hersek Federasyonu, tarihi Mostar Köprüsü'nün yeniden yapılması için bir ihale açtı. Dünya Bankası'nın finansman sağladığı ihaleye 18 firma katılırken, ihalede sadece üç firma yeterlilik alabildi. Yeterlilik alan firmalardan birisi de Türk İnşaat firması ER-BU oldu. Köprünün aslına uygun yapılabilmesi için zarar etmeyi bile göze alan ER-BU, yeterlilik sıralamasında da birinci geldi. Yetkililer, ER-BU, Fransız QUELIN ve İtalyan PONTELLO S.A.P firmalarına gerekli evraklarını tamamlayarak ihaleye katılmaya davet etti. Ancak, bir Türk Firmasının Mostar'ı restore edecek olmasından rahatsız olan İtalyan ve Fransızlar, gerek AB nezdinde gerekse ülkeleri aracılığıyla Bosna-Hersek'e baskı yapmaya başladı. Türk inşaat şirketi ER-BU ise yalnız kaldı. ER-BU yetkilileri, devletin Bosna-Hersek nezdinde bazı girişimlerde bulunmasını istediler. Fransız ve İtalyanların köprünün Türkler tarafından yapılmaması için Dünya Bankası nezdinde de girişimlerde bulunduğunu ileri süren ER-BU yetkilileri, köprünün ne pahasına olursa olsun Türkiye tarafından restore edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Firma, buna rağmen devletten henüz gerekli desteği alamadı. Kanuni'nin emriyle yapılmıştı
1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Hassa mimarlarından Hayrettin tarafından temelleri atılan tarihi Mostar Köprüsü, 1566 yılında tamamlandı. Taştan dondurulmuş bir hilal görüntüsü sebebiyle Kavs-i Kuzah (Eleğim Sema) ve Kudret Kemeri olarak adlandırılan Mostar Köprüsü'nün taşıyıcı kemeri 3,95 metre genişliğindeydi. Pahlı bir çıkıntı ile genişleyerek döşemede 4,3 metre olan köprü Osmanlı klasik mimarisinin Balkanlardaki en önemli eserleri arasında gösteriliyor. Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayrettin tarafından yapılan köprünün kemer açıklığı 28,88, su yüzeyine olan mesafesi ise 19,5 metre. Bosna Savaşı'nda Hırvatların havan ve roket saldırıları sonucu yıkılan köprünün restorasyonu Dünya Bankası kredisi ile yapılacak. Türkiye, tarihi köprünün restorasyonu için bugüne kadar hiç bir girişmde bulunmadı.
|
|