|
 |
11 ilin milletvekili azalacak
2000 yılında yapılan nufüs sayımı sonuçlarının açıklanmasından sonra 20 milletvekilinin haksız şekilde seçildiği ortaya çıktı.
Devlet İstatistin Ensitütüsü tarafından açıklanan nufüs sayım sonuçları, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde 20 milletvekilinin haksız yere milletvekili olduğunu ortaya koydu. İstanbul'un 2 milletvekilinden olduğu sonuçlara göre, 10 ilin birer milletvekili daha çıkarmayı hakettikleri, 10 ilin ise haksız yere birer milletvekili olduğu tespit edildi.
Kesin Nufüs sayım sonuçlarının açıklanmasından sonra, İstanbul'un iki, Ağrı, Ankara, Antalya, Gaziantep, İçel, Isparta, Kütahya, Tokat ve Trabzon'un birer milletvekili daha çıkarması gerekirken bu haktan mahrum edildiği anlaşıldı. Bunun yanı sıra Adıyaman, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Kırklareli Kocaeli, Kahramanmaraş, Samsun ve Zonguldak'ın birer milletvekili fazla çıkardıkları ortaya çıktı. Diğer illerin milletvekili sayısında ise bir değişme olmadı. Düzce'nin il olmasının ardından Bolu'nun da bir milletvekili sayısının düşmesi gerektiği anlaşıldı. Bolu ile Düzce'ye aynı oranda 3 milletvekili kontenjanı tanınması da çelişki oluşturdu.
|
 |
|