|
|
Strateji-Mori işbirliği ile gerçerleştirilen Türkiye'nin Nabzı Araştırması'nın Şubat ayı sonuçlarında seçmenlerin neredeyse yüzde 70'i hükümete kırmızı kart gösterdi.
Strateji-Mori tarafından gerçekleştirilen "Türkiye'nin Nabzı Araştırması" başlıklı Şubat 2002 Raporu belli oldu. Buna göre araştırmaya katılan seçmenlerin ezici çoğunluğu erken seçim istiyor. Halkın mevcut Hükümete olan güvensizliği devam ederken, AK-Parti yine birinci parti çıktı. Araştırma 14-21 Şubat tarihleri arasında 7 bölgede, 18 yaş ve üzeri 1.259 kişilik bir seçmen kitlesi ile yüzyüze örneklem yöntemi ile gerçekleştirildi. Görüşmelerin yüzde 65'i kentsel yerleşim birimlerinde, yüzde 35'i kırsal yerleşim birimlerinde yapıldı. Bu oran Türkiye'nin kentsel ve kırsal nüfusuyla örtüşüyor. Halk erken seçim istiyor Strateji-Mori'nin anketine katılan seçmenlerin yüzde 65.5'i yeni bir seçim yapılmasını istiyor. Seçimlerin normal süresinde yapılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 24.1. Hükümetin çalışmalarından hiç mennun olmadıklarını söyleyen seçmenlerin oranı da yeni bir seçim isteyenlerle neredeyse eşit durumda. Buna göre Hükümetten mennun olmayan seçmenlerin oranı yüzde 65.6. Bu orana pek mennun olmadığını belirten seçmenlerin oranı olan yüzde 13.2'yi de eklediğimizde mennuniyetsizlik yüzde 80'lere varıyor. Hükümetten mennun olanların oranı ise küçük bir azınlık, bu oran da yüzde 7.4. Kendi seçmenleri de güvenmiyor Hükümetten hiç memnun olmayan seçmenlerin yüzde 59'unun ise önceki seçimlerde iktidar partilerine oy verdiklerini ifade ediyorlar. Ankete katılan seçmenlerin yüzde 71.4'ü hükümetin ekonomik krizi çözeceğine hiç inanmıyorlar. Önceki seçimlerde iktidar partilerine oy verdiklerini söyleyenlerin yüzde 66'sı Hükümetin ekonomik krizi çözeceğine inanmıyorlar. Buna göre Hükümet kendi tabanını büyük ölçüde küstürdü. Bu hükümet yolsuzlukla mücadele edemez
Ankete katılan seçmenlerin yüzde 77.2 'si Hükümetin yolsuzlukla mücadele edeceğine inanmıyor. İnanıyorum diyen seçmenlerin oranı ise yüzde 16.8 civarında kalıyor. Önceki seçimlerde iktidar partilerine oy verdiklerini söyleyen seçmenlerin yüzde 73'ü de Hükümetin yolsuzlukla mücadele edeceğine inanmıyor. Koalisyonun karnesi zayıf Ankete katılan seçmenlerin yüzde 78'i Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e güven duyduklarını ve çalışmalarından mennuniyet duyduklarını ifade ettiler. Bu oran Devlet Bahçeli için yüzde 15, Mesut Yılmaz için yüzde 13, Bülent Ecevit için ise yüzde 12. Buna göre Seçmenlerin ezici çoğunluğu iktidar partisi liderlerinden mennun değil. İşsizlik ve yolsuzluk "Sizce şu an Türkiye'nin çözülmesi gereken en önemli sorunları nelerdir?" sorusuna ankete katılan seçmenlerin verdikleri cevaplardan da hayli ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Buan göre seçmenlerin acil olarak çözülmesi gerektiğine inandıkları sorunların başında yüzde 30 ile "İşsizlik" geliyor. Onu yüzde 23 ile enflasyon-hayat pahalılığı, yüzde 14 ile rüşvet ve yolsuzluk, yüzde 7 ile eğitim takip ediyor. Seçmenlerin yüzde 2'si de PKK ve Güneydoğu sorununu acil olarak çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyor. Memleket iyiye gitmiyor Strateji-Mori anketinde ortaya çıkan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 73.4'ü memleketin 'kötü yolda' olduğuna inanırken, 'iyi yolda' diyenlerin oranı yüzde 9.5. 'Ne iyi ne kötü' diyenlerin oranı ise yüzde 15 civarında bulunuyor. "Önümüzdeki 12 ay içerisinde işsiz kalmak ya da işlerinizin durması olasılığı hakkında ne derece endişe duyuyorsunuz?" şeklindeki soruya seçmenlerin yüzde 73'ü 'endişeli' oldukları şeklinde cevap verdi. Bu oran çalışanlar bazında bakıldığında ise yüzde 73. AK Parti yine birinci Strateji-Mori'nin Şubat ayında yaptığı ankete katılan seçmenlerin yüzde 20'si ilk seçimde Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy vereceklerini belirtirken, 'kararsızlar'ın oranı ise yüzde 15, 'hiçbiri' diyenlerin oranı ise 20 civarında. İktidar partileri de dahil olmak üzere diğer partilerin oy oranları ise yüzde 5 ile yüzde 10 civarında dağılmış durumda oldukları ortaya çıktı. Adalet ve insan hakları gerileyecek Strateji-Mori'nin araştırmasında önümüzdeki 12 ay içinde sosyal güvence, insan hakları ve adalet sistemi gibi sosyal konularda bir ilerleme ya da gerileme olup olmadığı şeklindeki bir soruya cevap veren seçmenlerin yüzde 46.2'si "daha kötü olacak" derken, yüzde 17.8'i "daha iyi olacak", yüzde 28.7'si ise "aynı kalacak" dediler. Aynı şekilde genel ekonomik durumun daha kötü olacağına inanan seçmenlerin oranı da yüzde 53.5. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 19.3'ü "daha iyi olacak", yüzde 20.1'i de "aynı kalacak" cevabı verdiler.
|
|