T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

S A Ğ L I K
Hayatın ilk kritik anı:
Yenidoğan Dönemi

Bebeğin yeni koşullara uyum sağladığı hayatın ilk dört haftasına (bir ay) yenidoğan dönemi denir. Türkiye'de bebek ölümleri yüksektir. Doğan 1000 bebekten yaklaşık 33'ü 1 yaşını tamamlamadan ölmektedir. Buna göre, ülkemizde her yıl 1.481.000 bebek dünyaya gelmekte, ancak doğan bebeklerin 48.280'i 1 yaşın altında kaybedilmektedir. Bu ölümlerin büyük çoğunluğu erken doğum ve uygun olmayan koşullarda yapılan doğumlar sonucu oluşmaktadır. Yaşanan kayıpların en az yüzde 50'sinin ise önlenebilir nedenlere bağlı olduğu bilinmektedir. Yenidoğan döneminde önlenebilir nedenlerle bu kadar çok kaybın yaşanması yenidoğan döneminin önemsenmesini gerektirmektedir.

Yenidoğan döneminde görülebilecek sorunların başında; solunum yetersizliğine sebep olan RDS (solunum yetersizliği hastalığı), doğuştan kalp hastalıkları, ameliyat gerektirecek bağırsak hastalıkları, menenjit, sepsis gibi mikrobik hastalıklar, erken, düşük ağırlıklı ya da iri doğum, genetik hastalıklar, zor doğum nedeni ile oksijensiz kalmaya bağlı beyin hasarları, yenidoğan sarılığı ve kan değişimi gelir.

Bebek ölümlerinin en aza inmesi için, özellikle riskli gebeliklerde, bebeklere doğum anından hemen sonra yenidoğan tecrübe ve bilgisi olan bir ekip tarafından müdahale edilmesi gerekir. Bu nedenle sorunlu olan bebeklerin takipleri yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirilmelidir.

Ülkemizde bebek ölümlerinin yarısından fazlasının hayatın ilk dört haftasında, bunların da büyük çoğunluğunun ilk 24 saat içinde yaşandığı düşünülürse yoğun bakım ünitelerinin önemi daha iyi anlaşılmış olacaktır.

İyi bir yenidoğan yoğun bakım ünitesi; modern teknik donanım ve alanlarında uzman bir sağlık ekibi ile oluşur. Uygun şartlarda hizmet veren bir ünitede; ventilatör, küvöz, kan gazı cihazı, portabl röntgen aleti, portable tansiyon aleti, monitör, aspiratör, infüzyon pompaları, fototerapi ve serum pompaları bulunması gereken ilk sayılabilecek teknik donanımlardır. Ayrıca ünitenin merkezi sistem hava ve oksijenle donatılması gerektiği unutulmamalıdır. Ünitenin sağlık ekibinde ise; neonatolog, pediatristler, pediatrik cerrah, pediatrik nörolog, pediatrik gastroenterolog, pediatrik kardiyolog, göz hekimi, yenidoğan yoğun bakım hemşireleri gibi güçlü bir kadro yer almalıdır.

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin her hastanede bulunması mümkün olmayabilir. Eğer doğum yenidoğan ünitesi bulunmayan bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmişse sorunlu bebeğin doğduğunda yenidoğan yoğun bakım ünitesine acil olarak sevk edilmesi gerekir. Sevk işlemi transport küvözle yapılmalı ve bu işlem sırasında transport ekibi (bir çocuk hekimi, bir hemşire) hazır bulunmalıdır.

Transport işlemi uygun koşullarda gerçekleştirilse bile aslında bebeğin sağlığını korumanın en ideal şartı, doğumun yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede gerçekleştirilmesidir.
Sorularınız için tel: (0216) 327 96 97


11 Nisan 2002
Perşembe
 
Uzm. Dr.
Kudret KULAK


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED