|
|
Yeni RTÜK Kanunu ile internet 5860 sayılı Basın Kanunu kapsamına alınırken, web sayfalarının ikişer kopyasının hergün Cumhuriyet Savcılığı ile vali veya kaymakamlığına gönderilmesi zorunlu kılınıyor.
Anayasa Komisyonu'ndan değiştirilmeden geçirilen radyo-televizyon yasa tasarısı internet sitelerine ağır darbe vuruyor. İnternette 5860 sayılı Basın Kanunu kapsamına alınırken, web sayfalarının ikişer kopyası her gün bulundukları ilin cumhuriyet savcılığı ile vali veya kaymakamlığına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen ve kamuoyunda RTÜK Kanunu olarak adlandırılan tasarı, Anayasa Komisyonu'nda aynen kabul edildi. Hükümet ortakları kanunun bir defa daha veto edilmesini önlemek için virgülüne dahi dokunmadan tasarıyı komisyondan geçirdiler. RTÜK Kanunu'nun yeniden çıkartılması halinde Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etmesi bekleniyor. RTÜK Kanunu'nda yer alan bir madde ile internet de Basın Kanunu kapsamına alınıyor. Tasarının 27. maddesi internet ortamını, gazete ve dergi olarak kabul ederek, web sayfası açmak isteyenlerin bulundukları ilin valiliklerinden izin almaları zorunluluğunu getiriyor. Sansür kanunu gibi
RTÜK Kanunu'nda yapılan değişiklikle ekran karartma cezası kaldırılırken, radyo ve televizyonların yayın ilkelerini ihlal etmeleri halinde ulusal düzeyde yayın yapan kuruluşlara 125 milyar liradan 250 milyar liraya kadar, yerel ve bölgesel yayın yapan kuruluşlara 5 milyar liradan 100 milyar liraya kadar ağır para cezaları uygulanacak. Üst Kurul reklam geliri paylarını ödeyemedikleri için 200'e yakın yerel radyo ve televizyonunun yayınını geçici olarak durdurulduğuna dikkat çekilirken yasanın çıkması halinde pekçok yerel yayın kuruluşunun kapısına kilit vuracağı belirtiliyor. RTÜK Kanunu ile 5860 sayılı Basın Kanunu'nda yer alan cezalar da astronomik oranda arttırılıyor. Cumhurbaşkanı Sezer, veto gerekçesinde Basın Kanunu'nda yer alan cezaların 50 bin kat arttırıldığına dikkat çekerek, bu kadar ağır cezalarını basın özgürlüğüne aykırı olduğunu dile getirdi.
|
|