|
|
Siparişe göre RTÜK Hükümet, RTÜK Kanunu'nu çıkarmakta ısrar ederken, yasa, medya patronlarının isteği doğrultusunda yeniden hazırlanıp Meclis'e getiriliyor.
Hükümet ortakları Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen RTÜK Kanunu'nu çıkartmakta ısrar ederken, yasa medya patronlarının istekleri doğrultusunda yeniden hazırlanıp Meclis'e getiriliyor. Yerel radyo ve TV'lerin reklam paylarını bile ödeyemedikleri için kapatıldıkları bir dönemde, tasarının yasalaşması halinde yerel yayınların hayatlarını sürdürmelerinin imkansız olacağı belirtiliyor. RTÜK Başkanı da "Bu tasarı RTÜK'ü ve yerel medyayı bitirir" dedi. Sezer tarafından veto edilmesine rağmen hükümet ortaklarının yasalaştırmakta ısrar ettiği RTÜK Tasarısı, RTÜK'ün özerkliğini ortadan kaldırıyor. RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi uygulamasından vazgeçilerek, 9 üyeden sadece 5'inin Meclis tarafından seçilmesi öngörülüyor. Diğer taraftan RTÜK'ün denetlenmesi Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu'na verilerek RTÜK adeta hükümetin emrine sokulmaya çalışılıyor. Patronlara ihale yolu açılıyor RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesinde ısrar edilmesinin en büyük nedeni ise 29. maddedeki düzenlemeyi ortadan kaldırmak. RTÜK Kanunu'nun 29. maddesi, televizyonlarda yüzde 10'dan fazla hissesi olanların devlet ihalelerine girmelerini yasaklarken, borsada aracı kurumlarının bulunması ve sigorta şirketi kurmalarını yasaklıyor. Tasarı ile 29. maddede bulunan bu düzenleme ortadan kaldırılarak, televizyon sahiplerine ihale yolu açılıyor. Tasarı, ulusal düzeyde yayın yapan kuruluşlara 125-250 milyar lira arasında, bölgesel, yerel yada kablo ortamında yayın yapan kuruluşlara, kapsadığı yayın alanındaki il ve ilçe nüfusuna göre 5 milyardan 100 milyara kadar para cezası uygulanmasını hüküm altına alıyor. Düzenlemenin reklam gelir paylarını bile ödeyemeyen pekçok yerel radyo ve TV kanalının kapanmasına yol açacağı dile getiriliyor. RTÜK Başkanı da karşı
Tasarıya RTÜK Başkanı Nuri Kayış da karşı çıkıyor. Kayış, Sezer'in veto gerekçelerinin dikkate alınmasını isteyerek, "Tasarı RTÜK'ün özerkliğini ortadan kaldırıyor. RTÜK'ün denetlenmesinin Başbakanlık YDK'ya verilmesi doğru değildir. Bizi Sayıştay denetlemelidir. Biz her ay 200'e yakın yerel radyo ve TV'nin yayınını reklam paylarını ödemedikleri için durduruyoruz. Bu yerel medyanın kapanmasına yol açacaktır" şeklinde konuştu.
|
|
|