T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Komiser Derya yazar oldu

Yılan Hikayesi'ndeki sempatik polis, Cem'in âşık olduğu Derya karakteriyle tanınan Görkem Yeltan, yazarlığa soyundu. Yeltan, çocuk kitapları ve denemelerden sonra şimdi de bir roman üzerinde çalışıyor.

Adı Görkem Yeltan. Onu daha çok Yılan Hikayesi'nde Memoli'nin arkadaşları arasında yer alan, Cem'in âşık olduğu sempatik dedektif Derya olarak tanıdık. Ancak o şimdilerde oyunculuğa ara verip yazarlığa soyundu.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Yeltan, başta Yıldız Kenter olmak üzere birçok ünlü tiyatrocudan ders alır. Birçok tiyatro oyunuyla, İnsanlık Hali, Yüzleşme, Kara Melek ve Yılan Hikayesi dizilerinde oynar. Yılan Hikayesi'nin uzayıp tam anlamıyla yılan hikayesine dönmesi üzerine oyunculuk adına bir şeyler yapamadığını düşünerek diziden ayrılır ve yazarlığın peşine düşer.

Kısacası bir başka alanda at koşturmak ister Görkem Yeltan. Konservatuar 3. sınıftayken yazdığı Kırmızı'nın Mektupları adlı çocuk kitabı yayınlanınca gördüğü ilgi onu başka kitaplar da yazmaya yöneltir. Kırmızı'nın Günlüğü ve Kırmızı İspanya'da ile Kırmızı serisini tamamlar. Ardından Solucan Hımbıl Beyaz, Zebra Zaza ve Çobanla Kelebek Kız adlı 3 hikaye kitabı gelir.

Hepsi de hazır olan ve önümüzdeki bir ay içinde yayınlanmayı bekleyen bu çocuk kitaplarını, bir kadın dergisindeki denemeler ve henüz tamamlanmamış bir roman takip eder. Yazarlık sarmıştır Yeltan'ı. Çünkü hayal dünyasıyla kahramanlarını çiziyordur kitaplarında. Oysa oyunculukta başkasının yazdığı hikayede başkasının hayal dünyasını oynuyordur.

Yazar olarak imza vermek farklı

Gerçi zaman zaman Yılan Hikayesi'ndeki rolünden dolayı, "Derya abla bir imza atar mısın?" durumları yaşanıyordur imza günlerinde ama, Kırmızı'nın yazarı olarak da imzalar atar. Bu iki imza arasında çok büyük bir fark vardır Yeltan'a göre. İmza için kitabın seçimi, onun beyni ve hayal dünyasıdır çünkü.

Hayal dünyasını daha da geliştirmeye niyetli olan Yeltan için sırada roman çalışması vardır. "Ben soru sormaya çok fazla alıştırılmış bir çocuktum. Cevap almak üzerine kurulmuş bir hayatım vardı. Çok meraklıydım. Şu anda da öyleyim" diyen sempatik oyuncu, oyunculuğu merak edip arkasından koştuğu gibi, şimdi de yazarlığı merak eder ve arkasından koşar.

Şarkı sözü de yazıyor

Müzisyen bir aileden gelen Görkem Yeltan, müzisyen değildir ancak bu alanda da bir şeyler yapabileceğini düşünür ve önümüzdeki günlerde Ada Müzik'ten çıkacak olan Mehmet Güreli'nin Odamda Yolculuk adlı albümde yer alan 10 parçanın şarkı sözlerini yazar.

Bütün bunlara rağmen, "Oyunculuk mu, yazarlık mı?" sorusuna, "Henüz hiç birisi değilim ki" cevabını veriyor Görkem Yeltan. Ona göre her iki alanda da daha öğrenecek çok şeyi vardır ve bu öğrencilik hiç bitmeyecektir. Bu yüzden oyuncuyum ya da yazarım demek haddini aşmak gibi gelir ona. Böyle konuşanları, ekranlarda haddini aşanları gördüğü zaman da, "Bu kadar kolay mı bu iş?" diye tepki gösterir.

HEM MAVİYİM, HEM KIRMIZ1

Bir anaokulu öğrencisinin öğretmenine yazdığı mektuplardan oluşan Kırmızı'nın Mektupları, bir çocuk kitabı. Mektuplara yetişkinlerin bile genellikle gerçekçi duygularını yansıttıkları düşünüldüğünde, bu kitabın bir anlamda çocukların saf ve temiz dünyasını da anlattığı söylenebilir. Yazar, kitapta isimler yerine Mavi, Kırmızı, Yeşil gibi renkleri seçmesinin özel bir nedeni olmadığını, tamamen doğaçlama çıkmış bir şey olduğunu söylese de çocukların renkli dünyasıyla örtüşmesi açısından oldukça yerinde bir seçim. Çocukluğunda mektup yazmaya meraklı olduğunu ancak Kırmızı'nın kendisi olmadığını söylüyor Görkem Yeltan: "Ben hem Kırmızı'yım, hem Mavi, hem Yeşil... Onların hepsi ya benim anılarım, ya da arkadaşlarımın yaşadıkları. Benim gözlemlediğim şeyler. Oradaki karakterlerden birebir olarak hiçbiri değilim ama hepsiyim."


Robin Williams'ın oyuncakları
Kenneth Zevo, Zevo Oyuncakları'nın kurucusu ve sahibidir. Bütün çalışanları tarafından çok sevilmektedir. Oğlu Leslie oyuncaklar üzerinde çalışan bir mucittir. Kızı Alsatia ise Leslie'nin icatlarını denemekten hoşlanmaktadır. Fakat mutlulukları Kenneth'in ölmesiyle bozulur. Kenneth ölmeden önce fabrikayı Leslie ve Alsatia'nın tecrübesiz ellerine bırakmak istemez ve fabrikayı general olan kardeşine bırakır. Fakat Kenneth'in ölümünden hemen sonra general ve oğlu Patrick fabrikayı despot bir ortama dönüştürür. Şiddet içeren video oyunları ve de sadist savaş oyuncakları üretimini başlatırlar.

OYUNCAKLAR
Orijinal Adı : Toys Türü: Komedi Yapım Yılı: 1992 Yönetmen : Barry Levinson Oyuncular: Robin Williams, Michael Gambon, Joan Cusack
TGRT / 22.30


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Reklamı da kıvırsa!
Havva Setenay İlhan: Reklamlarıyla geçtiğimiz yıla damgasını vuran firma kuşkusuz Telsim oldu. Yılmaz Erdoğan'lı, Cem Yılmaz'lı reklam filmleriyle, müşterisi olsun olmasın bütün izleyicilerin kalbini fetheden Telsim, son bir yılın en çok konuşulan reklamlarına imza attı. Cep telefonu kullanıcılarının Telsim'den daha çok rağbet ettiği Turkcell ise, göz zevkinden uzak, estetik olmayan ve itici reklamlarıyla bir türlü izleyicilerin beğenisini kazanacak reklam filmlerine imza atamadı. Uzaylı E.T'leri andıran tuhaf yaratıkların ardından şimdi de ritimsiz ve kulağa hitap etmeyen şarkısıyla ekranlardan eksik olmayan Cell-O ile izleyicilerin karşısına çıkan Turkcell, reklam filmlerinde bir türlü çıtayı yükseltemedi. Neredeyse dakikada bir yayınlanmasına rağmen Hollanda'dan gelen bir gurbetçimizin canlandırdığı Cell-O karakterine sempati duymak mümkün değil. Müziği, senaryosu, hedef kitlesine vermek istediği mesaj açısından reklamın başarılı olduğunu söylemek çok zor. İnsan vücudu üzerine oturturulmaya çalışılan animasyon denemesi, daha tanımadığımız Cell-O elini kolunu sallaya sallaya girdiği Turkcell binasında ne olduğunu anlamadığımız bir toplantının içine dalarak, Turkcell'in meziyetlerini tanıtan bir reklam filimini izletmesi ve Cell-O'in mırıldandığı raga tarzı melodisi hiç de iç açıcı değil. Turkcell'in Cell-O reklamı gerçekten akıllarda kaldı; ama itici bir reklam olduğu için!

 
Cem Uzan, Star'ın 12 yılını anlatıyor
Pazar günleri gündüz kuşağında ekrana gelen Kırmız Koltuk programı, özel bölümü nedeniyle bugün, prime time saatinde saat 22.00'de ekranlara geliyor. Işın Gürel ve Ümit Aslanbay'ın sunduğu programa, 5 Mayıs 1990'da ekranlardan "Merhaba Türkiye" diyerek Türkiye'nin ilk özel televizyonu olan Star TV'nin 12. yılını kutlaması nedeniyle Cem Uzan konuk oluyor. İlk özel TV kanalı olan ve televizyonculuk anlamında pekçok ilke imza atan Star'ın doğuş ve gelişme öyküsünün anlatılacağı programda Cem Uzan, siyah-beyaz, tek kanallı ve bol yasaklı bir dönemin sona erişinden bugüne Star macerasını anlatıyor.
Star / 22.00

Savaşın içinden aşk öyküsü
1813 yılında Napolyon Savaşları sırasında esir düşen bir süvarinin başından geçenlerin anlatıldığı St. Ives, zengin bir oyuncu kadrosunun rol aldığı bir yapım. Esir düşünce İskoçya'daki bir kampa yollanan Yüzbaşı Jacques St. Ives, burada Flora adındaki güzel bir genç kadına tutulacaktır. Ancak kampın komutanı Chevening'in de Flora'da gözü vardır ve üstelik onu elde edebilmek için St. Ives'den yardım istemektedir. Luc Besson imzalı Le Grand Bleu ile tüm dünyada tanınan Jean-Marc Barr, filme adını veren St. Ives rolünde başarılı bir oyunculuk sergiliyor.
St. Ives
Orij. Adı: St. Ives Yapım: 1998 Yön: Harry Hook Oyn: Jean Marc Barr, Miranda Richardson, Anna Friel, R. Grant
CNBC e / 21.00

Siyah adamın özgürlük mücadelesi
Geçtiğimiz yıl Kanal 7 ekranına gelen Kökler, yeniden ekranda. Kunta Kinte karakteri etrafında köle ticaretine karşı yapılan başkaldırı ve Yeni Dünya olarak adlandırılan Amerika'da yaşanan kan, gözyaşı ve ölümüne özgürlük mücadelesinin öyküsünü anlatan dizi, Alex Haley'in Pulitzer ödüllü 'Alex Haley's Quenn' adlı romanından uyarlanmış.
Kanal 7 / 17.30

Max cinayetin esrarı peşinde
Kara Melek'te, kaynakları Logan'a ormanda bulunan barkod'lu cesetle ilgili bir bilgi gönderir. Cesedin üzerindeki barkod, Ben'e aittir. Büyük bir yıkım yaşayan Max onun cesedini görmek için gittiği hastanede daha büyük şok yaşar. Morgda yatan adam Ben değildir. Max cinayetle ilgili araştırma yapmaya başlar. Kanal 7 / 22.45
5 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED