YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Ücretler adaletsiz

İşyerlerinde çalışanların sadece yüzde 21' i ücretlerinin azlığından yakınırken, ücretlerinin adil belirlenmediğini belirtenlerin oranı yüzde 40'a çıkıyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD'ın "Perşembe Toplantısı" nda konuşan Değişim Dinamikleri Genel Müdürü Süleyman Erdemir, ücret tatminsizliği konusunda gerçekleştirilen bir araştırmaya göre çalışanların sadece yüzde 21'i ücretlerinin azlığından yakınırken, ücretlerinin adil belirlenmediğini belirtenlerin oranının ise yüzde 40 olduğunu söyledi.

İşveren işçiyi anlamıyor

MÜSİAD'ın "Şirketlerin istihdam ve ücret politikaları" konulu "Perşembe Toplantısı" nda konuşan Erdemir, söz konusu araştırmaya göre çalışanların yüzde 15' inin işverenin kendisini anlamadığını, yüzde 12' sinin çalışmalarının taktir edilmediğini belirterek, "Kendisine güvenilmediğini, diğer personelden ayrı değerlendirildiğini, sorumluluklarının yeterli olmadığını ve kendini ifade edemediğini belirtenler de ortalama yüzde 3 civarındalar" dedi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Erdim'in yönettiği oturumda konuşan Erdemir, ücretin personeli çekmeye, elde tutmaya ve çalıştırmaya yetecek aynı zamanda da şirketin bilançosunu sarsmayacak şekilde belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, ücretlendirme prosedürünü de, "ücret politikalarının belirlenmesi, ücret yapısının belirlenmesi, ücret hiyerarşisinin yapılması ve ücret ödeme şeklinin belirlenmesi" şeklinde anlattı.

Doğru istihdam ve doğru ücret için işlerin değerinin ve kişinin değerinin belirlenmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Erdemir, "Dünya global köy haline gelince işletmeler farka ve hıza oynamaya başladılar. Hız ve fark en önemli rekabet unsuru haline gelince insanın kıymeti bir kez daha keşfedildi.

Ardından da daha önce sadece sicil işlerini takip eden personel şeflikleri personel müdürlüklerine, bir süre sonra onlar da insan kaynakları departmanına dönüştü" diye konuştu.

Vasıfsız insan gücü işsizliği yoğun

Türkiye' de ise 1997' lere kadar büyük bir heves ve merakla oluşturulan insan kaynakları biriminin işlevsel kullanılamadığını ve bu sebeple pek çok işletmede bu birimlerin sonradan ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Erdemir, "Ancak son üç yıldır trend yeniden hızlandı ve işletmeler bu birimlerini yeniden reorganize ettiler" şeklinde konuştu.

İnsana yatırım yapmayan işletmelerin rekabet etme güçlerinin bir süre sonra ortadan kalkacağını ifade eden Erdemir, "Buna en canlı örnek Türkiye' de ki tekstil sektörüdür. Bir dönem tekstil sektöründe makine ve binaya astronomik yatırımlar yapılırken, insan kaynaklarına yeterince önem verilmemiştir. Sektörün bugün geldiği hal içler acısıdır" dedi.

Ülkemizde vasıfsız insan gücü işsizliği olduğuna dikkat çeken Erdemir, bu durumun pek çok firmayı kendine özel istihdam havuzları oluşturmaya yönelttiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra Erdemir'e MÜSİAD tarafından katıldığı için bir ebru çerçeve hediye edildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Hedef yine değişti
TÜSİAD 2001 yılı tahminlerini revize etti. TEFE tahmini % 21,4'e çıkarılırken, büyüme yüzde 2,4'e düşürüldü. Yıl sonu dolar kuru ise 721 bin 138 lira olarak öngörüldü.
Peşkeşin sırrı çözüldü
Bakan Öksüz'ün karşı çıktığı Türk Telekom'un yüzde 33,5'luk hissesini yönetim hakkıyla birlikte satın alacak stratejik ortak, 'katrilyonluk bir rant' sahibi olacak.
Ekonomide ipler IMF'de değil bizde
Devlet Bakanı Recep Önal, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'ye, Türkiye'ye gelişinde çalışmalarını sürdürdüğü Hazine Müsteşarlığı binasında kat tahsis edilmesinin sözkonusu olmadığını bildirdi. Önal, FP'li Sacit Günbey'in soru önergesine verdiği cevapta, "Uluslararası bir kuruluşun orta dereceli bir memuruna kat tahsis edilmesi sozkonusu değil. Aynı şekilde Cottarelli'nin benimle görüşmeleri de randevulu olarak gerçekleşmektedir'' dedi. Hükümet'in uyguladığı ekonomik politikaların, "Hükümet'in kendi politikası'' olduğuna işaret eden Önal, Cottarelli'nin bu politikalara müdahale etmesinin sözkonusu olmadığını belirtti. Önal, Cottarelli veya üçüncü bir şahsın Hükümet'in uyguladığı ekonomik politikaları belirleme ve denetleme yetkisi bulunmadığına işaret ederek, IMF ile ekonomik konularda görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...