YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Bestseller sultanlar


Satış rakamları popülerlik düzeyiyle belirlendi ama 2000 yılı edebiyat için verimli bir yıl oldu. Çok satanlar listesinin tahtına kurulan sultan romanlarını ise pek ciddiye alan olmadı.


Korsan kitap ve bandrol sorununun hâlâ çözülemediği ve en çok satanların sokak tezgâhlarında yarı fiyatına satıldığı bir ortamda yayınevleri 2000 yılında da kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldılar. Kitap fuarları, okurun alım gücünün iyiden iyiye azalması yüzünden 'seyirlik' haline dönüştü. Ramazan ayında düzenlenen Dînî Yayınlar Fuarı'na yine yasak ve sansür gölgesi düştü. Bazı yazarlar ve yayınevleri kitapları 'aşırı İslâmcı' ve 'sakıncalı' bulunarak fuara alınmadı. Buna rağmen belli bir alıcı kitlesi bulunan yayınevleri kitap basmaya ve satmaya devam etti. Derin devlet ve Susurluk'a ilişkin kitaplar yine ilgi gördü ama best-seller listelerinde yıl boyu 'sultan' kitapları birinciliği kimselere kaptırmadı.

Okundular, konuşuldular

Mina Urgan, Ayşe Kulin, Yılmaz Karakoyunlu, Feyza Hepçilingirler, Orhan Pamuk ve Can Dündar gibi yerli yazarlar da best-seller listelerinde uzun süre ilk sıralarda yer aldılar. Elif Şafak "Mahrem" kitabıyla adından en çok sözettiren genç kalemlerden biri oldu.

İsmet Özel'in 1999'un son ayında yayınladığı beklenen şiir kitabı "Bir Yusuf Masalı", 2000'de üzerinde en çok konuşulan şiir kitabıydı. Mustafa Kutlu'nun "Uzun Hikayesi", geçen yıl içinde okuyucular arasında olduğu gibi eleştirmenler arasında da çok beğenildi.

Beyazsaray taşındı

Başörtülü kadınlara 'kamusal alan' yasağı yaygınlaşarak devam ederken 'başörtülü kadınlar'a ve 'İslâmcılar' cephesinde yaşanan dönüşümlere ilişkin kitap sayısında da artış oldu. Nilüfer Göle'nin öğrencileriyle yaptığı atölye çalışmasının ürünü olan "İslâmın Yeni Kamusal Yüzleri", Nazife Şişman ve Fatma K. Barbarosoğlu'nun imzasını taşıyan "Kamusal Alanda Başörtülüler", Ruşen Çakır'ın incelemesi "İki İktidar Arasında İslamcı Kadın" ve bir edisyon çalışması olan "Osmanlıdan Cumhuriyete Kadının Dönüşümü" sistemin içinden çıkılmaz hale getirdiği 'başörtüsü problemi'ni farklı bakış açılarından okumayı sağladı. 'İslâmcı' yayınevlerinin bulunduğu Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı, Vezneciler'deki yeni yerine, İstanbul Kültür Merkezi'ne taşındı.

Orhan Pamuk'un İbrahim Tatlıses'e şarkı sözü yazma fantazisi olduğunu açıklaması, farklı kutuplarda yeralan entelektüellerle popüler kültür temsilcileri uzlaşıyor mu sorusuna neden oldu. "Mehmedin Kitabı"nın yazarı Nadire Mater, uzun süren mahkemelerden sonra suçsuz bulunarak beraat etti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Atakoğlu imzalı soundtrack
Dünyaca ünlü usta müzisyen Fahir Atakoğlu son çalışmasıyla sevenlerinin karşısında. Yapımı Umut Sanat Ürünleri tarafından gerçekleştirilen Dar Alanda Kısa Paslaşmalar adlı filmin soundtrack albümü Fahir Atakoğlu imzasıyla piyasaya çıktı. Üst üste ödüller alan filmin yönetmenliğini, Türk sinemasının genç yönetmenlerinden Serdar Akar yapmıştı. Kıbrıs Belgeseli, Demirkırat, 12 Mart, Sarı Zeybek, Gölgedekiler, Cumhuriyet gibi birçok önemli belgeselin müzikleri ve Sezen Aksu, Sertap Erener, Nilüfer, Levent Yüksel gibi ünlü sanatçıların seslendirdiği besteleriyle tanıdığımız Fahir Atakoğlu'nun hayranları, sanatçının kendi adını taşıyan albümlerinin ardından Dar Alanda Kısa Paslaşmalar filmine yaptığı müziğe de bir albüm halinde ulaşabilecekler.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...