Dolaylı Kıbrıs müzakereleri Cenevre'de drevam ederken Denktaş, barıştan önce egemenliğin tanınmasında ısrar ediyor. İki taraftan da umutlu açıklamalar geliyor.
CENEVRE- KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC'nin egemenliği tanınmadan, toprak ve harita konusunu görüşmeyeceklerini söyledi. BM gözetiminde yapılan dolaylı ikinci tur Kıbrıs görüşmelerinin ikinci gününde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvero Desoto, dün sabah Rum kesimi lideri Glafkos Klerides ve KTTC Cumhurbaşkanı Denktaş ile görüştü. Denktaş, görüşmeye girmeden önce yaptığı açıklamada, "Egemenliğimiz tanınmadan toprak ve harita konusunu konuşmayız" dedi.
Denktaş, BM Genel Sekreteri'nin önceki gün yaptığı açıklamaya dikkati çekerek, görüşmelerde dörtten fazla konu olduğunun altını çizdi. Denktaş, Klerides'in, göçmenlerin yerlerine dönmesi ve mal-mülk mübadelesi konusunu gündeme getirmesinin iyi niyetli olmadığını belirterek, "Bütün bunlara rağmen eşitlik ve egemenlik ilkesiyle sorunu çözebileceğimize inanıyorum" dedi. Klerides ise toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, 4 konu üzerinde ayrıntıları konuştuklarını söyledi.
Kıbrıs görüşmelerinde Rum kesimi, güvenlik, yetki dağılımı, göçmenler, mal-mülk ve toprak konuları üzerinde durmayı tercih ederken, KKTC tarafı, konfederasyon, egemenlik, eşitlik, ambargo ve AB süreciyle ilgili gelişmeleri ısrarla gündeme getiriyor.
KKTC'nin tanınması masada
Bu arada Rum Rum basını, Cenevre görüşmelerinde, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınma meselesinin de masada olduğunu" yazdı. Fileleftheros gazetesi, Denktaş'ın, "masaya ek konular koyduğunu" belirterek, Annan'ın hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmadığını kaydetti. "Bütün konular ve iki tarafın görüşleri, görüşme masasındadır ve Kıbrıs konusundaki müzakerelerde her şey olabilir" ifadesini kullanan gazete, Rum tarafının, toprak, anayasa, yetkiler, mülkiyet-güvenlik gibi 4 başlık zemininde görüştüğünü, Türk tarafının ise tanınma ve konfederasyon gibi konuları ortaya koyduğunu yazdı. Mahi gazetesi de görüşme haberlerini, "Annan ve Denktaş'tan garip iyimserlik" başlığıyla verdi.
erde, KDP ile KYB arasında yıllardır süren çatışmaların da fiilen son bulduğuna işaret edilerek, bu durumun bölgede güvenlik ve refahın artmasına katkıda bulunduğu, ancak iki Kuzey Iraklı Kürt grubu arasında ortak yönetim kurulması konusunda halen ilerleme sağlanamadığı belirtildi. Kuzey Irak'taki yeni oluşuma karşın iki Kürt grubunun Bağdat yönetimiyle diyaloğu kesmediğinin anlatıldığı haberde, KDP ve KYB'nin, bölgede Saddam Hüseyin'in yeniden hakim olmasına ise kesinlikle karşı çıktığı vurgulandı. Kuzey Irak'taki sözkonusu üç vilayette güvenliğin, uzun süredir Irak polisi yerine özel üniformalı Kürt görevlilerince sağlandığı anlatılan habere göre, Yerel Kürt yönetimindeki insani yardım yetkilisi Şefik Kazzaz, "Bundan sonra Kürtler'in, eskisi gibi uysal Iraklı yurttaşlar gibi davranacaklarını sanmıyorum" dedi.