Sezer'e 'by-pass'
Hükümet tarafından üst düzey bürokrat atamalarında Cumhurbaşkanlığı'nı devre dışı bırakan bir tasarı hazırlandı. Atamalarda Bakan ve Başbakan imzası yeterli olacak.
Hükümet tarafından hazırlanan kanun tasarısıyla, atamalarla ilgili prosedür değiştiriliyor. Tasarı ile üçlü kararnameyle yapılacak atamalarda Cumhurbaşkanı devre dışı bırakılıyor. Tasarının gerekçesinde, bu düzenlemenin amacı, "Cumhurbaşkanlığı Makamını artan bürokrasiyle meşgul etmemek" şeklinde açıklandı.
"Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı"na göre, Başbakanlık Yüksek denetleme Kurulu Üyeleri de ilgili bakanın teklifi ve başbakanın onayı ile atanacaklar. Mevcut yasalara göre Yüksek Denetleme Kurulu üyeleri Başbakan, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan üçlü kararname ile atanıyor. Cumhurbaşkanını by-pass eden tasarının gerçekleşmesi halinde kamu bankaları dahil olmak üzere kamu kuruluşlarını, idari, hukuki, teknik, mali ve iktisadi yönden denetleme yetkisi bulunan YDK iktidarın kontrolüne girecek.
YDK özerk olacaktı
1998 yılında YDK'nın özerk bir yapıya kavuşturulması için yasa tasarısı hazırlandığını hatırlatan kaynaklar, "Eğer o tasarı yasalaşmış olsaydı YDK Başbakanlığa bağlı bir kurum olmaktan çıkacaktı. YDK, TBMM Başkanı'nın görevlendirmesi veya üyeler kurulunun kararıyla incelemeler yapabilecekti. Böylece YDK özerk tarafsız bir denetim organı haline gelecekti. Şimdiki tasarı ile YDK'da siyasi iktidarın etkisi daha da artıyor" şeklinde konuştular.
Cumhurbaşkanı devre dışı
YDK üyelerinin atanmasıyla ilgili prosedürde Cumhurbaşkanı'nın devre dışı bırakılmasının yanlış olduğunu belirten ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, "Anayasamız cumhurbaşkanını yürütmenin içinde mütalaa ediyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin de başıdır. Eğer tasarı doğruysa Cumhurbaşkanı by-pass ediliyor. Buna göre tasarının Anayasa'ya uygunluğu mütalaa edilmelidir" şeklinde konuştu.
Yeni tasarının cumhurbaşkanının yetkilerini azaltma anlayışının bir ürünü olabileceğine dikkat çeken Yalçınbayır, "Atamaların ötesinde fiili duruma bakarsak, denetimlerin yetersiz olduğu açıkça görülür. YDK mevcut haliyle siyasi iradeye bağlı. Denetimin iktidarın iradesinden uzak olması gerekir. O zaman etkin ve verimli hale gelir" dedi.
|