Kredinin şartı
özelleştirme
Dünya Bankası temsilcisi Ajay Chhibber uyum kredisinin kamu bankalarının özelleştirilmesine bağlı olarak verilebileceğini söyledi.
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, banka tarafından açılan mali sektör uyum kredisinin (FSAL) birinci diliminin serbest bırakılmasının, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının TBMM'den geçerek yasallaşmasına bağlı olduğunu söyledi.
Chhibber, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun 29 Eylül'de yaptığı toplantısında, Türkiye'ye açılan FSAL kredisinin birinci diliminin serbest bırakılması konusunun gündeme gelmediğini bildirdi.
Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun her hafta toplandığına işaret eden Chhibber, söz konusu tasarının TBMM'ye sunularak yasallaşmasının ardından konunun Yönetim Kurulu'nun gündemine de geleceğini belirtti.
Yasal düzenlemeleri yapın
Dünya Bankası, FSAL kredisi için kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin çıkmasını şart koşuyor. Mali sektör reformunun önündeki en büyük engeli kamu bankaları olarak gören ve özelleştirilmelerinden yana olan Dünya Bankası, FSAL kredisinin serbest bırakılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyordu.
Belirlenen takvim uyarınca, Eylül ayında, kamu bankaları ile ilgili düzenlemenin tamamlanmasının ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nundaki bankalara ilişkin bir çözüm planı da benimsenerek Dünya Bankası Yönetim Kurulu toplantısına gönderilecekti. Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilgili KHK'yi geçen hafta hükümete iade etmişti.
780 milyon dolar
Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun, bu düzenlemeleri onaylamasıyla, 780 milyon dolar tutarındaki FSAL-1 kredisinin ilk dilimi olan 390 milyon dolarlık tutarın, Eylül ayında Hazine hesabına girmesi öngörülüyordu. Önce 750 milyon dolar olan bu kredinin üzerine 30 milyon dolar da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ihtiyaçlarını karşılamaya dönük ilave yapıldı.
Kredi 2 eşit taksitle
Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1'i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyor.
Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Vakıflar Bankası'nın özerkleştirilmesi-özelleştirilmesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve kurumun faaliyete geçmesi şartı da yer alıyordu. Bu iki husus, daha önce yapılan düzenlemelerle yerine getirildi.
|