GÖZYAŞINDAN KANSER TESTİ YAPILACAK
Lgproteini kanser işareti
Gözyaşında, birçok kanser cinsinde görülen Lg proteini belirlendi. Lg, kişinin ya genetik olarak kanser riski taşıdığını ya da kanser meydana gelebileceğini gösteriyor.
Avustralyalı bilim adamları, sürekli kullanılabilecek bir contack lense (yapay göz merceği) üzerinde araştırma yaparlarken, gözyaşından kanser testi yapılabileceğini saptadı. Sydney'deki New South Wales Üniversitesi Göz Araştırmaları ve Teknolojisi Merkezi bilim adamları, gözyaşında, birçok kanser cinsinde görülen Lg proteinini belirledi.
Lg proteininin, meme ve prostat kanserine yol açtığı ve kanserli hastanın gözyaşında fazla miktarda görüldüğü kaydediliyor. Sağlıklı insanların gözyaşlarında tesadüfen Lg proteini saptayan bilim adamları, bunun gözyaşı ile kanser testi konusunu gündeme getirdiğine işaret ettiler.
İki yıl sonra piyasada
Gözü bozuk insanların gözlük yerine, tekrar tekrar değiştirmeden, sürekli kullanabilecekleri bir mercek üzerinde araştırma yapan bilim adamları, bazı insanların neden daha çok gözyaşı ürettiklerini merak edince, analiz edilen bazı gözyaşı örneklerinde, birçok kansere neden olan Lg proteini saptandı.
Bilim adamları, gözyaşındaki Lg proteinin, kişinin ya genetik olarak kanser riski taşıdığına, ya da o kişide kanser meydana gelebileceğine işaret ettiğine değiniyorlar.
Lg proteininin bir 'marker' (işaret) anlamı taşıdığı ile ilgili yapılacak yeni klinik araştırmalardan sonra, kanserin gözyaşı ile önceden saptanması konusunun gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Konunun teyit edilmesinden sonra, gözyaşı ile kanser testi kitlerinin, 2 ila 5 yıl içinde piyasaya çıkarılabileceği kaydediliyor.
|