Fransa meclisi genel kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. Alınan karara Türkiye'den verilen tepkiler giderek artıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa Meclisinde sözde Ermeni Soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesini eleştirerek, "Fransa Ulusal Meclisi, hukuk ve vicdan sınavında sınıfta kalmıştır" dedi.
Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, aldığı karardan dolayı Fransa Ulusal Meclisini şiddetle kınadıklarını belirterek, bu kararın, insanlığa, insan hakları ve hukuk devleti gibi alanlarda katkı sağlamış Fransa'nın tarihine kara bir sayfa olarak geçeceğini bildirdi.
Rasyonalizmin beşiği olan Fransa'nın, bu kararla tercihini aklın aydınlığı yerine, akıl dışının karanlığı yönünde kullandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunun Fransa'nın ortaçağa geri dönüşünün başlangıcı olduğunu söyledi.
18 Ocak 2001 tarihinde, Fransa Senatosunun kabul ettiği bir yasa ile Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı imparatorluğunda yaşanan üzücü olayların bir soykırım olduğunu kabul ettiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:
"Bir başka ifadeyle, Fransa 18 Ocak 2001 tarihinde, totaliter rejimlerin yaptığı gibi bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarına ve arşivlerdeki belgelere aldırmaksızın, siyasal bir kararla 'resmi tarih' yazmaya karar verdi.
12 Ekim 2006 tarihinde Fransa Ulusal Meclisi, 2001'deki yasayı bir adım daha ileri taşıyarak, 'sözde Ermeni soykırımının tartışılmasını' suç haline getirdi.
Bu adımla Fransa Ulusal Parlamentosu, yazdığı resmi tarihi tartışmaya açanları cezalandırmaya karar verdi.
Bunun anlamı şudur; Fransa Parlamentosu, kendi vatandaşlarına ve bilim adamlarına 'sizlerin düşünmenize ve araştırma yapmanıza gerek yok, biz devlet olarak sizlerin yerine düşünürüz' demektedir. Hatta Parlamento daha da ileri giderek, 'devletin yazdığı tarih dışında fikir beyan ederseniz, hapse girersiniz' tehdidini yapmaktadır. Konunun tarihçiler, bilim adamları arasında tartışılmasını hedefleyen bir yasa değişikliği önerisinin dahi reddedilmiş olması, konunun vahameti hakkında fikir vermektedir. "
Fransız Ulusal Meclisinde bu tasarının onaylanmış olmasından, Türk ve Fransız halkının istifade sağlamasının mümkün olmadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ne Türkiye'deki Ermeni vatandaşların ne de Ermenistan'ın ve Türkiye dahil Ermenistan dışında yaşayan Ermeniler için bu gelişmeden sağlanacak bir fayda bulunmadığını ifade etti.
Bu tasa teklifinin yasallaşmasından fayda umanların başında önlerindeki ilk seçimi kazanmanın dışında hiçbir vizyonu olmayan bazı Fransız siyasetçilerinin geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Fransız, Ermeni ve Türk halkı bu kararın oluşumunda yer almamıştır" dedi. Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
"Fransız iş çevrelerinin de bu konuda bizimle aynı görüşte ve dayanışma içinde olduklarını son temaslarımızda açıklıkla gördük.
Fransa Ulusal Meclisi bugün yanlış yapmıştır. Bu sürecin tüm sorumluluğu Fransız Ulusal Parlamentosuna aittir. Fransa Ulusal Parlamentosunun bu kararı, Türkiye'deki kamu idarelerini, açılacak ihalelere Fransız şirketlerini davet edemez hale getirmiştir.
İş adamları olarak ortadaki haksızlığa karşı mücadele irademizi bıkmadan ve usanmadan ortaya koymaya devam edeceğiz. "
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Fransa Meclisinin, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etmesine ilişkin "Seçim oyunu gibi hafife alınmamalı" dedi.
Dülger, yaptığı açıklamada, görüştüğü Fransız Büyükelçisi ve Fransız-Türk Dostluk Grubu Başkanının "Fransa'da seçim olmasaydı böyle bir karar alınamayacağını; ayrıca, bu kararın Senatodan geçmeyeceğini" söylediklerini belirtti.
Fransa'da seçimlere katılma oranının çok düşük; az sayıda oyun da partiler için önemli olduğuna dikkati çeken Dülger, "Orada seçmenlerin hoşuna gidecek oyunları oynuyorlar. Seçmenlerin hoşuna gidecek bir oyun. Bu konu, seçim oyunu gibi hafife alınmamalı. Fransız münasebetlerini çok ciddi şekilde ele alacağımız bir zamandayız. Bu konuda haklıyız, yılmamalıyız. Bu karar kanun haline gelmiyor.
Senatodan geçmesi, Başkan tarafından imzalanması gerekir" diye konuştu.
CHP Hatay Milletvekili İnal Batu, Fransa Meclisinin kararını "düşmanca, yanlış bir adım" olarak nitelendirdi.
Kararın, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini zayıflatmayı ve Türk milletinin AB'den soğutulmasını amaçlandığını belirten Batu, "Son aylarda yaşanan uygarlıklar çatışması, Avrupa'da Müslüman fobisi, bu kararda rol oynamıştır.
Fransa tüm büyük ihalelerden dışlanarak, kararın bedeli ödettirilmelidir.
Şimdiden kitle halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurular yapılmalıdır" diye konuştu.
Çok sayıda Türk'ün, Fransa'ya giderek, "Ermeni soykırımı yoktur" diye bağırması gerektiğini belirten Batu, Türk halkının kendiliğinden Fransız mallarından vazgeçeceğini kaydetti.
Fransa'ya yönelik tepkilerin "vakur, ağırbaşlı ve soğukkanlı" olması gerektiğini belirten Batu, "Bayrak yakma, konsolosluklara taşkınlık yapmak, İstanbul'daki Ermenileri sınırdışı etmek, Cezayir yasası çıkarmak, okullarda Fransızcayı yasaklamak yollarına gidilmemelidir" dedi.
Anavatan Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Züheyir Amber, "Fransızlar, Ermenileri sevdiklerinden dolayı bu kararı almadılar, Osmanlı Döneminden kalan ezikliğin, kompleksin devamı olarak intikam alma arayışıdır" dedi.
Fransa'nın, kendisine hedef aldığı Ermenistan'ı, Ortadoğu'da Türkiye'ye karşı tepki oluşturmak için kullanacağını savunan Amber, "Çağdaş ve demokrat olarak nitelendirilen Fransa'nın bu oyunlara girmesi, ne kadar çağın dışında kaldığının göstergesidir" diye konuştu.
Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan da Fransa'nın Cezayir'de yaptığı soykırımın inkarının suç sayılmasına ilişkin verdiği yasa teklifinin, Adalet Komisyonunda, bir alt komisyona havale edilmesini eleştirdi.
Fransa'nın Cezayir'de 1. 5 milyon insanı katlettiğini anlatan Özdoğan, "İstanbul'un göbeğine Fransa'nın Cezayir'de yaptığı soykırımın anıtını dikelim" dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday, esnaf birlik ve federasyonlarına gönderdiği genelge ile sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini arıyı kabul eden Fransa'nın tüm ürünlerini vitrinlerden indirilmesini istedi.
Günday, sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Meclisi genel kurulunda kabul edilmesinin ardından birlik ve federasyonla bir genelge gönderdi.
Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, genelgede, söz konusu kararın Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri dinamitlediğini belirten Günday, şunları kaydetti:
"Bu tepkinin esnaf ve sanatkarlarımızın Türk ekonomisindeki gücüne ve etkinliğine uygun bir boyutta gerçekleşebilmesi için birliğiniz/federasyonumuz üyesi odalarının yönlendirilerek, meslek mensuplarımızın Fransız mallarını raftan indirmelerinin temini konusunda gereğini önemle rica ederiz. "
Günday, söz konusu yasa teklifinin Fransa Meclisi genel kurulunda kabul edildiği gün "Ermeni soykırımı gerçektir" diyen bir Türk yazara Nobel ödülünün verilmesinin manidar olduğunu açıklamasına ekledi.