Evlendiniz.. Artık bir çocuk sahibi olmaya karar verdiniz. Belki çocuk sahibi olmak kariyer yapma isteğinize engel olacak.. Peki, her şey bir yana; çocuk sahibi olmak için ideal yaşın hangisi olduğunu biliyor musunuz?
Hangi yaşın çocuk sahibi olmak için uygun olup olmadığını öğrenmek için Özel Göztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün'ün anlattıklarına göz atalım:
Çocuk sahibi olmak için en uygun yaşlar 20 ile 30 arasıdır. Doğum aralıklarının en az 2 yıl olmasını sağlayarak hem kendinizi hem de bebeğin sağlığını daha iyi koruyabilirsiniz. 35 yaş üzerindeki anne-lerde problemli gebelik riski yüksektir, ancak sağlıklı ve kendine dikkat eden annelerde bu risk azalır. 18 yaşından küçük kadınlarda ise ölü doğum ve düşük kilolu bebek doğurma riski yüksektir. Doğurganlık her kadın için farklıdır. Eğer anneniz erken bir yaşta menopoza girip doğurganlığını kaybettiyse, bunun sizin için de böyle olması muhtemeldir. Hamilelik hangi yaşta olursa olsun risksiz değildir ama yaşın ilerlemesi ile bu riskler artar. Bu risklerin en önemlisi Down sendromlu bir çocuk doğurmaktır. Down sendromlu görülme sıklığı annenin yaşı ile beraber artar. Bu risk anne 20 yaşındayken 10000'de 1; anne 35 yaşındayken 1000'de 3, anne 40 yaşındayken ise 100'de 1'dir. Down sendromunun rahim içinde tanısı konabilmekte ve gerekirse gebelik sonlandırılmaktadır.
Yaşı 35'in üzerinde olan annelerde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı gelişme riski artmıştır. Ayrıca düşük, erken doğum ve doğum sonrası kanama daha sıktır. İlerlemiş yaş, anne adayını tek başına yüksek riskliler kategorisine sokmaz. Ama birçok bireysel riskin toplamı bunu yapar. Yaşı ileri anne, risk etmenlerini en aza indirmek için çaba gösterir ve doktoru ile işbirliği içerisinde olursa sağlıklı bebek doğurma şansı çok artar. Geç yaşta anne olmanın artıları da vardır. Bu kadınlar iyi eğitimlidir, işleri, mevkileri vardır ve daha olgundurlar; bu da onları iyi anne yapar. Daha ileri yaşta ve görmüş geçirmiş olduklarından; genç annelere göre, bebeğe bağlanıp kalmaktan daha az yakınırlar.