Çeltik üreticisinin yüzü gülüyor

Tosya
00:0026/09/2006, Salı
G: 25/09/2006, Pazartesi
Yeni Şafak
Çeltik üreticisinin yüzü gülüyor
Çeltik üreticisinin yüzü gülüyor

Pirinç ithalatına kalite kontrolü uygulaması ve çeltik ithalatının önünün açılmasıyla, pirinç ithalinin başıboşluktan kurtarıldığını belirten üretcilerin yüzü gülüyor. Üreticiler, 55-60 bin ton çeltiği işleyerek satmak için TMO 'yu bekliyor.


Kastamonu'nun pirinciyle ünlü Tosya ilçesinde yeni mahsulun çıktığı şu günlerde, üreticilerin yüzü gülüyor.

Türkiye'de çeltik ekiminin en eski merkezi olan Tosya'da üreticiler, 55-60 bin ton çeltiği işleyerek satmak için Toprak Mahsülleri Ofisini (TMO) bekliyor.

Tosya'nın Ortalıca Beldesi Belediye Başkanı Yusuf Arpacı ile S. S. Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Şevket Yerli, yaptıkları ortak açıklamada, geçen yıllarda pirinç satmada zorlandıklarını belirttiler.

T.M.O BEKLENİYOR

Tosya pirincinin bir dünya markası oluşunun ispat edilmesiyle talebin arttığını ifade eden Arpacı ve Yerli, hükümetin, pirinç ithalatına kalite kontrolü uygulaması ve çeltik ithalatının önünün açılmasıyla, pirinç ithalinin başıboşluktan kurtarıldığını kaydettiler. Arpacı ve Yerli, 3 bin dönümlük alanda toplulaştırma çalışmalarının yapıldığını, 4 yıldır dinlenen topraktan yüzde 65 ürün artışı aldıklarını belirterek, bu yıl üretim rekoltesinin tırmandığını söylediler.

Başkan Arpacı ve Yerli, “Yurdun çeşitli yerlerinde çeltik üretimi yapanlar, ürünlerini beldemize getiriyorlar. Beldemizde üretilen çeltikle birlikte yıllık üretim 55-60 bin tonu buluyor” dediler. Şu an kooperatif fabrikasında günde 180 ton çeltik işlendiğine işaret eden Arpacı ve Yerli, Türkiye'nin en gelişmiş çeltik işleme fabrikasına sahip olduklarını belirterek üretici olarak ürünlerini TMO'ya satmak istediklerini ifade ederek, TMO'nun bir an önce ilçede pirinç almaya başlamasını istediler.