TBMM, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresini 340 oyla kabul etti. 533 milletvekilininin katıldığı oylamada 192 milletvekili “hayır” oyu kullanırken bir milletvekili de çekimser kaldı.
TBMM, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresini 340 oyla kabul etti. 533 milletvekilininin katıldığı ve açık yapılan oylamada 192 milletvekili “hayır” oyu kullanırken bir milletvekili de çekimser kaldı. Gizli olarak oylanan 1 Mart tezkeresinde ise “evet”çiler 264'te kalmıştı.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın konuşmasının ardından, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile CHP Grup Başkanvekillerinin imzasıyla bir önerge verildi. Önergede, tezkereyle ilgili görüşmelerde “Konuya yeterli derecede açıklık sağlanamadığından, görüşmelere devam edilmesi” istendi. Ancak yapılan oylamayla önerge reddedildi.
CHP'nin oylamanın açık yapılması yönündeki önergesi kabul edilince bu kez elektronik oylama yapıldı. Oylama sonucuna göre 533 milletvekili oylamaya katıldı ve bu milletvekillerinin 340'ı “Evet”, 192'si “hayır” ve biri de çekimser oy kullandı.
1 Mart tezkeresinde ise 264 kabul oyuna karşı, 250 ret ve 19 çekimser oy kullanılmıştı.
Tezkerinin kabulü üzerine Başbakan Erdoğan, “Hayırlı olsun”, Dışişleri Bakanı Gül ise “Beklediğimiz bir sonuçtu, ama ne yazık ki tartışmaların çoğu sunniydi” değerlendirmesinde bulundu.
Gazetecilerin soruları üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oylama için “Arkadaşlar gerekli açıklamayı yaptı, Meclis Genel Kurulu da bunun doğrultusunda kararını verdi. Hayırlı olsun” dedi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, oylama için “Beklediğimiz bir sonuçtu, ama ne yazık ki tartışmaların çoğu çok sunniydi” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Lideri Deniz Baykal ise oylama sonucunu, "Biz görevimizi yaptık. Konunun bütün boyutlarıyla tartışılmasını sağladık. Muhalefet partisi olarak görevimizi yapmanın rahatlığı içindeyiz" sözleriyle değerlendirdi.
Sonucun sürpriz olmadığını kaydeden Baykal, "Kamuoyundaki tezkere karşıtı tepkiyi, bizim ve diğer muhalefet partilerinin uyarılarını dikkate almadılar. Annelerin taleplerini ve vicdanlarını dinlemedikleri görülüyor. Geçmişte bu tür tezkerelerin kabulüne rağmen, uygulanmadığını gördük. Ancak AKP bu sefer kararlı görünüyor. Artık konunun sorumluluğu kendilerindedir. Tezkerenin uygulamaya konulması için Bakanlar Kurulu kararı ve sonrasında Cumhurbaşkanı Sezer'in onayı gerekiyor. Fakat, Sezer'in Lübnan'a asker gönderilmesine karşı olduğunu beyan etmesine rağmen bir engellemesi olacağını sanmıyorum. Rutin bir uygulamayı yerine getirecek diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Oylama öncesindeki son konuşmacı olan DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana itibarlı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanları dışişleri bakanları da Türkiye'nin mehabeti, saygınlığının kabulü yönünde çabaları olmuştur. Üzülerek ifade etmek gerekirse hiçbir ülkenin başbakanı bir başkente aktarmalı olarak yolculuk yapmamıştır” dedi.
Mayın detektörleri, yolların asfaltlanması gibi önlemlerin önemine değinen Ağar, “İnsanların üzüntülerine karşı duruş yerine onları anlayışlı davranılması daha doğru düşünce olacaktır. Türkiye sürgit bu şekilde devam edemez. Son 2-3 gün içinde ortaya çıkan psikolojik havanın ağırlığın bu çatı altındaki bütün milletvekili hissetmesi lazım” diye konuştu. Ağar, “Keşke evet diyebilme imkanını bulabilseydik. Bu haliyle meseleye ret oyu vereceğim” diyerek sözlerini tamamladı.