Cebit Bilişim Fuarı başladı

00:005/09/2006, Salı
G: 5/09/2006, Salı
Yeni Şafak
Cebit Bilişim Fuarı başladı
Cebit Bilişim Fuarı başladı

Bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Eurasia, Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı. 19 ülke ve bölgeden toplam 900 katılımcının yer alacağı fuara bu yıl 70 ülkeden 160 bin ziyaretçi bekleniyor.

Fuar ve eş zamanlı düzenlenen Bilişim Zirvesinin açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, fuarın İstanbul'un bir bilişim kenti olmasına katkıda bulunduğunu, kentin gelecekte Avrasya ve Avrupa'nın dijital başkenti olacağını vurguladı.


Topbaş, Türkiye'de iletişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hızla ilerlediğini belirterek, hedeflerinin e-İstanbul'u oluşturmak olduğunu, bu konuda birçok çalışma yapıldığını ve şu anda silikon vadisi oluşturmayla ilgili adımlar atıldığını anlattı.


Kadir Topbaş, "İstanbul, dünyanın en önemli büyük teknolojilerinin yer alacağı silikon vadisi noktası haline getirilecek.İstanbul'u önemli bir silikon vadisi haline getirmeyle ilgili çalışmaları yakında açıklayacağız" dedi.



'3G, BÜYÜK DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRECEK'

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de, 9 yıldır Turkcell'in desteklediği fuarın her geçen yıl büyüdüğünü, CeBIT Bilişim Eurasia'nın bu gelişim çizgisinin devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.


Karamehmet, bilişim sektörünün baş döndürücü bir hızla ilerlediğini ifade ederek, özellikle telekomünikasyon alanında sabit ve mobil iletişim, internet iletişimi ve ses dışı hizmetler dünyasının giderek tam bir hizmet modeli içinde bütünleşik bir yapıya doğru yol aldığını söyledi.


Avrupa'da yaygın olarak kullanılan 3G altyapısının AB ülke ekonomilerine yadsınamaz katkıları bulunduğunu vurgulayan Karamehmet, şunları kaydetti:


"Aynı şekilde Türkiye'de de 3G'nin, bilişim sektörü için yeni bir lokomotif teşkil edeceğine inanıyoruz. 3G'nin Türkiye'ye gelmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte hem telekomünikasyon ve bilişim sektörlerinde bir sıçrama yaşanacak hem de diğer sektörlerde mobil iletişimin getireceği yeniliklerle büyük dönüşüm gerçekleşecektir.


Lisanslar verilip de 3G yaygınlaşmaya başladığında özellikle yerli yazılım sektörünün büyümesi, yeni istihdam ve gelir alanlarının gelişmesi sağlanacak, genel anlamda ekonomik büyüme kaydedilecektir."


Karamehmet, Turkcell'in yurt içinde 29,8 milyon, bölgede 35,6 milyon aboneye hitap ettiğini, Türkiye'de kurulduğu günden bugüne 7 milyar dolar yatırım yaptığını ve geçtiğimiz yıl devlete 2,5 milyar dolar vergi katkısı sağladığını anlattı.


'2 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İŞİ TETİKLEYECEK'


Hannover Fairs Interpro A.Ş. (Hifaş) Genel Müdürü Şafak Alpay ise bu yıl altıncısını düzenledikleri fuarın bir iş platform niteliği taşıdığını, 19 ülke ve bölgeden toplam 900 katılımcının yer alacağı fuara bu yıl 70 ülkeden 160 bin ziyaretçi beklediklerini bildirdi.


Alpay, fuarda 60 bin metrekare kapalı, 26 bin metrekare stand alanı bulunduğunu, 10 bin kişinin görevlendirildiğini belirterek, fuarın 10 salonda iş dünyası, dijital yaşam ve telekomünikasyon olmak üzere 3 ana bölüm, kamu sektörü ve gelecek parkı olmak üzere 2 tematik bölüm, inovasyon ve yazılımcılardan oluşan 2 özel teşvik bölgesinden oluştuğunu kaydetti.


Katılımcı şirketlerin yüzde 60'ının iş dünyası bölümünde yer aldığına değinen Alpay, bu yıl ilk defa düzenlenecek "Romanya bilişim günü"nde bu ülkedeki bilişim sektörünün gelişiminin anlatılacağını söyledi.


Şafak Alpay, fuarın bölgede 2 milyar doların üzerinde iş hacmini tetikleyeceğini ifade etti.



'TÜRKİYE, GELECEĞİN ÖNEMLİ PAZARLARINDAN'

Romanya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakan Temsilcisi Daniel Gruia da, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine değinerek, "Siz yalnız değilsiniz. AB yolunda ilerleyen pek çok ülke var. Biz deneyimlerimizi sizinle paylaşabiliriz. Türkiye, AB'ye pek çok değer katacaktır" dedi.


Gruia, Türkiye'de büyük bir bilgi birikimi olduğunu ve bunun kullanılması gerektiğini belirterek, "Bilgiye yatırım yapın, değişime hazırlıklı olun ve kendi çıkarlarınız için kullanın" diye konuştu.


Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Maliye Bakanı Hartmut Möllring ise Türkiye'nin geleceğin en önemli Avrupa pazarlarından biri olacağını, Türk bilişim pazarının önceki yıllara göre büyük bir artış gösterdiğini ve bu pazarda talebin çok yüksek olduğunu söyledi.


İstanbul Valisi Muammer Güler de, e-devlet projesinin bütün yurda yayıldığını ve şu anda yönetim alanında İstanbul'da önemli bir noktaya geldiklerini vurguladı.


Interpromedya A.Ş. Genel Müdürü Güldane Taşdemir ise zirve kapsamında dört gün içinde gerçekleştirilecek 58 oturumda 178 kişinin konuşma yapacağını kaydetti.