Konya Ovası'nı Karapınar gibi çölleşme bekliyor

Aa
00:0016/01/2007, Salı
G: 16/01/2007, Salı
Yeni Şafak
Konya Ovası'nı Karapınar gibi çölleşme bekliyor
Konya Ovası'nı Karapınar gibi çölleşme bekliyor

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, "Sulanmayan yer çöl anlamına gelir. Konya bölgesi de zaten Türkiye'nin en az yağış alan yerlerinden biri. Şartlar böyle devam ederse Karapınar'da görülen çölleşme, gelecek 20-50 yıllık süreçte Konya Ovası'nda da görülecek" dedi

Uzmanlar, küresel ısınmayla birlikte, tarımsal faaliyetlerinin yaygın olduğu Konya Ovası'nda, Karapınar'daki çölleşmeye benzer olumsuzluğun beklediğini öngörüyor. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, yaptığı açıklamada, Konya'da 20 yıllık periyotlar halinde yağışlı ve kurak iklim yaşandığını, kendilerinin yaptığı araştırmaya göre 3 yıl sonra Konya'nın 20 yıllık kurak süreci tamamlayarak daha yağışlı bir periyoda girmesini öngördüklerini belirtti. Ancak, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin, daha geniş çerçevede dünyayı etkilediğini ve etkileyemeye devam edeceğini anlatan Nalbantçılar, bu etkilenmenin sulak yerlerin daha sulak, daha az yağışlı yerlerin yağışsız, yağışsız yerlerin ise daha kavurucu sıcaklığa maruz bırakacak şekilde olacağını anlattı. Özelde Konya, genelde ise Türkiye olarak, mevcut yağış durumlarının bir alt limitine doğru düşeceğini dile getiren Nalbantçılar, "Konya zaten, yıllık metrekareye 320 milimetrelik yağışla Türkiye ortalaması olan metrekareye 600 milimetrelik yağışın yarısında bulunuyor. Globaldeki düşüş Konyada'ki yağış miktarını da azaltmış olacak" dedi. Nalbantçılar, BM'nin dünya genelinde yapmış olduğu, 2025 ve 2050 yılı vizyonunu kapsayan, küresel ısınmaya bağlı ısı artışı ve yağış noksanlığı öngörülerine göre Konya'ya metrekareye düşen yağış miktarının 320 milimetrelerden 250 milimetre seviyelerine düşeceğinin tahmin edildiğini vurguladı.


KÜRESEL ISINMADAN ETKİLENECEK

Bu hesapların, küresel ısınmaya neden olan faktörlerde değişiklik olmaması üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Nalbantçılar, sözlerini şöyle sürdürdü:"Türkiye'de küresel ısınmasının daha fazla etkileyeceği yerler arasında Konya da bulunuyor. Bu etkilenecek bölge tam olarak Konya ve güneyi. . . Yeni iklim şartları, mevcut şartlardaki zaten var olan su noksanlığını artıracak. Konya'nın bir ilçesi olan Karapınar, küresel ısınmanın etkilerini görülmeye başlamadan önce de çok az yağış alan bir yerdi. Buna bağlı olarak çölleşme özelliği gösteriyordu. Fakat alınan, taraçalama ya da ağaçlandırma gibi önlemlerle bölgedeki çölleşme durdurulmaya çalışılmıştı. Sulanmayan yer çöl anlamına gelir. Konya bölgesi de zaten Türkiye'nin en az yağış alan yerlerinden biri. . . Şartlar böyle devam ederse Karapınar'da görülen çölleşme, gelecek 20-50 yıllık süreçte Konya Ovası'nda da görülecek. "


YERALTI SUYUNU DA KAYBEDERSEK. . .

Olayın tek kurtarır yanının Konya Ovası'nın altında halen var olan yeraltı suyu olduğunu anlatan Nalbantçılar, "Ancak o da git gide azalıyor. Onu da kaybedersek zaten tam anlamıyla bitmiş olacağız" dedi. Nalbantçılar, ağaç yoğunluğunun bulunduğu yerlere daha fazla yağış düştüğünü anımsatarak, ağaç mevcudu açısından son derece fakir olan bölgenin ağaçlandırılmasının küresel ısınmanın olumsuz etkilerini hafifletme açısından bir yol olarak düşünülebileceğini ancak, ağaçlandırmanın da ne kadar sonuç verebileceğinin garanti olmadığını sözlerine ekledi.