5 Kuruşa sahip çıkın

00:0021/08/2006, Pazartesi
G: 21/08/2006, Pazartesi
Yeni Şafak
5 Kuruşa sahip çıkın
5 Kuruşa sahip çıkın

Eski Merkez Bankası Başkanı 'Üstü kalsın diyecek kadar zengin değiliz. Bir kuruşun hesabını sorun' dedi

Piyasalarda nakit alışverişte taşımanın verdiği güçlük ve değer olarak küçüklüğü dolayısıyla işlevsel olarak görülmeyen, çoğunlukla da "üstü kalsın" denilerek alınmayan YKr cinsindeki madeni paralara sahip çıkılması istendi. Eski Merkez Bankası Başkanı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 30 yıllık enflasyon ortamı nedeniyle 1 kuruşun hesabının yapılmasının unutulduğunu söyledi. ABD ve Avrupa'da 1 centin para üstü olarak sıkça kullanıldığını ve kimsenin 1 centini dahi kasalarda bırakmayarak istediğini belirten Serdengeçti, "Daha sonra bankaya gider tümletir veya süper marketlerde bir yardım kuruluşuna verilmek üzere kavanozlar vardır buralara verilmek üzere onların içerisine atarlar" dedi.

"(Üstü kalsın) diyecek kadar zengin değiliz" diyen Serdengeçti, "1 kuruşun hesabını enflasyonist ortam nedeniyle unuttuk. Yüksek enflasyon ortamı nedeniyle kuruşumuzun değerini bilme bilincini kaybetmişiz" diye konuştu.

MİLLİ PARA BİLİNCİNİ KAZANDIRMAK LAZIM

Serdengeçti, alışverişlerde para üstü istemenin bilinç meselesi olduğunu, bu bilincin mutlaka ABD ve Avrupa'da olduğu gibi kazanılması gerektiğini ifade etti. Serdengeçti, şöyle konuştu: "Almadığımız kuruşlar toplandığında büyük meblağlar eder. Biz millet olarak kendi paramızın kıymetini öğrenemedik. Aslında 1 kuruşun bile öneminin olması lazım. 'Üstü kalsın' demiyeceksin alacaksın. Taşınmak istenmiyorsa, yaygın olmasada bazı marketlerde yardım kuruluşları için oluşturulan kavanozlara atılmalı ya da biriktirilip ardından tümletmek için bankalara gidilmeli. Paramıza sahip çıkmak için bunu muhakkak yaparak kuruşumuza sahip çıkmalıyız."

Piyasada halen madeni para olarak 1, 5, 10, 25, 50 yeni kuruş ile 1 Yeni Lira bulunuyor.