Türkiye'nin kasım ayı ihracatı 8 milyar 628 milyon dolara yükselerek, aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırdı. Kasım itibariyle 11 aylık ihracat 77 milyar dolara, yıllık ihracat da 84,4 milyar dolara ulaştı.
Kasım ayı ihracatı 8 milyar 628 milyon dolarla tarihi bir başarıya imza attı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kasım ayı ihracat rakamlarını, Konya'da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Kasım ayı ihracatının 8 milyar 628 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Satıcı, “Böylece tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 43.3'lük bir artış yakalanmıştır. 2006 yılının ilk 11 aylık ihracatı, 77 milyar dolara ulaşarak geçen yılın bir yıllık ihracatını geçmiş bulunmaktadır. Ocak-Kasım dönemi ihracatımızda da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.57 artış kaydedilmiştir. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız yüzde 15. 81 artışla 84.4 milyar dolara ulaşmıştır” diye konuştu.
Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerin; 1 milyar 621 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayii, 1 milyar 254 milyon dolar ile hazırgiyim, 862 milyon dolar ile de elektrik elektronik sektörleri olduğunu kaydeden Oğuz Satıcı şöyle devam etti; “Toplam ihracatımızda yüzde 12.88'lik bir paya sahip olan tarım sektörümüzün, önceki aylarda yaşadığı düşüşe son vererek, Kasım ayında yüzde 27.61'lik artış kaydetmesi son derece memnuniyet vericidir. Tarım ve hayvancılık sektörlerimizde en fazla artış yüzde 263 ile tütün ve mamulleri sektöründe kaydedilmiştir.”
Kasım ayında toplam ihracatın yüzde 84.85'ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracatın yüzde 45.66 artış ile 7 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Satıcı, bu sektörde on aylık ihracatın 66.4 milyar doları, 12 aylık ihracatın ise 72.6 milyar doları geride bıraktığını söyledi.
TİM Başkanı Oğuz 2023 yılı için ihracat hedefinin 500 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi. Bu hedefte Konya'nın 2023 ihracatına katkısının 50 milyar dolar olması gerektiğini ifade eden Satıcı, "Ayrıca Konya'nın ihracatında inanç turizmi 15 milyar dolara ulaşacak" dedi. Türkiye'nin ihracatta büyümede hedeflediği rakamlara ulaşması durumunda AB'yi kovalayan değil, AB'ye yön ve dinamizm veren ülke olacağını belirten Satıcı, şöyle konuştu: "İşte o zaman, BRIC'in (Brezilya, Rusya,
Hindistan ve Çin dörtlemesi) önünde yer alan bir Türkiye'nin T'si olacak. Kasım ayı itibariyle ihracatta 1 ay kârdayız. Her yıl bu şekilde 1 ay kârla ilerlersek 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayabiliriz" diye konuştu. Papa ziyaretine değinen Satıcı, bu ziyaretle Türkiye'nin uluslararası arenada çok olumlu tanıtımının yapıldığını söyledi. Satıcı, AB komisyonunun müzarekelerin kısmi olarak askıya alınması önerisi konusunda son saniyeye kadar yine çetin pazarlıkların süreceğini kaydetti.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kasım ayında ulaşılan, 8,6 milyar dolarlık Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu, Konya'dan, bereket ovasından açıkladıkları için mutlu olduklarını belirtti. Tüzmen, "Bugün yakalanan rakamlar 2008'de 100 milyar doları kucaklayacağımızın başlangıcıdır. Mevlana diyor ki; 'Satrançta piyon olarak yola çıkan zamanla yüce vezir olur. ' Türkiye de aynı şekilde yüce vezir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor." Bakan Tüzmen, AB Komisyonu kararına ilişkin olarak da AB'nin, Türkiye'yi almadığı zaman büyük riskle karşılaşacağını söyledi. Tüzmen şöyle devam etti: “AB yaşlanıyor. Yüzyılın sonunda bugünkü nüfusları yarıya inecek. AB'nin çok emeklisi, az çalışanı olacak. Böyle bir durumda Yüzde 60'ından fazlası 30 yaşın altında olan Türkiye var. AB'nin enerji güvenliğini sağlayacak güçlü güvenli bir ülke var. Onların bize olan ihtiyacı bizim onlara olan ihtiyacımızdan daha fazla."