Çağın vebası AIDS sınır tanımıyor...

00:001/12/2006, Cuma
G: 30/11/2006, Perşembe
Yeni Şafak
Çağın vebası AIDS sınır tanımıyor...
Çağın vebası AIDS sınır tanımıyor...

Tarihin en yıkıcı hastalığı ile karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. İnsan sağlığını tehdit eden ve çağımızın salgını olarak nitelendirilen AIDS hastalığı tam 25 senedir büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor

Her yıl Aralık ayının ilk günü HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın oluşturulması ve bulaşma yolları konusunda bilincin arttırılmasına yönelik etkinlikler düzenlenirken, dünyada her gün 11 bin yeni HIV enfeksiyonu meydana geldiği tahmin ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünyada halen yaklaşık 39,5 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğu, bunların yüzde 95'inin ise gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı biliniyor. Yetkililer, dünyada her gün 11 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiğine, etkilenen kişilerin çoğunluğunun en üretici çağlarında olan 25 yaş altındaki gençler olduğuna dikkat çekti. Bir AIDS hastasının yıllık ilaç giderinin 10 bin doları bulduğunu belirten yetkililer, Türkiye'deki hastaların ilaçlarının zamanında temin edilememesi gibi sorunlarla karşılaşabildiklerini kaydettiler.

PROJELERDE UMUT VAR

Sağlık Bakanlığınca Küresel Fon ve MEDA isimli organizasyonlar tarafından AIDS'in önlenmesine yönelik projeler yürütülüyor. Küresel Fon tarafından finanse edilen 3 milyon 891 bin dolar bütçeli projeyle, damar içi uyuşturucu kullananlar, eşcinsellere ve mahkumlara ulaşılması planlanıyor. Projeye Zührevi Hastalıklarla Savaş Derneği, Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, Dokar-Genç, Pozitif Yaşam Derneği ve KAOS-GL gibi oluşumlar katkı sağlıyor.

EN FAZLA TAŞIYICI İSTANBUL'DA

Sağlık Bakanlığı'na aids hastalığına ilişkin 1985 yılından bu yılın ilk 6 ayına kadar olan dönemde toplam 2 bin 412 vaka ve taşıyıcı bildirimi yapıldığı belirtildi. En fazla hasta ve taşıyıcı, sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara'da yaşıyor. İstanbul'da 181'i hasta, 551'i taşıyıcı olmak üzere toplam 732, İzmir'de 53'ü hasta, 157'si taşıyıcı olmak üzere toplam 210, Ankara'da ise 41'i hasta, 84'ü taşıyıcı olmak üzere toplam 125 AIDS vakası bulunuyor.


Nasıl korunalım?
  • Kontrolsüz kan nakli ve HIV'li kana bulaşmış aletlerin kullanılmasına izin verilmemelidir.
  • Kan naklinde, AİDS testi yapılmamış kontrolsüz kan asla kullanılmamalı, test sonucu negatif kan kullanılmalı.
  • Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler, jilet, makas, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupunktur iğnelerini kesinlikle kullanmayın ve size kullanılmasına izin vermeyin. Böyle işlemlerde araç-gereç bir defa kullanılıp atılmalı ya da kullanılan aletler kesinlikle dezenfekte veya steril edilmelidir.
  • HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir.
  • HIV bulaşıcıdır. Güvenli temas kurallarına uyarak bulaşmadan korunmak mümkündür.
  • Temasın tehlikeli olmayacağını düşünseniz bile tedbirleri ihmal etmeyin.

    HIV'le ilgili doğru bilinen yanlışlar

    HIV günlük hayatta, aynı odada bulunma, aynı okulda okuma, aynı havayı soluma ile bulaşmaz. HIV sağlam deriden geçemez. İşte HIV'in bulaşmadığı durumlar...

  • Tükürük, gözyaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar, dışkı
  • El sıkma, deriye dokunmak, kucaklama, yanaktan ve elden öpme
  • Yiyecekler, içecekler, çatal, kaşık, bardak, tabak, telefon
  • Tuvalet, duş, musluk, yüzme havuzu, deniz, sauna, hamam
  • Sivrisinek ve diğer böceklerin sokması, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla yaşamak

    HIV'in bulaşmasına sebep olmaz.

    Ayrıca AİDS evcil hayvanlardan, yüzme havuzlarından, tabak ya da bardaklardan bulaşıcı özellik göstermez. Bu sebeple insanların AİDS'li hastalara yaklaşmaması ya da onları toplumdan dışlaması hem gereksiz hem de yanlış bir tutumdur. Çünkü AİDS'li bir hastaya dokunarak veya yanında bulunarak AİDS'e yakalanmak mümkün değildir.