AK Parti 2. Olağan Kongresi, Divanın oluşturulmasının ardından çalışmalarına başladı. ASKİ Spor Salonu'nda yapılan kongrede, Divan Başkanlığı'na Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan seçildi.
AK Parti'nin ASKİ Spor Salonu'nda yapılan kongresinde, Divan Başkanlığı'na Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan; başkan yardımcılığına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, üyeliklere Gençlik Kolları Başkanı Hakan Tütüncü, Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf, Batman İl Başkanı Mehmet Emin Ekmen, İzmir İl Başkanı Ali Aşlık getirildiler.
Köksal Toptan, divan başkanı seçildikten sonra partililere yönelik konuşmasında, "Aldatılmış, itilmiş, kırılmış ama döneme ve şartlara teslim olmamış büyük yürüyüşün sevgili yolcuları; yer yarılmadıkça, gök delinmedikçe sizi zaferden alıkoyacak, hiçbir güç, hiçbir kişi yoktur" diye seslendi.
Toptan, AK Partililer olarak "hem bayrak, hem de ezan sevdalısı" olduklarını ifade ederek, Kopenhag Kriterlerini gerçekleştirerek, "(Şu çılgın Türkler)i tüm dünyaya gösterdik" dedi.
Atatürk ve Nazım Hikmet'ten alıntılar da yapan Toptan, partililerin Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğini vurguladı. Daha sonra, kongrenin gündemine geçildi.
Divan Başkanı Köksal Toptan, Ulu Önder Atatürk ve devlet büyükleri ile eski Başbakan merhum Bülent Ecevit'in anısına salondakileri bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Daha sonra İstiklal Marşı okundu.
Divana verilen değişiklik önergesi ile genel başkanın konuşmasının, "salona intikal ettikten sonra gerçekleşmesi" benimsendi.
Daha sonra, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, partinin faaliyet raporunun okunmaya başladı.
AK Parti 2. Olağan Kongresi'nde 3 yılı kapsayan faaliyet raporu okundu. Kongrede, yoklama ve açılışın ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat tarafından faaliyet raporu okundu.
Öncelikle AK Parti Merkez karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) faaliyetleri hakkında bilgiler veren Fırat, 12 Ekim 2003-11 Kasım 2006 tarihleri arasında 23 kez toplanan MKYK'da 45 maddenin karara bağlandığını söyledi.
Fırat, MKYK'nın faaliyetlerini anlatmasının ardından Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve TBMM Grubu faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Öte yandan, Fırat'ın faaliyet raporunu okuması sırasında sinevizyondan faaliyet filmi gösterildi.
Bu arada, Fırat, kaba inşaatı tamamlanan AK Parti yeni genel merkez binasının Haziran 2007'de tamamlanarak, hizmete açılacağını da bildirdi.
Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın faaliyet raporunu okumasının ardından, rapor delegelerin oyuna sunuldu ve kabul edildi.
Devlet Bakanı Beşir Atalay, kongrede gazetecilerle sohbet ederken, ikinci olağan kongrenin büyük katılımla gerçekleştiğini belirterek, salondaki kalabalık kadar dışarıda da daha büyük bir kitlenin olduğunu söyledi.
Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, parti yönetiminde kadınların ve gençlerin daha fazla olması yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine, Atalay, “Kadınların ve gençlerin parti yönetiminde daha fazla olmasını istiyoruz. Gençlerin milletvekili seçilme yaşının 25'e indirilmesi için anayasa değişikliği yapıldı. Gençleri parti yönetiminde daha fazla oranda göreceksiniz” diye konuştu.
Erdoğan'ın kongrede yapacağı konuşmada önemli mesajlar vereceğini kaydeden Atalay, kamuoyunda halkın AB'ye desteğinin azaldığı görüşüne katılmadığını vurguladı. Atalay, 2006'nın “seçime dönük bir yıl” olduğunu belirterek, partisinin 2007 yılında yapılacak seçimlere en iyi şekilde hazırlanacağını kaydetti.
AK Parti 2. Olağan kongresinde, tüzük değişikliği yapıldı. AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, okunan tüzük değişikliğini eleştirdi. Tüzük değişikliğinin geç de olsa dün kendilerine verildiğini belirten Yarbay, "Tüzük, bir partinin anayasasıdır. AK parti, 5 yaşında bir partidir.
Tüzükte 5 yılda 5. kez değiştiriyoruz. Bugüne kadar 44 maddeyi değiştirdik" dedi.
"Tüzük değişikliğiyle alt birimlere verilen yetkilerin üst kademelere verildiğini, cezaların artırıldığını" savunan Yarbay, "Bir parti cezaların artmasıyla değil, sevgiyle ayakta kalır" dedi. Tüzük değişikliği ile alınan grup kararına uymayanın partiden ihraç edilmesinin öngörüldüğünü belirten Yarbay, "4 yıldan beri Meclisteyiz. Ama böyle bir ceza doktu. Problem oldu mu?
Olmadı. O zaman niye böyle bir değişiklik getiriliyor? Biz, bugüne kadar grup kararı almamış bir partiyiz. Böyle bir geleneğimiz var. Bir parti ne kadar farklı düşünceler bulunuyorsa o parti o kadar başarılı olur. Ama bir parti ne kadar içine kapanır ve büzülürse o kadar başarısız olur" dedi.
Genel başkanlığa adaylık için delegelerin yüzde 20'si tarafından aday gösterilme şartı getirilmesiyle ilgili olarak da, Yarbay, şöyle konuştu:
"Bizim genel başkanın böyle bir şeye ihtiyacı var mı? Bazı değişiklikler iyilik değil, kötülük getirir. Böyle bir değişiklik, aksine parti içinde genel başkana karşı bir şey mi var endişesi yaratır. Ama gün gelir, genel başkanı değiştirme ihtiyacı olabilir. Çok adaylı, çok yarışmalı kongreler daha yararlıdır. Tek aday olduğu zaman bütün faturalar genel başkana çıkar. Parti başarılı olduğu için kimse fatura kesmiyor genel başkana ama gün gelir başarısız olursa fatura kesilir. "
Yarbay, parti kurucularının doğal delegeliklerinin kaldırılması yönündeki tüzük değişikliğini de eleştirdi, partiyi emeklerle kuran bu kişilerin doğal delegeliklerinin korunmasını istedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Yarbay'ın eleştirilerine yanıt verdi. Yarbay'ın tüzük değişikliğiyle cezaların artırıldığına ilişkin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Fırat, eleştirilere şöyle yanıt verdi:
"Bir partide disiplini bozucu hareketlere karşı ceza olmasından daha tabii bir şey olamaz. Demokrasi layüsellik değil. Partinin tartışma platformları bellidir. Oralarda tartışılır ve çoğunluğun aldığı karar tüm partiyi ve üyeleri bağlar. Hiçbirimiz kendi gücümüzle buralara gelmedik. Buralara gelirken AK Parti'nin listelerinde yer alarak geldik, onun prensiplerini kabul ederek geldik.
Eğer bunlara uymuyor ve bunlarla büyük çelişki içinde olursanız o organizasyonun içinde olmazsınız. "
Fırat, hiç kimsenin bireysel olarak partilerini temsil edemeyeceğini ifade ederek, "hiç kimse şahsi düşüncelerini partimizin düşüncesi gibi ifade edemez" dedi.
Partinin bir tüzüğü ve programlı olduğunu hatırlatan Fırat, "Her gün televizyonlara çıkıp, kendisine uzatılan mikrofonlara partiyi ve genel başkanı eleştirmenin demokrasi ile bir ilgisi olamaz. Bu muhalefet için muhalefettir" diye konuştu.
"Her isteyenin genel başkanı olmasının da demokrasi ile bir ilgisi bulunmadığını" kaydeden Fırat, delegenin yüzde 20'sinin desteğini alamayan bir kişinin AK Parti genel başkanlığına aday olmasına ciddiyetle bakamayacağını söyledi. Fırat, "Sırf partimizde provokasyon için genel başkan adayları gönderilebilir. Bunlara karşı önlem almamız için bu değişiklikler kaçınılmazdı" dedi.
Fırat, Ersönmez Yarbay'ı eleştirirken de "Sayın Yarbay"ın adaylığını partimizin organlarını kullanarak yürütmesini vicdani bulmuyorum" diye konuştu.
AK Parti 2. Olağan Büyük Kongresi'ne çok sayıda yabancı konuk katılıyor. Kongreye katılan yabancı konuklardan arasında şu isimler bulunuyor:
Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Graham Watson ve Genel Sekreteri Alexander Beels, Avrupa Halkları Partisi (EPP) Başkanı Wilfried Martens, Irak İslam Partisi Politik Konseyi Üyesi Mustafa Salman, Suriye BAAS Partisi'nden Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Yardımcısı BAAS Başkanlık Divanı Üyesi Yaser Hourieh, Avusturya, ÖVP'den Viyana Milletvekili Şirvan Ekici, Çin Komünist Partisi'nden Merkez Disiplin Komitesi Üyesi Cao Hongxing, Almanya CSU Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Reinhold Bocklet, Kazakistan Otan Partisi Genel Başkanı Bakytzhan Zhumagulov, Yeni Azerbaycan Partisi Başkan Vekili Ali Ahmedov, Birleşik Rusya Partisi Genel Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Vladimir Pekhtin, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Ünal lütfi, KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, KKTC Başbakan Yardımcısı Özgürlük ve Reform Partisi Genel Başkanı Turfay Avcı, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'nın Arap ve İslami İlişkiler Danışmanı Rıdvan El-Sayed, Yunanistan PASOK Dış İlişkiler Bürosu Üyesi Dimitris Batzelis, Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Lefteris Zagoritis, KKTC Ulusal Birlik Partisi Grup Başkanvekili Ahmet Kaşif, KKTC Demokrat Parti Genel Sekreteri ertuğrul Hasipoğlu, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Ghassan Alshaqa, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Türkmenistan Demokratik Partisi 1. Genel Sekreteri Onjuk Musayev, Cezayir Ulusal Özgürlük Cephesi Partisi Yürütme Sekreterliği Üyesi Abdülkerim Abada, Makedonya Türk Demokratik Partisi Başkanı Kenan Hasip, Afganistan Milli İslam Partisi Milletvekili Feyzullah Zeki ve Bosna-Hersek İçişleri Bakanı Saffet Haliloviç.
Kongreye, ayrıca Almanya, Cezayir, Avusturya, Bosna-Hersek, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, Japonya, KKTC, Küba, Libya, Makedonya, Meksika, Sudan, Suriye, Ukrayna, Sırbistan, Lübnan ve İtalya'nın Ankara Büyükelçileri, bazı ülkelerin de büyükelçilik müsteşarları da izliyor.