Belediyede Kürtçe iş sözleşmesi

İha
00:0019/10/2006, Perşembe
G: 19/10/2006, Perşembe
Yeni Şafak
Belediyede Kürtçe iş sözleşmesi
Belediyede Kürtçe iş sözleşmesi

Genel İş Diyarbakır Şubesi ile Diyarbakır Kayapınar Belediyesi arasında iş sözleşmesi törenle imzalandı. Sözleşmede yer alan eşini döven memurun maaşının eşine verilmesi ile çalışanlara Kürtçe dilini öğrenme zorunluluğu getiren maddeler dikkat çekti.

Genel İş Diyarbakır Şubesi ile Diyarbakır Kayapınar Belediyesi arasında 1 yıllık toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı.

Tüm Bel-Sen ve Genel İş Diyarbakır şubeleri tarafından Bağlar, Yenişehir ve Sur Belediyeleri'nden sonra Kayapınar Belediyesi ile de 1 yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kayapınar Belediyesi'nde düzenlenen törene, Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Genel İş Diyarbakır Şube Başkanı Gökhan Apaçık'ın yanı sıra sendika ve belediye çalışanları katıldı. İmzalanan sözleşmeye göre, belediye çalışanlarının hizmet sundukları halk ile iletişim kurabilmeleri için yerel dillerin öğretilmesi konusunda önlem alınması hükme bağlandı. Ayrıca, eşine şiddet uygulayan çalışanların mali ve sosyal yardımları çalışanın eşine ödenecek.


İmza töreni öncesi konuşan Belediye Başkanı Karatekin, 2006 yılı itibariyle genel anlamda ortalama yüzde 12 artışın öngörüldüğünü belirterek, "Artık ortalama her işçimizin eline bin 300 YTL geçecektir. Belediye, yerel hizmetleri halka en iyi şekilde götürmeyi önüne hedef olarak koymuştur. Özellikle halkın kullandığı dilde belediye hizmetlerinin götürülmesi ve aktarılması konusunda iletişim oldukça önemlidir.

Bu toplu iş sözleşmesinde özellikle prensip anlamında anlaştığımız önemli bir maddelerden biri de buydu. Bu madde de, halkın ana dilleri olan (Kürtçe) dilinde hizmet vermektir. Bu nedenle, Kürtçe bilmeyen personele sendika ve belediyemiz tarafından eğitim verilecektir. Çünkü bu halk ile diyalog açısından önemsediğimiz bir maddedir. Artık bazı konuların öncüsü olmak gerekiyor.


Biz bu tür sözleşmelerde sadece ücreti değil, toplumsal yapıyı, Türkiye'de ve dünyada gelişen değişim ve dönüşümüne uygun bir şekilde perspektif içinde hareket ediyoruz. Dünyaya bakıldığında çok dillik, çok kültürlülük artık tamamen egemen olmaya başlamıştır. Türkiye'de Türkçe dışında birçok alanda yerel diller kullanılıyor. Yaptığımız anket çalışmalarında halkımızın yaklaşık yüzde 90'ı ana dilinin Kürtçe olduğunu belirtmiştir.


SOSYAL HAYATTA ÖNEMLİ BİR SÖZLEŞME

Dolayısıyla oran olarak yüksek olan bir ilde hizmet veren belediyelerinde halkın ana dilinden konuşarak onlara yardımcı olması gerekmektedir. Genel anlamda bir dil eğitim programını sendikalarımızla beraber uygulayacağız. Türkiye koşullarında, yapılan bu sözleşme, hem ücret boyutunda hem de sosyal boyutta oldukça önemlidir" dedi.


Genel İş Diyarbakır Şube Başkanı Gökhan Apaçık, "Sendika kapsamında kadın haklarına yönelik yapmış olduğumuz kazanımlar gereği bunu, toplu iş sözleşmesinde de devam ettirdik. Bu konuda koymuş olduğumuz maddeler, verim olarak geri dönmüştür. Kadına şiddet olgusu noktasında önemli başarılar ve kazanımlar gerçekleştirdik.


Kadın emekçi arkadaşlarımızın eşlerinden dolayı komisyonlarımıza gerekli başvurular olmuştur. Komisyonumuz da kısa süre içerisinde çalışmalarını tamamlayarak, sorunları uzamadan çözmüştür" dedi.


Açıklamaların ardından sendika ve belediye başkanları, 16 maddelik toplu iş sözleşmesini imzaladı.