Kazanın nedeni 'hatalı alçalma'

Aa
00:0026/11/2008, Çarşamba
G: 26/11/2008, Çarşamba
Yeni Şafak
Kazanın nedeni 'hatalı alçalma'
Kazanın nedeni 'hatalı alçalma'

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İsparta'da düşen Atlas Jet uçağının kaza raporunu açıkladı: Kazaya uçuş personelinin hatalı alçalması neden oldu. Uçak düştüğünde pilotun manuel kontrolündeydi. Bu kazada pilotaj hatası var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçen yıl Isparta'da meydana gelen Atlasjet uçağı kazasına pilotaj hatasının neden olduğunu açıkladı. Yıldırım, “Raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde tespit yapılmıştır” dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, İstanbul-Isparta seferini yapan “MD83 tipi Atlasjet uçağının, 30 Kasım 2007'de Isparta Süleyman Demirel Havaalanına 0523 pisti için “VOR-DME” alçalması esnasında 01.35 sıralarında Keçiborlu ilçesinin Türbe Tepe mevkinde dağlık alana çarparak düştüğünü hatırlattı.

6 KİŞİLİK EKİP ARAŞTIRDI

Kazanın soruşturmasının konularında uzman 6 kişilik ekip tarafından yürütüldüğünü ifade eden Yıldırım, kaza soruşturma kurulunda uçak mühendisleri, kaptan pilotlar ve ilgili kişilerin yer aldığını söyledi. Kaza soruşturma kurulunun gerekli inceleme ve soruşturmayı, tespit ettiği bulguları göz önünde bulundurarak kazayla ilgili raporu hazırladığını vurgulayan Bakan Yıldırım, 184 sayfası ana rapor olmak üzere toplam 361 sayfadan oluştuğunu kaydetti.

PİLOTAJ HATASI VAR

Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Bugün itibariyle savcılığa rapor teslim edildi. Yasaya göre ben bu konuda bir açıklama yapmaya yetkili değilim. Raporla ilgili tek bir cümle söyleyebilirim, raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde tespit yapılmıştır. Ne demek istiyoruz, daha açmak gerekirse uçuş ekibinin yayınlanmış alçalma planındaki usulleri doğru uygulamaması ve hava aracının bulunduğu coğrafi konumu ve arazi yapısını doğru değerlendirememesi sonucu meydana gelmiş, tipik bir kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu kanaatine kaza soruşturma ekibi karar vermiştir. Uçak pilotun manüel kontrolündeyken kaza oldu.”

RAPORDAN DERS ALINSIN

Bu kaza raporunun ana amacının gelecekte benzer kazaların yaşanmasını önlemek olduğunu belirten Yıldırım, “Bu rapor esas itibarı ile bir iddia ortaya koymak değil bir olayı tespit etmek ve bu tespit sonrası bundan sonra yaşanması muhtemel kazaların önüne geçecek tedbirleri ilgili taraflara tavsiye etmektir. Kaza nedenlerinin ortaya konulmasının amacı da kaza sonrası oluşacak hukuki durumlar içindir” dedi.


Kaza raporu bir yılda çıktı

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kazayla ilgili raporun 184 sayfasının ana olmak üzere 361 sayfadan oluştuğunu söyledi. Raporun muhtemel kazaların önüne geçilmesi için hazırlandığını da vurguladı.


Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın kazaya ve raporun hazırlanma sürecine ilişkin açıklamaları özetle şöyle:

  • Raporu geciktirdiğimize dair söylentilere katılmıyorum. Normalde bu raporun hazırlanması 2-2.5 yıl arasıdır.
  • Ancak arkadaşlarımız çok yoğun çalışarak bu raporu 1 yıl içinde bitirdi.
  • Kazanın bir ana nedeni var, bir de onu destekleyen unsurlar var. Bu destekleyen unsurlar kazanın oluşumunu her zaman etkilemeyebilir.
  • Kara kutular iki tane. Bunların hepsi tespit edildi. Uçağın bütün parçaları incelendikten sonra rapor ortaya çıktı.
  • Isparta Havaalanı'na yapısı gereği hiçbir zaman ILS sistemi kurulamaz.