MİGEM Mehmet Hamdi Yıldırım, son yıllarda madencilikte her alanda mesafe kat ettiklerini belirterek, 2003-2008 yıları arasında 5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Yıldırım, sektörde 2002 yılından sonra ilave 620 bin istihdamla 1 milyona ulaştıklarını da ifade etti.
Konya Sanayi Odası'nda 'Madencilik Sektörünün İçinde Bulunduğu Sorunlar' adı altında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Maden İşleri Genel Müdürü (MİGEM) Mehmet Hamdi Yıldırım, son yıllarda madencilikte her alanda önemli mesafelerin kat edildiğini belirterek, 2003-2008 yılları arasında 5 milyar dolar yatırım yapıldığını bildirdi.
Türkiye'nin maden sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yıldırım, birçok ilde düzenleyecekleri toplantılarla sorunları masaya yatıracaklarını belirtti. Kömür konusunda ise Konya'nın Karapınar ilçesinde çok zengin bir rezerv bulunduğunu da ifade eden Yıldırım, "Bu madeni çıkardığımız takdirde Konya'ya kurulacak bir termik santralle bunu elektriğe çevirmemiz mümkün. Eğer bu santral kurulursa Türkiye'de kömürden elde edilen elektriğin yüzde 20'si ve Türkiye'de üretilen toplam elektriğin ise yüzde 5'ini Konya'daki termik santralde üreteceğiz" şeklinde ifade etti.
Üretim, ihracat, istihdam, yabancı yatırım, sondaj, maden ruhsatlarında, maden sondajlarında ve ihale sayısında önemli artışlar yaşandığını belirten Yıldırım, 60 yılda 1 milyon 600 bin metre sondaj yapılırken, 5 yıllık dönemde 400 bin metre sondaj gerçekleştirildiğini kaydetti. Yıldırım şunları söyledi: "2002 yılından bugüne sondaj sayısında 20 kat artış yaşandı. Sondaj madencilik sektörü için çok önemlidir. Biz, 'ne kadar sondaj o kadar maden' deriz" diye konuştu. Türkiye'nin altın rezervleri bakımından Avrupa'da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer aldığını belirten, bu madeni çıkarmak için 39 sahada çıkarma izni olduğunu, sadece 3 işletmenin altın çıkartabildiğini söyledi.
Son 5 yılda 5 bin adet yeni işletmenin açıldığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Maden ihracatı 2002 yılı sonu itibariyle 683 milyon dolar iken 2008 yılı sonu itibariyle 3 milyar doları aştı. Sektörde 2002 yılından sonra ilave 620 bin istihdamla 1 milyon çalışana ulaştık. Duble yollar, barajlar, demir yolları,limanlar, köy yolları gibi alt yapı geliştirme faaliyetlerinde kamu kurumlarına bir günde işletme ruhsatı veriyoruz. Özel sektör için bu süre biraz daha uzun olabiliyor ancak onlara da gereken kolaylıkları sağlamak için azami çaba sarfediyoruz."
Bor madeninin üretim ve satışında dünya birincisi olduğumuzu hatırlatan Yıldırım, "1 milyar ton bor, 500 bin ton bakır, 60 ton altın ve 10 milyon ton krom üretimi yapıyoruz. Ancak üretim konusunda hala Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Bor ve altın rezervleri konusunda dünya ve Avrupa'nın birincisiyiz. Özellikle bor konusunda dünyada yüzde 75'lik bir bor rezerv payına sahibiz. Şu an için bor konusunda 28 maden ruhsatlı yer var ve 7 bor işletmesi bulunuyor. Ancak asıl yapmamız gereken bora dayalı sanayimizi geliştirmek için çalışmalarımızı yönlendirmeliyiz" diye konuştu.