Esas oğlana var bize yok

Orhan Turhan
00:0029/12/2010, Çarşamba
G: 28/12/2010, Salı
Yeni Şafak
Esas oğlana  var bize yok
Esas oğlana var bize yok

Dizi setlerindeki çalışma koşulları ve telif haklarıyla ilgili şikayetlerini dile getiren oyuncular isyanda

Dizi oyuncuları belki de Türkiye'de sinema tarihinin en çok ses getiren eylem ve oluşumlarıyla hak arayışını sürdürüyor. Belirsiz çalışma saatleri, sigortasız istihdam, dizi sürelerinin çok uzun olması ve sözleşmelerin tek taraflı imzalanması gibi sorunları gündeme getiren oyuncular, yanlış algılamalara karşı da bayrak açarak seslerini duyurmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde sekiz meslek kuruluşunun birleşmesiyle oluşturulan Birleşik Oyuncular Meslek Birliği (BİROY) ile telif sorununun çözümü için harekete geçen dizi senarist ve oyuncuları, sendikalaşma sürecini de başlattılar.

KANALLAR EMEK HIRSIZI

Televizyon izleyicileri ve bazı kesimlerin oyuncular hakkında yanlış bilgi sahibi olduğunu söyleyen BİROY Başkanı ve senarist Atilla Engin, “Türkiye'de 5 bin oyuncu var. İyi para kazanan sadece birkaç dizinin başrol oyuncuları… Bize üye 500 oyuncunun neredeyse tamamının yıllık geliri 20 bin liranın altında” diye konuştu. Yer Gök Aşk dizisinin oyuncusu Ulvi Alacakaptan ise, “Benim dizimi 150 defa tekrar gösterdiler, tek kuruş alamadık. Yurt dışında 30 Türk dizisi farklı ülkelerde yayınlanıyor. Hak sahipleri hiç birinden telif alamıyor. Müzisyenler telif sorunlarını MÜYAP gibi kuruluşlarla çözdü ama biz çözemedik. Bu nasıl bir emek hırsızlığıdır” dedi.




İmzaladığımız kölelik sözleşmesi

Bir yandan meslek birliği çatısı altında telif sorunlarını çözmek için çalışmalara başlayan sektör, diğer taraftan da bu alanda faaliyet gösteren bir sendika kurmak için kolları sıvadı. Aralarında Oyuncu Mehmet Ali Alabora ve Janset Paça'nın da olduğu bir grup oyuncu bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Kanalların oyuncularla yaptıkları sözleşmelerin “kölelik sözleşmesi” yaptığını söyleyen Oyuncu Janset Paça, Avrupa ve ABD'nin bu sorunu 100 yıl önce çözdüğünü söyleyerek, “Kanallar proje karşılığında aldıkları reklam ücretlerini masaya koysunlar, bir de oyunculara verdikleri paraları masaya koysunlar. “İnsani çalışma koşullarının olmasını istiyoruz. Haftada 48 saat çalışma ve sigorta istiyoruz” dedi.