Kapalıçarşı 550. yılını kutluyor

Arzu Akyol
00:0025/12/2010, Cumartesi
G: 24/12/2010, Cuma
Yeni Şafak
Kapalıçarşı 550. yılını kutluyor
Kapalıçarşı 550. yılını kutluyor

Kapalıçarşı kuruluşunun 550. yıl dönümünü kutluyor. 2011 yıl boyunca sürecek kültürel ve sanatsal kutlama etkinliklerinin yanı sıra Kapalıçarşı'yı yepyeni bir görünüme kavuşturacak röleve, restitüsyon ve uygulama proje çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor

Kapalı Çarşı'nın 550. yılını konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul'u farklı kılan değerlerin yoğunlukla bulunduğu tarihi yarımadada belediye başkanı olmanın, farklı bir sorumluluk yüklediğinin bilinciyle, bu değerlerden biri olan Kapalıçarşı için kolları sıvamış. Kapalıçarşı'nın 550. yılını 2011 yılı boyunca sürecek bir dizi sanatsal ve kültürel etkinlikle kutlayacaklarını söyleyen Demir, çarşı için başlattıkları röleve, restitüsyon ve uygulama projesini de 2011 yılında tamamlayarak, 2012 yılında hayata geçirmeyi planladıklarını anlattı.


DÜNYANIN İLK ALIŞVERİŞ MERKEZİ

1461 yılında kurulan Kapalı Çarşı'nın dünyanın ilk alışveriş merkezi özelliğine sahip olduğunu söyleyen Mustafa Demir, “550 yıllık geçmişine rağmen hala canlılığını muhafaza eden ve kuruluş amacına uygun çalışan dünyanın en geniş ve en eski çarşısı burası. Yaklaşık 40 bin metrekare üzerine kurulmuş. 61 tane caddesi, sokakları, 40 tane hanı, okulu, camileri, sağlık ocağı var” dedi. Kapalıçarşı'nın sorunlarının çözülmesini ve sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılmasını hedeflediklerini belirten Demir şöyle devam etti: “Bu duruma çözüm bulmak için İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'ne başvurduk. Belediyemiz ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin kaynakları kullanılarak röleve, restitüsyon ve uygulama projesi çalışmalarına başladık.” Projenin yaklaşık 15 milyon TL'ye mal olacağını söyleyen Demir, “İhaleyi kazanan firma çalışmalara başladı. Proje çalışmasının 2011 sonuna kadar bitirilmesini hedefliyoruz” dedi.


ÇARŞI YASASINI BEKLİYOR

Kapalıçarşı'nın en büyük probleminin yönetim boşluğu olduğunu vurgulayan Demir, “Kapalıçarşı'nın çatısı akıyor, havalandırması, enerji altyapısı yok, kanalizasyon sorunu var. Statik problemi var. Bunların hepsinin giderilmesi içi A'dan Z'ye bir restorasyon lazım. Fakat bu restorasyon maliyeti 150 milyon TL. Kapalıçarşı'nın yüzde 98'i özel mülkiyet. Yüzde 2'si Vakıf'lara ait. Şimdi bu parayı kim ödeyecek? Karar alacak, bunu uygulayacak bir merci yok. Bir yönetim boşluğu var. Onun için biz Fatih Belediyesi olarak Bayındırlık Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü nezdinde, yıpranan tarihi eserlerin korunması kollanması kullanılmasına yönelik 5366 sayılı yasaya bir madde eklemek için çalışma yaptık ve Bayındırlık Bakanlığı'na sunduk. Bu kanunun taslağı Meclis'ten geçerse Kapalıçarşı'yı çok rahatlatacak. O zaman esnaflardan oluşan bir yönetim kurulu seçilecek. Bir yönetim kurulu başkanı olacak. Biz de temsilci olarak bulunacağız.

HERKES SORUMLULUK HİSSETMELİ

Kapalıçarşı esnafının aynı zamanda ülkeyi temsil ettiğini söyleyen Mustafa Demir, “Sadece bugünü değil geçmişimizi, orada yaşamış bütün medeniyetleri, kültürümüzü, insan ilişkilerimizi temsil ediyorlar. Bu yüzden çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ben nasıl tarihi yarımadanın belediye başkanı olarak artı bir sorumluluk hissediyorsam onlar da hissetmeli. ” dedi.


ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK

Mustafa Demir 550. yıl münasebetiyle sivil toplum kuruluşları, Kapalıçarşı esnafı ve Kapalıçarşı Dermeği'yle planladıkları etkinlikleri de şöyle sıraladı: “9 Aralık'ta Fas, Tunus, Cezayir, Bosna, Mısır, Makedonya, Suriye, Yemen, İran, Türkiye ve Sudan konsoloslarının katılımıyla bir toplantı yapıldı ve 'Dünya Tarihi Çarşılar Birliği' kuruldu. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda ortak kararlar alınacak. Bu önemli bir çalışma. Yine Mart ayının ortasında başlayıp Nisan ayının sonunda bitecek Shoping Fast festivali var. 40 gün 40 gece boyunca İstanbul'da alışverişin önünü açacak, ucuz alışverişi sağlayacak bir çalışma. Burada yine Kapalıçarşı'nın en önemli bir merkez olacağını düşünüyorum. 26 Aralık'ta Tuluyhan Uğurlu Kapalıçarşı'nın içinde bir konser verecek. Yine Faruk Saraç'ın 550. yıl nedeniyle Osmanlı padişah kıyafetleri defilesi yapılacak. Kapalıçarşı'nın önemli özelliklerinden biri de labirent şeklinde olması. Dolaşırken kaybolursunuz. Bir de Kapalıçarşı'nın gizemli hanları vardır. Yazın bunlara yönelik yön bulma yarışları olacak. Bu vesileyle insanlar Kapalıçarşı'nın köşe bucaklarını, derinliklerini öğrenecek. Şu anda İş Bankası Sirkeci Müzesi'nde hala devam eden '10 Adımda Kapalıçarşı' sergisi var. O devam edecek. Bir de Dünya Altın Borsa'sı Kapalıçarşı'da etkinlik yapmak istiyor. 'Altının Serüveni' gibi bir sergi olacak bu. Sanat ve kültür ağırlıklı etkinliklerle yıl boyunca Kapalıçarşı'nın 550. yılını kutlayacağız.”