İstanbul Barosu'nun, meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini kolaylaştıran değişikliğin iptali istemiyle Danıştay'a açtığı davaya bundan böyle katsayı mağdurları da müdahil olacak. Eğitim-Bir-Sen, yüzlerce öğrenci ve velilere hukuki destek sağlayacak.
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, kendilerine başvuran yüzlerce veli ve öğrenciye hukuki destek sağlayarak Danıştay'da açılan davaya İstanbul Barosu aleyhine müdahil olacaklarını söyledi.
YÖK'ün yaptığı yeni düzenlemenin halktan çok olumlu tepkiler aldığına vurgu yapan Etyemez, "Temel görevi 'savunma' olan, gözeteceği ilkelerin başında 'eşitlik' ilkesinin yer alması gereken bir kurumun, İstanbul Barosu'nun, 10 yıl önce meslek liselerine getirilen katsayı adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili işlemin iptali istemiyle dava açması, kara bir leke olarak Baro'nun tarihine geçmiştir" dedi.
Etyemez, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın'ın, "Eşitlik, eşit insanlar arasında olur" sözünün, adaletten uzak ideolojik bir anlayışın tezahürü olduğunu kaydetti. Etyemez şöyle konuştu:
"1999 yılında farklı katsayı uygulamasına geçildiğinde hiç sesini çıkarmayan, 'meslek lisesine o yıl başlayanların kazanılmış hakları vardır. Hiçbir bilimsel ve pedagojik temeli olmaksızın, tamamen ideolojik tavırla 28 Şubat sürecinin puslu havasında getirilen ve 10 yıldır eğitimde fırsat eşitliğini örseleyen bu adaletsizliğin, YÖK'ün aldığı tarihi bir kararla kaldırılması, ülkemizin normalleşmesi, demokratik ilerleyişi zorlaştıran ağırlıklardan kurtulması yolunda atılan önemli bir adımdır ve toplumun büyük bir kesimini mutlu etmiştir. Bundan geriye gidiş, ülkeye ve ülke insanına büyük kötülük olur."
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) üyesi bir grup, üniversiteye girişte tek katsayı uygulanması kararının iptali için Danıştay'da dava açan İstanbul Barosu jnünde protesto gösterisinde bulunmuştu. Grup adına Mazlum- Der İstanbul Şube avukatı ve Yönetim Kurulu üyesi Ümran Candemir (ortada) basın açıklamasını okumuştu.