İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki susuzluk tehlikesine dikkat çekmek için kurumaya başlayan Tahtalı Baraj Gölü üzerinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Başkan Kocaoğlu, 'Kuraklıkla Başa Çıkma Stratejisini'ni açıklarken tüm İzmirlileri suyuna sahip çıkmaya çağırdı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki susuzluk tehlikesinin boyutlarına dikkat çekmek için, Tahtalı Baraj Gölü'nün kuruyan bölümü üzerinde, belediye başkanları ve meclis üyelerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. 1996 yılında barajla birlikte sular altında kalan, 1998-1999' lu yıllarda minaresinin sadece bir bölümü görülebilen Bulgurca Cami'nin kurak toprak üstündeki görüntüsünün de yer aldığı mekanda "Kuraklıkla Başa Çıkma Stratejisi"ni açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, toplantının neden burada yapıldığı sorusunu ise "İşitince unuturum, görünce hatırlarım, yapınca anlarım" şeklindeki bir Çin atasözü ile özetledi. Bulgurca Cami'nin bu görüntüsünün zihinlere yerleşeceğini vurgulayan Kocaoğlu, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin 2007 yılına göre yüzde 40 düştüğünü vurguladı. Sadece İzmir'in değil Yarımada, Nif, Menderes ve Gediz yerleşim yerlerinde de su kaynaklarında rezerv sıkıntıları olduğunu söyleyen Kocaoğlu, suyu planlı kullanmak zorunda olduklarını, planladıkları kuyuların devreye girmesi ve vatandaşların su tasarrufuna vereceği destekle 2008 yazını büyük olasılıkla 24 saat kesintisiz su vererek geçireceklerini açıkladı. Kocaoğlu, bunu sağlamak için 2006 yılı Kasım ayından bu yana çalıştıklarını söyledi.
Kuraklıkla başa çıkmak için hazırladıkları yol haritasının su kaynaklarını artıracak ve koruyacak yeni yatırımlar ile su tasarrufu sağlayacak ve su tasarrufu bilincini artıracak kampanyalar olmak üzere iki ana temele dayandığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, yüzeysel su kaynaklarının artırılmasına yönelik yapacakları baraj yatırımları olan Çamlı, Bostanlı, Değirmendere, Yiğitler ve Gördes barajlarının bakanlıkların bürokratik engelleri ve süreçlerin uzunluğun nedeniyle geciktiğini, yeni alternatifler ürettiklerini ve bu süreçte yeraltı sularına yönlendiklerini açıkladı. Kısa vadede İzmir'e su sağlamak için yeni kuyuları devreye alacaklarını; Menemen, Sarıkız, Halkapınar ve Pınarbaşı Havzası'ndaki 21 kuyudan İzmir'e yılda 50 milyon metreküp su sağlayacaklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı, Bornova-Belkahve bölgesi ve Buca-Şirinyer bölgesini yer altı suyu temin noktaları olarak belirlediklerini, buralarda da çalışmaya başladıklarını söyledi.
Su kaynaklarında tasarrufu sağlamak için havzaların korunduğunu ve izlendiğini söyleyen Kocaoğlu, Tahtalı Baraj Havzası'nın koruması için biyolojik atıksu arıtma tesisinin devreye girdiğini, kamulaştırma çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını ve ağaçlandırma çalışmalarının hızla sürdüğünü bildirdi. Barajın ömrünü uzatmak ve su kalitesini artırmak için, baraja akan derelerde ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Su tasarrufunun ilk önce Belediye'den başlaması gerektiğini ilke edindik. Arızalara hızla müdahale ediyoruz. İş başına geldiğimiz günden bu yana el attığımız önemli konuların başında su kaçakları geliyor. 2008 yılında bu oran yüzde 44.7. Fiziki kaçakları önlemek için 4 yılda 322 km yeni içme suyu borusu döşedik. 83 milyon 947 bin YTL harcama yaptık. Kentin su sistemini SCADA ile izleyip, denetliyoruz" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sınırlarına sonradan dahil olan ilçe ve beldelere sağlıklı su sağlamak için 45 milyon YTL'lik yatırımla 885 kilometrelik içmesuyu borusu yenileme çalışmaları başladı. Kanserojen etkili asbestli çimente boruları sağlıklı polietilen borularla değiştiriliyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, yeşillendirme çalışmalarında daha fazla su isteyen geniş yapraklı ağaçlar yerine, iğne yapraklı ağaçları tercih ediyor . Park ve bahçe sulamalarını akşam saatlerinde ve geceleri yapıyor. Damla sulama sisteminin yaygınlaştırılması için çalışılıyor. Araç yıkama sırasında kullanılan sular yeniden değerlendiriliyor.